Chleb paleo bananowy (z mąką gryczaną)

Chleb bananowy tak naprawdę bardziej przypomina ciasto niż klasyczny chleb, no ale nie kłóćmy się o nazwę 🙂 Nie wszyscy lubią smak mąki kokosowej albo mogą pozwolić sobie na zakupy mąki migdałowej lub kasztanowej. Rozwiązaniem jest chleb bananowy paleo z mąką gryczaną.

chleb paleo bananowy z mąki gryczanej

Mąka gryczana jest naprawdę tania, w przeciwieństwie do wielu mąk paleo. Wyrabiane z niej ciasto jest lekko gumowe, przez co dobrze zastępuje pszenicę z glutenem (gryka jest bezglutenowa). Minusem niestety jest duża zawartość węglowodanów oraz zanieczyszczenie glifosatem (roundupem).

Gryka nie zawiera większości szkodliwych substancji z pszenicy i innych zbóż (czytaj więcej: Zboża szkodzą). Niestety nie zawiera także wielu substancji odżywczych.

Większość chlebów paleo ma mąkę kokosową albo lnianą (ze względu na ich właściwości pochłaniania wilgoci), ale nadają one dość specyficzny smak, który nie każdemu pasuje.

Chleb bananowy paleo z mąką gryczaną ma zupełnie inny, klasyczny smak, a dzięki właściwościom tej mąki można go przyrządzić bez jajek.

Chleb paleo bananowy z mąki gryczanej – bez jajek, bezglutenowy, bez nabiału (laktozy i kazeiny), bez orzechów:

Najprościej wszystkie składniki (poza sodą i octem) utrzeć razem w jednej misce. Leniwi mogą użyć blendera 🙂 Olej kokosowy oczywiście musi być roztopiony. Jeśli nie lubisz cynamonu i korzennego smaku możesz go pominąć.

Rozgrzej piec do 180°. Foremkę do pieczenia posmaruj tłuszczem albo wyłóż papierem. Teraz dodaj do ciasta sodę, dobrze wymieszaj, a na sam koniec ocet jabłkowy lub sok z cytryny i energicznie zamieszaj ciasto. Piecz około 50 minut – do suchego patyczka.

Gotowy chleb można jeść samodzielnie (jak ciasto) albo posmarować masłem – w ten sposób jest jeszcze smaczniejszy. Pomimo słodkiego smaku nadaje się na kanapki, ale pewnie nie wszystkie dodatki będą się dobrze komponować ze słodyczą.

Chleb paleo bananowy z mąką gryczaną jest bardzo smaczny, ale niestety to prawdziwa orgia węglowodanowa. Mała kromeczka ma prawie 20 g węglowodanów – to naprawdę dużo!

Nie jest to propozycja dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Ze względu na skrobię z gryki chleb ten jest niedozwolony na dietach SCD i GAPS.

Miód jest zabroniony na diecie FODMAP, ale jak zastąpisz go brązowym cukrem kokosowym albo stewią, to osoby o wrażliwych jelitach mogą ten chleb tolerować.

Na protokole autoimmunologicznym (restrykcyjna wersja diety paleo stosowana u osób z chorobami autoimmunologicznymi) unika się przede wszystkim zbóż, nabiału, jajek i orzechów

Chleb ten nie zawiera powyższych składników, potencjalnie problematyczna może być jedynie gryka. Gryka nie jest zbożem (jest pseudozbożem) i może być bezpiecznie jadana przez prawie wszystkich z chorobami z autoagresją.

U nielicznych osób gryka może nasilać problemy autoimmunologiczne. Jeśli podejrzewasz taką sytuację u siebie, to lepiej poszukaj innego przepisu.

Jeśli dobrze tolerujesz węglowodany i nie masz problemów z nadwagą albo cukrzycą, to ten chleb może stanowić bardzo smaczną przekąskę.

Smacznego!

Wartości
odżywcze
Wartość
energetyczna
WęglowodanyTłuszczeBiałko
przyswajalnebłonnikogółemwielonienasycone
Bochenek
(16 kromek)
2100 kcal310 g32 g84 g3,7 g30 g
Kromka131 kcal19,4 g2 g5,25 g0,23 g1,9 g
Dieta paleo
i samuraja
Dieta LCHF/
niskowęglo-
wodanowa
Dieta
FODMAP
Dieta SCD
i GAPS
Protokół
autoimmu-
nologiczny
Smacznego!Niestety nieZmodyfikuj
przepis
Niestety nieNie dla każdego
Inne chleby paleo:


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *