Brownie z dyni (ciasto czekoladowe paleo)

Ciasto czekoladowe zawsze będzie moją słabością. Nie wiem, czy wszyscy tak mamy, czy może ja szczególnie jestem podatny na połączenie wilgoci, słodyczy i kakao. Całe szczęście jest dużo zdrowszych alternatyw do pełnych glutenu i cukru chemicznych wypieków. Oto brownie dyniowe – ciasto czekoladowe paleo.

Brownie z dyni paleo

Dynia jest fantastycznym warzywem, można ją w niezliczony sposób wykorzystać w naszej kuchni, a z jednej jej odmiany można nawet uzyskać przepyszny makaron! Zobacz więcej: Spaghetti z dyni makaronowej.

Brownie z dyni – czekoladowe ciasto paleo – przepis:

Dynia jest sezonowym warzywem i przez większą część roku jest niedostępna. Ostatniej jesieni, w listopadzie i grudniu, jedliśmy dużo dyni, udało się też wypełnić jedną szufladę woreczkami z odmierzonymi porcjami purée.Teraz, kiedy tylko mamy ochotę na smaczny dyniowy chleb (Chleb dyniowy AIP) albo ciasto z dyni, sięgamy po zapasy.

W miseczce ubij jajka z roztopionym olejem kokosowym. Zwykle robię to ciasto z jajkami, ale raz zastąpiłem je żelatyną i efekt wyszedł znakomity (zobacz więcej: Zamiast jajek – czym zastąpić jajka?).

Dodaj mokre składniki, a potem wszystkie suche poza sodą oczyszczoną i cały czas dobrze mieszaj. Oczywiście czekoladę musisz roztopić – ja używam z reguły dobrej gorzkiej czekolady 75-85%. Połowę czekolady daj do ciasta, a resztę zostaw na polewę.

Gdy masz już rozgrzany piec do 180° i foremkę wyłożoną papierem do pieczenia albo wysmarowaną tłuszczem, wsyp do ciasta sodę i energicznie wymieszaj. Przełóż do foremki i piecz 50-60 minut (do suchego patyczka).

Zobacz też: Mąki w kuchni paleo.

Podane proporcje dają bardzo czekoladowe ciasto. Jeśli nie lubisz tak intensywnego smaku czekolady (choć nie rozumiem, jak można tego nie lubić), to możesz dać trochę mniej miodu i kakao.

Brownie z dyni - ciasto czekoladowe paleo

Jak ciasto nieco przestygnie, ja najczęściej polewam je czekoladą i posypuję wiórkami kokosowymi. Jeśli chcesz bardziej miękką polewę, to dodaj do czekolady trochę oleju kokosowego.

Wszystkie składniki mieszczą się w diecie paleo. Dyniowe brownie ma nie tak bardzo dużo węglowodanów (jak na ciasto), lecz jednak nie wpisuje się w dietę niskowęglowodanową. Na diecie SCD (i GAPS) niedozwolone są kakao (ani karob) i mąka ziemniaczana.

Na diecie FODMAP nie można jeść miodu, a problematyczne mogą być mąka kokosowa i czekolada (zależnie od ilości). Jeśli jednak nie masz szczególnie wrażliwych jelit, a zastąpisz miód cukrem albo słodzikami (stewia albo ksylitol), to możesz dobrze tolerować to pyszne ciasto.

Składniki niedozwolone na protokole autoimmunologicznym to jajka, kakao i czekolada oraz mąka ziemniaczana. Jeśli zastąpisz jajka żelatyną, kakao karobem, czekoladę pominiesz, a zamiast mąki ziemniaczanej dasz mąkę z tapioki albo ararutową, to będzie ono dopuszczalne!

Zobacz inne ciasta czekoladowe paleo: Brownie z batatów, Brownie z cukinii oraz Brownie z kiszoną kapustą.

Smacznego!

Więcej o składnikach: Czy miód jest paleo? | Czy kakao jest paleo?

Wartości
odżywcze
Wartość
energetyczna
WęglowodanyTłuszczeBiałko
przyswajalnebłonnikogółemwielonienasycone
Blaszka
(20 porcji)
2700 kcal280 g80 g150 g5,9 g72 g
Porcja135 kcal14 g4 g7,5 g0,3 g3,6 g
Dieta paleo
i samuraja
Dieta LCHF/
niskowęglo-
wodanowa
Dieta
FODMAP
Dieta SCD
i GAPS
Protokół
autoimmu-
nologiczny
Smacznego!Niestety nieZmodyfikuj
przepis
Niestety nieZmodyfikuj
przepis

Podyskutuj o tym i innych przepisach: polskie forum paleo. Zadaj pytanie albo pochwal się swoimi potrawami, podziel doświadczeniami i pomóż innym!


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

3 myśli nt. „Brownie z dyni (ciasto czekoladowe paleo)”

  1. Przepyszne ciasto . Zrobiłam dziś i jest obłędne. Goscie nie zorientowali sie z czego jest 😊

  2. Witam, proszę o informację, czy do wypieków zamiast miodu można użyć cukru kokosowego, co Pan sądzi o tym produkcie? Znalazłam dość ciekawe informacje w tym artykule http://gurbacka.pl/cukier-kokosowy-nowosc/
    Oczywiście chodzi o sporadyczne użycie cukru kokosowego a nie codzienne nim słodzenie. Do wypieków szkoda mi miodu bo w wysokiej temperaturze traci swoje cenne właściwości i całe bogactwo.

    1. Ten artykuł na siłę wyszukuje pozytywy cukru kokosowego, choć tak naprawdę to w 99% wciąż cukier, tak jak miód. Oba są lepsze niż cukier rafinowany, ale nie powinny być jadane w nadmiarze. Ja wolę miód bo jest nasz lokalny. Nasi przodkowie nie spożywali produktów powstałych tysiące kilometrów od siebie. Oczywiście, można zarzucić, że w przepisie jest olej kokosowy – zgadza się, jest to bardzo nielokalny produkt, ale nie ma dla niego dobrej lokalnej alternatywy – co mamy użyć – smalec?
      Można masło klarowane, które może być lokalne, ale olej kokosowy jest po prostu zdrowszy. Co do słodzenia, kwestia dyskusyjna, co lepsze – czy miód, czy cukier kokosowy – oczywiście po upieczeniu, bo na zimno to miód jest bezkonkurencyjnie lepszy.

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *