Choć chyba każda paleo-mama potwierdzi, że ciąża była bez szczególnych komplikacji i choć logiczne, że dieta bogata w białko, tłuszcz, witaminy i minerały jest najlepsza w czasie ciąży, to brakowało badań naukowych na temat żywienia paleo i ciąży.
Ciężko się dziwić więc, że wiele mam miało wątpliwości – czy słuchać lekarzy i jeść śmieci z cukrem, czy też zaufać sobie i jeść prawdziwe jedzenie. Z ogromną satysfakcją mogę potwierdzić, że to się zmieniło i mamy pierwsze badanie o diecie paleo w czasie ciąży!
Omawiane badanie pojawiło się niedawno w czasopiśmie o długim tytule: European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology.
Gwoli przypomnienia – dieta paleo to sposób żywienia, który eliminuje bezwartościowe i przetworzone śmieci z fabryki, zboża, cukier i przemysłowe oleje, a w niektórych przypadkach także strączki i nabiał.
Dieta paleo opiera się na pokarmach bogatych w składniki odżywcze: mięsie, rybach, jajkach, orzechach, warzywach i naturalnych olejach.
Warto dodać, że tradycyjne zalecenia lekarskie w czasie ciąży są prawie odwrotne. Kobietom doradza się jeść sam cukier i zboża, a stronić od tłuszczu i pokarmów zwierzęcych.
W opisywanym badaniu {1} brało udział 76 pań ochotniczek – 37 z nich jadło przed i w czasie ciąży według diety paleo, a 39 tradycyjną dietę (cukier i zboża).
Obie grupy miały ciąże niskiego ryzyka – pojedynczą i mamy nie miały wcześniej syndromu metabolicznego (cukrzycy), nadciśnienia ani otyłości.
W badaniu wyeliminowano panie, które miały problem z przestrzeganiem swojego sposobu żywienia albo przeszły na dietę paleo już w czasie ciąży.
W badaniu dość dobrze opisano dietę paleo, choć wspomniano, że opiera się na chudym mięsie, co nie do końca jest prawdą. Nasi przodkowie zjadali całe zwierzę – zarówno chude mięso jak i organy pełne tłuszczu (np. mózg).
Rezultaty: panie na diecie paleo miały dużo lepsze wyniki na teście obciążenia glukozą, mniej anemii (dużo wyższe poziomy hemoglobiny i ferrytyny) i przybrały na wadze mniej niż mamy z drugiej grupy.
Dzieci mam paleo miały także mniejszą wagę urodzeniową – w obecnych czasach pełnych cukru dużo częstszym i poważniejszym problemem jest za duże dziecko, niż za małe.
Wyniki mnie nie dziwią – obserwacje mam paleo wskazują wyraźnie, że pozostają szczupłe i przybierają na wadze tylko tyle, ile trzeba. Zepsuty cukrem metabolizm mam na tradycyjnym żywieniu często powoduje, że tyją dużo więcej, niż to wynika z samej ciąży.
Badania jasno pokazują, że dieta paleo sprzyja prawidłowej gospodarce cukrowej organizmu, w przeciwieństwie do zalecanego przez media i dietetyków śmieciowego jedzenia zbóż i cukru {2, 3, 4}.
Logiczne jest też, że panie jedzące najlepiej przyswajalne żelazo (hemowe) i ważne witaminy (np. A, D i B12 – wszystkie obecne tylko w pokarmach zwierzęcych) mają mniej anemii.
Zaskoczył mnie za to wynik obciążenia glukozą. Gdy przyszłe mamy jedzą stosunkowo mało węglowodanów, to stają się wrażliwe na insulinę (przeciwieństwo insulinooporności) i mogą mieć fałszywy pozytywny wynik na cukrzycę ciążową. Pisałem o tym już wcześniej: Cukrzyca ciężarnych na diecie paleo.
Z badania nie wynika, co przyszłe mamy jadły i choć wielu kojarzy paleo z niewielką ilością węglowodanów, wygląda na to, że panie w grupie paleo nie limitowały za bardzo węglowodanów (jadły je oczywiście ze zdrowych źródeł: ziemniaki i inne korzenne warzywa, owoce, miód itp).
Oczywiście opisywane tu badanie miało swoje ograniczenia – obejmowało stosunkowo małą grupę pań i było retrospektywne – to znaczy, że bazowały na przeszłości i ochotniczki zostały „badane” już po porodzie.
Mimo wszystko jest to naprawdę ważny pierwszy krok i mam nadzieję, że w kolejnych latach będziemy mieć więcej badań o żywieniu paleo w czasie ciąży.
Zainteresowanym polecam dedykowany wpis poświęcony ciąży, który zawiera wiele odnośników do badań naukowych dotyczących żywienia w ciąży.
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
- Lavie M, Lavie I, Maslovitz S. Paleolithic diet during pregnancy - A potential beneficial effect on metabolic indices and birth weight. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2019 Nov;242:7-11.
DOI/Crossref: 10.1016/j.ejogrb.2019.08.013 [PubMed] [Google Scholar] - Manheimer EW, van Zuuren EJ, Fedorowicz Z, Pijl H. Paleolithic nutrition for metabolic syndrome: systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2015 Oct;102(4):922-32.
DOI/Crossref: 10.3945/ajcn.115.113613 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC] - Frassetto LA, Schloetter M, Mietus-Synder M, Morris RC Jr, Sebastian A. Metabolic and physiologic improvements from consuming a paleolithic, hunter-gatherer type diet. Eur J Clin Nutr. 2009 Aug;63(8):947-55.
DOI/Crossref: 10.1038/ejcn.2009.4 [PubMed] [Google Scholar] - Masharani U, Sherchan P, Schloetter M, Stratford S, Xiao A, Sebastian A, Nolte Kennedy M, Frassetto L. Metabolic and physiologic effects from consuming a hunter-gatherer (Paleolithic)-type diet in type 2 diabetes. Eur J Clin Nutr. 2015 Aug;69(8):944-8.
DOI/Crossref: 10.1038/ejcn.2015.39 [PubMed] [Google Scholar]
Skąd bierze Pan takie bzdury o zaleceniach lekarzy dla kobiet ciężarnych? Proszę zgłębić temat, rozmawiając przynajmniej z kilkoma ginekologami prowadzącymi ciąże. Wtedy łatwiej będzie uniknąć pisania takich głupot
Lekarze twierdzą, że węglowodany to podstawa odżywiania w czasie ciąży. Że powinny być one proste (cukier) i złożone (zboża). Pokaż mi lekarza albo jakieś oficjalne zalecenia, które twierdzą inaczej.
Podpisując się pod tym artykułem, chciałabym życzyć Szanownej Redakcji oraz wszystkim czytelnikom tego zacnego portalu mnóstwa zdrowia i radochy!
Siły, pewności siebie i wytrwałości w realizacji naszych planów i marzeń o lepszym życiu i żarciu 🙂 A jeśli o sile i pewności siebie mowa, zachęcam do obejrzenia bardzo inspirującego filmu z pierwszego Carnivory Con:
https://www.youtube.com/watch?v=58DMzrONyNk
(czy można jeść tylko mięso?)
Polecam wszystkie pozostałe wykłady z tego konwentu, niech będą szczyptą zdrowego rozsądku w czasach zmasowanej vege-propagandy :)))