Wielu spośród nas – osoby z alergiami albo nadwrażliwościami pokarmowymi – tęskni za ciastem czekoladowym. Nawet ciasta bezglutenowe i bez nabiału zawierają jajka, kakao, orzechy i inne alergeny. Całe szczęście, że jest ciasto czekoladowe bez alergenów, dozwolone na protokole autoimmunologicznym!
Protokół autoimmunologiczny (z angielskiego AIP) to bardzo restrykcyjna wersja diety paleo, stosowana przy chorobach z autoagresją (np. Hashimoto). Wyklucza on zboża, nabiał, jajka, orzechy, jakiekolwiek nasiona, a także drożdże, kakao, a w pewnych przypadkach nawet ziemniaki, pomidory, paprykę itp. Ale jest ciasto czekoladowe, które się mieści nawet w tak restrykcyjnej diecie!
Brownie AIP – ciasto czekoladowe bez alergenów – bezglutenowe, bez zbóż, bez nabiału, bez jajek, bez orzechów, bez czekolady i kakao:
- banany – dojrzałe, 3 duże albo 4 małe
- krem kokosowy – ½ szklanki (160 g)
- mąka kokosowa – ½ szklanki
- olej kokosowy – ¼ szklanki
- karob – ¼ szklanki
- mąka/skrobia ziemniaczana albo mąka ararutowa – ¼ szklanki
- miód – 2 łyżki
- żelatyna – 2 łyżki
- ocet jabłkowy – 1 łyżka
- soda oczyszczona – 1,5 łyżeczki
- sól (kłodawska lub himalajska) – ¼ łyżeczki
W większej miseczce wymieszaj dobrze wszystkie mokre składniki (z roztopionym olejem kokosowym, ale bez octu jabłkowego). Osobno w mniejszej miseczce wymieszaj wszystkie suche składniki poza żelatyną.
Przygotuj dwa „jajka” żelatynowe zgodnie z przepisem z Zamiast jajek – czym zastąpić jajka? i dodaj je do mokrych składników.
Mieszaj albo miksuj mokre składniki, powoli wsypując do nich suche. Prawie gotowe!
Teraz czas na przygotowanie foremki i rozgrzanie pieca. Powyższe ilości wystarczą na stosunkowo małą foremkę – ja użyłem okrągłej o średnicy około 20 cm.
Na samym końcu dolej ocet jabłkowy, dobrze wymieszaj i przełóż ciasto do formy. Piecz w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).
Oczywiście jest tyle alergii i nadwrażliwości pokarmowych, że niemożliwe jest zrobienie ciasta bez żadnych alergenów. Opisane tu ciasto eliminuje jednak ich zdecydowaną większość.
Kokos nie jest tak naprawdę orzechem (jest to owoc pestkowca) i praktycznie wszyscy uczuleni na orzechy mogą go bezpiecznie jeść. Oczywiście zdarza się nadwrażliwość na kokos, ale jest bardzo rzadka i raczej wiąże się z salicylanami, których kokos ma dużo.
Produkt nazywany w Polsce mąką ziemniaczaną jest tak naprawdę czystą skrobią ziemniaczaną i nawet osoby unikające roślin psiankowatych (ziemniaki, pomidory, papryka…) mogą ją bezpiecznie jeść.
W skrajnie ostrej nadwrażliwości na psiankowate, gdy nawet skrobia ziemniaczana jest problemem, możesz ją zastąpić mąką ararutową.
Jajka zastępujemy żelatynowym odpowiednikiem, a w miejsce kakao jest karob, który choć pochodzi z rośliny strączkowej, pochodzi ze strąków, a nie nasion, więc może być bezpiecznie spożywany (w przeciwieństwie do pochodzącej z nasion samej rośliny tzw. mączki chleba świętojańskiego).
Pomimo całkiem dużej ilości tłuszczu nie jest to ciasto niskowęglowodanowe. Na dietach SCD i GAPS niedozwolona jest skrobia (mąka ziemniaczana lub ararutowa), a na diecie FODMAP miód i karob.
Wszystkie składniki są za to dozwolone na diecie paleo i protokole autoimmunologicznym. Tak – można jeść smaczne czekoladowe ciasto przy Hashimoto!
Zależnie od ilości poszczególnych składników ciasto może wyjść bardziej suche (jak na zdjęciu powyżej) lub bardziej kremowe – w każdym przypadku jednak jest pyszne.
Praktycznie nikt nie pozna, że to ciasto bez zbóż, nabiału (laktozy i kazeiny), orzechów jajek i nawet kakao! Można je podać gościom i nie będą marudzić 🙂
Smacznego!
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna | Węglowodany | Tłuszcze | Białko | ||
---|---|---|---|---|---|---|
przyswajalne | błonnik | ogółem | wielonienasycone | |||
Blaszka (15 porcji) | 2560 kcal | 178 g | 45 g | 177 g | 2 g | 42 g |
Porcja | 171 kcal | 11,9 g | 3 g | 11,8 g | 0,1 g | 2,8 g |
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Niestety nie | Niestety nie | Niestety nie | Smacznego! |
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
Karob jest strączkiem. Jest niedozwolony na AIP. Podobnie jak mąka ziemniaczana.
Karob jest z rośliny strączkowej, ale nie pochodzi z jej nasion, tylko ze strąków, a w strączkowych problemem są nasiona właśnie. Karob jest bezpieczny, tak samo jak mąka ziemniaczana (rozumiana jako czysta skrobia ziemniaczana). W niektórych krajach da się kupić prawdziwą mąkę ziemniaczaną (nie skrobię, a mąkę) i ta rzeczywiście jest niedozwolona. W Polsce jako mąka ziemniaczana jest czysta skrobia. Praktycznie wszyscy z nadwrażliwością na psiankowate mogą jeść mąkę ziemniaczaną, a jak już są tak wrażliwi, to zawsze można ją zastąpić ararutową, jak wyraźnie napisane w treści.
I banany to też problem, szczególnie przy IO.