Mieliśmy zapas mąki kasztanowej i szukałem dla niej zastosowania. W rezultacie znalazłem chyba najlepsze ciasto na świecie!
Przepysznie orzechowe, genialne – chleb paleo bananowy z mąką kasztanową i orzechami. Jak każdy chleb bananowy jest on słodki i w pełni zasługuje na miano ciasta 🙂
Przepis na ten fantastyczny i obłędny chleb bananowy paleo z mąką kasztanową i orzechami:
- banany – 3 duże
- mąka kasztanowa – 1 szklanka
- jajka – 2
- orzechy włoskie (grubo mielone, 115 g) – 1 szklanka
- olej kokosowy – 3 łyżki
- miód – 1 łyżka
- ocet jabłkowy albo sok z cytryny – 2 łyżeczki
- cynamon – 2 łyżeczki
- ekstrakt/cukier waniliowy – 1 łyżeczka
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- sól (kłodawska lub himalajska) – szczypta
Przygotowanie jest proste. Wszystkie składniki poza orzechami i octem możesz razem zblendować. Na samym końcu dodaj ocet jabłkowy i orzechy i dobrze wymieszaj.
Piecz w około 180°C przez około 45-50 minut do czasu, gdy patyczek wyjdzie czysty z ciasta. Gotowe!
Prawda, że pyszne? Choć w składnikach jest tylko łyżka miodu, to dzięki bananom i mące kasztanowej ten chleb jest naprawdę słodki.
Ja jeszcze do ciasta dałem garść rodzynków (widać je na zdjęciu powyżej), ale wychodzi tak samo dobre bez nich.
Jedna porcja ma 11-12 g węglowodanów (w tym skrobię), więc nie jest to propozycja na dietę niskowęglowodanową ani SCD albo GAPS.
Mąka kasztanowa i miód mają stosunkowo dużą ilość składników FODMAP, ale pozostałe składniki mają ich mało.
Gdy zastąpisz miód ksylitolem, stewią, brązowym cukrem albo podobnym słodzikiem, to ten chleb bananowy może być dozwolony na diecie FODMAP, o ile jadany w rozsądnych ilościach.
Orzechy, choć wydają się tylko dodatkiem, to dostarczają ⅓ kalorii i ⅔ tłuszczu (w tym bardzo dużo tłuszczów wielonienasyconych – aż 3,6 g w porcji). Zdecydowanie nie polecam raczenia się tym ciastem za często, choć od czasu do czasu nie powinno zaszkodzić.
Na protokole autoimmunologicznym problematyczne są jajka i orzechy. O ile te pierwsze da się czymś zastąpić, to bez orzechów to niestety nie będzie to samo.
Jeśli reagujesz silnie na orzechy, możesz jednak spróbować – coś zamiast jajek i rodzynki w miejsce orzechów.
Smacznego!
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna | Węglowodany | Tłuszcze | Białko | ||
---|---|---|---|---|---|---|
przyswajalne | błonnik | ogółem | wielonienasycone | |||
Blaszka (16 porcji) | 2060 kcal | 184 g | 27 g | 76 g | 55 g | 18 g |
Porcja | 129 kcal | 11,5 g | 1,7 g | 8,3 g | 3,6 g | 2,6 g |
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Niestety nie | Z umiarem | Niestety nie | Niestety nie |
- Chleb z mąki migdałowej
- Chleb z warzyw (niskowęglowodanowy)
- Chleb bananowy z mlekiem kokosowym
- Chleb bananowy z ziarnami kakao
- Chleb śródziemnomorski
- Chleb bananowy z migdałami
- Chleb z ziemniaków i lnu
- Chleb bananowy AIP (bez jajek)
- Chleb dyniowy AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką ziemniaczaną
- Chleb bananowo-fasolowy
- Chleb z masła orzechowego (bez mąki)
- Chleb z batatów
- Chleb bananowo-gryczany AIP (bez jajek)
- Chleb bananowy z mąką gryczaną AIP (bez jajek)
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo