Chodziło za mną ostatnio jakieś nowe ciasto czekoladowe. Już tyle różnych brownie robiłem (nawet z kiszoną kapustą!), ale chciałem coś nowego. Szukałem i w końcu znalazłem – ciasto czekoladowe z musem jabłkowym!
Ciasto czekoladowe paleo, brownie z musem jabłkowym – bez glutenu, zbóż, nabiału (laktozy i kazeiny) – sprawdzony przepis:
- banany – 2 większe
- miód – ½ szkl
- mąka kasztanowa – ¾ szklanki
- mąka kokosowa – ½ szklanki
- kakao – ½ szklanki
- mus jabłkowy – 1 szklanka
- jajka – 2 większe lub 3 mniejsze (zobacz też: Zamiast jajek).
- olej kokosowy – 2 łyżki
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- sól (kłodawska lub himalajska) – szczypta
Przepis jest dość elastyczny – zamiast miodu można użyć cukru, (najlepiej surowego z trzciny lub kokosa) albo odpowiadającej ilości naturalnego słodzika (erytrol, ksylitol, stewia…).
Olej kokosowy możesz zastąpić masłem klarowanym albo innym zdrowym tłuszczem, zamiast mąki kasztanowej możesz dać migdałową, a zamiast kakao karob.
Pamiętaj tylko, że mus jabłkowy to musi być mus (przecier, purée), a nie dżem albo sok 🙂
Leniwi mogą od razu wszystkie składniki wymieszać razem, ci bardziej ambitni mogą najpierw ubić jajka z cukrem/miodem, a potem stopniowo dodawać kolejne składniki.
Piecz w 180°C przez około 45 minut, aż włożony w ciasto patyczek wyjdzie prawie suchy. Gotowe!
Z podanych składników wychodzi aromatyczne bardzo czekoladowe ciasto, gdy jednak nie lubisz tak intensywnego smaku czekolady, to daj mniej kakao (i miodu albo cukru).
Brownie z musem jabłkowym jest bardzo sycące. Mus ma bardzo delikatny smak i nie dominuje, a z odpowiednią ilością kakao nie wyczuwa się w ogóle smaku bananów, jabłek ani kokosa (z mąki).
Ze względu na kakao i mąkę kasztanową ciasto to nie mieści się w diecie SCD oraz GAPS. Węglowodanów jest całkiem sporo (16,5 g w małej porcji) i brownie to nie ma miejsca na diecie niskowęglowodanowej.
Mąki i kakao nie są dozwolone w większych ilościach na diecie FODMAP (więc umiar wskazany). W przypadku tej diety odpada też miód – można go zastąpić syropem klonowym, stewią albo nawet zwykłym cukrem.
Na protokole autoimmunologicznym nie można jeść jajek, ale jest ich na tyle mało, że bez problemu dla ciasta można je zastąpić żelatyną albo glutem lnianym (zobacz więcej: Zamiast jajek).
Reakcja autoimmunologiczna na mąkę kokosową praktycznie się nie zdarza, a na kakao i kasztany naprawdę rzadko. Kakao można zastąpić karobem w przypadku problemów.
W większości przypadków przy użyciu zamiennika jajek to ciasto może być akceptowalne przy Hashimoto i innych chorobach autoimmunologicznych.
Gotowe brownie możesz oczywiście czymś udekorować, ja najczęściej robię polewę z roztopionej gorzkiej czekolady (70-75%) z olejem kokosowym (i takie ciasto jest na zdjęciu powyżej).
Czytaj więcej o składnikach: Czy kakao jest paleo? | Czy miód jest paleo?
Smacznego!
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna | Węglowodany | Tłuszcze | Białko | ||
---|---|---|---|---|---|---|
przyswajalne | błonnik | ogółem | wielonienasycone | |||
Blaszka (20 porcji) | 2000 kcal | 330 g | 60 g | 58 g | 3,7 g | 45 g |
Porcja | 100 kcal | 16,5 g | 3 g | 2,9 g | 0,2 g | 2,3 g |
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Niestety nie | Z umiarem | Smacznego! | W większości przypadków |
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo