Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao)

Chleb paleo bananowy z ziarnami kakao, Paleo SMAKJak inne chleby bananowe, ten jest dość słodki. Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) niezbyt nadaje się na klasyczne kanapki z warzywami lub wędliną, ale za to jest idealny na szybkie śniadanie, jedzenie poza domem, a przede wszystkim jako śniadanie albo przekąska dla dzieci, których nie trzeba specjalnie namawiać do zjedzenia tego bardzo smacznego, bezglutenowego i dość zdrowego chleba. Słodycz bananów i miodu kontrastuje z goryczką ziaren kakaowca tworząc razem pyszną kompozycję o ciekawym smaku, która chyba każdemu przypadnie do gustu.

Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) – przepis:

Nie musisz kupować mąki migdałowej, możesz ją zrobić samodzielnie według tego przepisu: Mąka migdałowa.

Przez kilka minut ubijaj jajka w miseczce mikserem lub blenderem. Dodaj banany, miód, mąki, tłuszcz i przyprawy i miksuj dalej aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec daj sodę oczyszczoną i ziarna kakaowca, wymieszaj dobrze łyżką i przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki 10×20 cm (albo nieco mniejszej) i piecz w 180 stopniach przez około 45 minut, aż do suchego patyczka. To wszystko!

Chleb pięknie pachnie i smakuje fantastycznie, choć niektórym bardziej będzie przypominać ciasto niż chleb – niemniej jednak można go posmarować masłem i zjeść 🙂 Można go też dać dziecku jako drugie śniadanie do szkoły albo zabrać ze sobą, by zjeść poza domem. To jeden z moich ulubionych chlebów bananowych ze względu na bardzo ciekawe połączenie słodyczy i goryczki.

Zobacz też: mąki w kuchni paleo.

Chleb paleo bananowy z ziarnami kakao nie jest niskowęglowodanowy, ale za to nie zawiera zbóż (jest bezglutenowy) ani nabiału, o ile jako tłuszczu użyjesz oleju kokosowego albo masła klarowanego. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu i niemałą węglowodanów ten chleb jest prawdziwą bombą energetyczną – jedna kromeczka dostarcza prawie 150 kcal!


Miód (Czy miód jest paleo?) nie ma miejsca w diecie FODMAP, ale możesz go zastąpić syropem klonowym (a w ostateczności cukrem trzcinowym albo zwykłym) i wtedy ten chleb będzie dozwolony na diecie FODMAP. Jeśli użyjesz naprawdę dojrzałych bananów, to przepis ten będzie także zgodny z dietą SCD (choć niektórzy twierdzą, że nie można jeść kakao na SCD). Wiele składników (jajka, mąka migdałowa, ziarna kakao) nie jest dozwolonych niestety na protokole autoimmunologicznym.

Nie zawsze można mieć pod ręką naprawdę dojrzałe banany, ale łatwo je zamrozić wcześniej. Warto więc przetrzymać kilka bananów aż będą naprawdę dojrzałe (skórka bardziej czarna niż żółta) i wtedy je zamrozić w całości, obrane albo jako pure.

Smacznego!

Wartości
odżywcze
Wartość
energetyczna
WęglowodanyTłuszczeBiałko
przyswajalnebłonnikogółemwielonienasycone
Bochenek
(16 kromek)
2343 kcal139 g42,6 g190 g9,6 g54,2 g
Kromka146,4 kcal8,7 g2,7 g11,9 g0,6 g3,4 g
Dieta paleo
i samuraja
Dieta LCHF/
niskowęglo-
wodanowa
Dieta
FODMAP
Dieta SCD
i GAPS
Protokół
autoimmu-
nologiczny
takniemozetaknie
Smacznego!Niestety nieZmodyfikuj
przepis
Smacznego!Niestety nie
Inne chleby paleo:

Podyskutuj o tym i innych przepisach: polskie forum paleo. Zadaj pytanie albo pochwal się swoimi potrawami, podziel doświadczeniami i pomóż innym!

Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.


Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

12 myśli nt. „Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao)”

    1. Kakao w proszku jest niezalecane (szczególnie to przetworzone), ale tu mamy tylko trochę ziaren. W przypadku samego SCD nie powinno nijak zaszkodzić, choć trzeba pamiętać, że kakao nie jest dozwolone na protokole autoimmunologicznym.

    2. Niezalecane, ale można włączyć do diety? Jeśli tak to kiedy? A druga sprawa- dlaczego tak właściwie kakao jest niedozwolone?

  1. przepis bardzo ciekawy, stwierdzam, że niestety nie wygląda u mnie tak pięknie jak na fotografii (dodałam zamiast ziaren kakao 1 łyżeczkę kakao i mój chleb jest zarówno w środku jak i na zewnątrz tej samej ciemnej barwy, zrobiłam jakiś błąd?), ale bardzo ciekawie smakuje i na pewno wielokrotnie go upiekę, bo genialnie zastępuje słodycze. Pozdrawiam i gratuluję świetnej strony, dzięki Tobie bardzo dużo się dowiedziałam i zamierzam wdrażać powoli w życie paleo.

    1. Dziękuję za miłe słowa. Ziarna kakao a proszek kakao to dwie zupełnie różne rzeczy, więc nic dziwnego, że uzyskałaś inny wygląd niż na zdjęciu 🙂

  2. Jest obłędny, robiłam podobne wersje, a kakao było w proszku… tylko zamiast mąki migdałowej używam mąki żołędziowej, kasztanowej lub z topinamburu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *