Czy kakao jest paleo?

Kakao, wspaniale pachnący składnik czekolady i wielu deserów, a jednocześnie wspomnienie cukrowego życia – czy kakao jest paleo? Krótką odpowiedzią jest: tak, ale…

Czy kakao jest paleo?

Zanim dojdziemy do tych „ale”, wyjaśnijmy najpierw, o czym mowa. Kakao sprzedawane w sklepach jest startymi na proszek wysuszonymi pozostałościami po wytłoczeniu z nasion kakaowca masła kakaowego. Słowo „nasiona” powinno zapalić lampkę ostrzegawczą, bo większość nasion zawiera szkodliwe substancje i rzeczywiście ziarna kakaowca nie są takie idealne.

Czy kakao jest paleo? Argumenty za:

  • bogate źródło żelaza, cynku, magnezu, manganu, wapnia, potasu
  • jedno z najbogatszych źródeł antyoksydantów, nawet 10% masy kakao to mogą być zdrowe flawonoidy
  • dużo błonnika, uwielbianego przez bakterie w naszych jelitach
  • pobudza wydzielanie serotoniny i endorfin – poprawia humor
  • zdrowe tłuszcze – choć kakao nie ma zbyt wiele tłuszczu, jest on dla nas bardzo zdrowy
  • prawidłowo przygotowane może skutecznie złagodzić apetyt na czekoladę albo słodkie

Czy kakao jest paleo? Argumenty przeciwko:

  • z reguły towarzyszą mu ogromne ilości cukru
  • jedno z najbogatszych źródeł kwasu fitowego i podobnie działającego kwasu szczawiowego, które upośledzają wchłanianie minerałów (czytaj więcej: Kwas fitowy)
  • u niektórych ludzi smak może wywołać niekontrolowane pragnienie cukru

Niestety łatwo o nieporozumienia, bo na rynku są aż trzy rodzaje sproszkowanego kakao:

  • jasnobrązowe rozpuszczalne – tak naprawdę ma najmniej wspólnego z prawdziwym kakao i jest to bezwartościowy i najbardziej przetworzony produkt, często wymieszany z cukrem albo mlekiem w proszku
  • brązowe – „surowe” kakao, najbardziej naturalne (na zdjęciu powyżej)
  • ciemnobrązowe – przetworzone kakao celem poprawy koloru, zwiększenia rozpuszczalności i złagodzeniu ostrego smaku.

W przemyśle spożywczym używane jest najczęściej przetworzone ciemnobrązowe kakao, a dzieci najczęściej jako kakao piją z mlekiem ten najbardziej sztuczny jasnobrązowy proszek. Przetwarzanie niestety niszczy od 60 do 90% przeciwutleniaczy, dlatego te ciemne i jasne kakao są pozbawione jednego z największych swoich atutów, a jasnobrązowe rozpuszczalne dodatkowo jest wymieszane z cukrem.

Jaki więc werdykt? Kakao jest paleo, gdy:

  • spożywasz je bez cukru lub z jego małą ilością
  • używasz w umiarkowanych ilościach (ze względu na kwas fitowy)
  • nie powoduje napadów pragnienia cukrowego
  • jesz prawdziwe brązowe surowe kakao, a nie przetworzone ciemne, czy jeszcze gorsze jasnobrązowe

Raczej zrezygnuj ze sklepowego ciemnobrązowego kakao na rzecz kakao surowego albo całych bądź łamanych ziaren kakao.

Ziarna kakaowca są jednym z podstawowych składników czekolady, która może być zdrowa, o ile jest spożywana z umiarem i naprawdę gorzka, co najmniej 70% masy kakaowej.

Kakao może uczulać i z reguły jest niedozwolone na protokole autoimmunologicznym, czyli sposobie odżywiania stosowanym przy chorobach autoimmunologicznych. Po początkowym całkowitym odstawieniu kakao wielu jednak z sukcesem wraca do jego spożywania bez nasilania objawów choroby. U niektórych z nas, nadwrażliwych na gluten, kakao może z nim reagować krzyżowo. W powyższych przypadkach można kakao zastąpić karobem – karob spożywany z umiarem jest dozwolony nawet w bardzo restrykcyjnych dietach.

Podyskutuj o różnych pokarmach i ich miejscu w żywieniu paleo: polskie forum paleo. Zadaj pytanie albo podziel się swoimi doświadczeniami i pomóż innym!


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

3 komentarze do “Czy kakao jest paleo?”

  1. Warto szukać kakao 100%. Większośc co jest w sklepach to tzw kakao odtłuszczone i zawiera tylko 10% tłuszczu np DecoMorreno. Takie można co najwyżej wyrzucić do kosza bo jest strasznie gorzkie. Natomiast kakao naturalne ma ok 20% tłuszczu kakaowego i ma super smak nawet samo.

    1. Karob jest dobry, a nawet pod niektórymi względami lepszy od kakao. A na opakowaniu kakao w proszku masz napisane często, czy jest to „ciemne” czy „jasne” kakao. Niestety większość sklepowego kakao będzie ciemna. Jasne może mieć dopisek „surowe” czy coś podobnego.

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *