Jak inne chleby bananowe, ten jest dość słodki. Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) niezbyt nadaje się na klasyczne kanapki z warzywami lub wędliną, ale za to jest idealny na szybkie śniadanie, jedzenie poza domem, a przede wszystkim jako śniadanie albo przekąska dla dzieci, których nie trzeba specjalnie namawiać do zjedzenia tego bardzo smacznego, bezglutenowego i dość zdrowego chleba. Słodycz bananów i miodu kontrastuje z goryczką ziaren kakaowca tworząc razem pyszną kompozycję o ciekawym smaku, która chyba każdemu przypadnie do gustu.
Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) – przepis:
- jajka – 4 (zobacz też: Zamiast jajek)
- banany – 2 większe lub 3 mniejsze (przejrzałe albo bardzo dojrzałe)
- miód – 3 łyżki
- mąka kokosowa – 1/2 szklanki
- mąka migdałowa – 1/2 szklanki
- olej kokosowy albo masło klarowane – 1/2 szklanki
- łamane ziarna kakao – 1/4 szklanki
- cynamon – 1/2 łyżeczki
- soda oczyszczona – 3/4 łyżeczki
- sól (kłodawska lub himalajska) – szczypta
- ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
Przez kilka minut ubijaj jajka w miseczce mikserem lub blenderem. Dodaj banany, miód, mąki, tłuszcz i przyprawy i miksuj dalej aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec daj sodę oczyszczoną i ziarna kakaowca, wymieszaj dobrze łyżką i przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki 10×20 cm (albo nieco mniejszej) i piecz w 180° przez około 45 minut, aż do suchego patyczka. To wszystko!
Chleb pięknie pachnie i smakuje fantastycznie, choć niektórym bardziej będzie przypominać ciasto niż chleb – niemniej jednak można go posmarować masłem i zjeść 🙂 Można go też dać dziecku jako drugie śniadanie do szkoły albo zabrać ze sobą, by zjeść poza domem. To jeden z moich ulubionych chlebów bananowych ze względu na bardzo ciekawe połączenie słodyczy i goryczki.
Zobacz też: mąki w kuchni paleo.
Chleb paleo bananowy z ziarnami kakao nie jest niskowęglowodanowy, ale za to nie zawiera zbóż (jest bezglutenowy) ani nabiału (laktozy i kazeiny), o ile jako tłuszczu użyjesz oleju kokosowego albo masła klarowanego. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu i niemałą węglowodanów ten chleb jest prawdziwą bombą energetyczną – jedna kromeczka dostarcza prawie 150 kcal!
Miód (Czy miód jest paleo?) nie ma miejsca w diecie FODMAP, ale możesz go zastąpić syropem klonowym (a w ostateczności cukrem trzcinowym albo zwykłym) i wtedy ten chleb będzie dozwolony na diecie FODMAP – choć z umiarem z powodu mąki kokosowej i migdałowej.
Jeśli użyjesz naprawdę dojrzałych bananów, to przepis ten będzie także zgodny z dietą SCD (choć niektórzy twierdzą, że nie można jeść kakao na SCD). Wiele składników (jajka, mąka migdałowa, ziarna kakao) nie jest dozwolonych niestety na protokole autoimmunologicznym.
Nie zawsze można mieć pod ręką naprawdę dojrzałe banany, ale łatwo je zamrozić wcześniej. Warto więc przetrzymać kilka bananów aż będą naprawdę dojrzałe (skórka bardziej czarna niż żółta) i wtedy je zamrozić w całości, obrane albo jako pure.
Smacznego!
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna | Węglowodany | Tłuszcze | Białko | ||
---|---|---|---|---|---|---|
przyswajalne | błonnik | ogółem | wielonienasycone | |||
Bochenek (16 kromek) | 2343 kcal | 139 g | 42,6 g | 190 g | 9,6 g | 54,2 g |
Kromka | 146,4 kcal | 8,7 g | 2,7 g | 11,9 g | 0,6 g | 3,4 g |
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Niestety nie | Zmodyfikuj przepis | Smacznego! | Niestety nie |
- Chleb z mąki migdałowej
- Chleb z warzyw (niskowęglowodanowy)
- Chleb bananowy z mlekiem kokosowym
- Chleb śródziemnomorski
- Chleb bananowy z migdałami
- Chleb z ziemniaków i lnu
- Chleb bananowy AIP (bez jajek)
- Chleb dyniowy AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką ziemniaczaną
- Chleb bananowo-fasolowy
- Chleb z masła orzechowego (bez mąki)
- Chleb z batatów
- Chleb bananowo-gryczany AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką gryczaną AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką kasztanową i orzechami
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
Super przepisy :), będę mogła zjeść od czasu do czasu chleb. Mam pytanie – Czy zamiast 1/2 szklanki mąki kokosowej dodać drugie pół szklanki mąki migdałowej (nie znoszę kokosu)?
Wiem, że różne mąki mają różne właściwości, ale może podpowiesz czym można zastąpić mąkę kokosową?
Mąka kokosowa doskonale chłonie wilgoć i przez to ciężko ją zastąpić czymś innym. Kokosa w ogóle w tym chlebie nie czuć, ale możesz próbować ją zastąpić szklanką (całą) mąki migdałowej. Ciasto może niestety wyjść za rzadkie i zakalcowate. Jak tak wyjdzie, to może daj 1 banana mniej. Ale wtedy będzie to zupełnie inny chleb. Powodzenia!
Dziękuję, spróbuję tak jak napisałeś, ponieważ każdą ilość pod każdą postacią kokosu wyczuwam (niestety).
pozdrawiam
Jagoda
właśnie mam banany w kropki i zastanawiałam się co z nimi zrobić, a tu bach! przepis mi wpadł w oko 🙂 gratuluję inwencji twórczej? czy wymyślanie takich potraw jest trudne? jak to się robi? ja wielokrotnie próbowałam jakiś swoich experymentalnych wypieków, ale wychodziły mi zakalce najczesciej 🙁
Ile dni taki chleb zachowa świeżość żeby był zdatny do jedzenia? 🙂
Długo. Co najmniej 4 dni w cieple.
Czy można zamiast mąki migdałowej dodać mąkę lnianą?
Te mąki mają trochę inne właściwości, ale możesz spróbować.
A czy przypadkiem kakao nie jest niedozwolone na diecie scd?
Kakao w proszku jest niezalecane (szczególnie to przetworzone), ale tu mamy tylko trochę ziaren. W przypadku samego SCD nie powinno nijak zaszkodzić, choć trzeba pamiętać, że kakao nie jest dozwolone na protokole autoimmunologicznym.
Niezalecane, ale można włączyć do diety? Jeśli tak to kiedy? A druga sprawa- dlaczego tak właściwie kakao jest niedozwolone?
Na samym początku SCD raczej warto wykluczyć kakao, ale można je wprowadzić ponownie bardzo szybko, jako jeden z pierwszych pokarmów.
Co do dlaczego, to zobacz: https://thescd.wordpress.com/tag/chocolate/ – choć przyznam, że nie jest to do końca jasne.
przepis bardzo ciekawy, stwierdzam, że niestety nie wygląda u mnie tak pięknie jak na fotografii (dodałam zamiast ziaren kakao 1 łyżeczkę kakao i mój chleb jest zarówno w środku jak i na zewnątrz tej samej ciemnej barwy, zrobiłam jakiś błąd?), ale bardzo ciekawie smakuje i na pewno wielokrotnie go upiekę, bo genialnie zastępuje słodycze. Pozdrawiam i gratuluję świetnej strony, dzięki Tobie bardzo dużo się dowiedziałam i zamierzam wdrażać powoli w życie paleo.
Dziękuję za miłe słowa. Ziarna kakao a proszek kakao to dwie zupełnie różne rzeczy, więc nic dziwnego, że uzyskałaś inny wygląd niż na zdjęciu 🙂
Twój chleb wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂
Jest obłędny, robiłam podobne wersje, a kakao było w proszku… tylko zamiast mąki migdałowej używam mąki żołędziowej, kasztanowej lub z topinamburu 🙂