Brownie AIP – ciasto czekoladowe bez alergenów

Wielu spośród nas – osoby z alergiami albo nadwrażliwościami pokarmowymi – tęskni za ciastem czekoladowym. Nawet ciasta bezglutenowe i bez nabiału zawierają jajka, kakao, orzechy i inne alergeny. Całe szczęście, że jest ciasto czekoladowe bez alergenów, dozwolone na protokole autoimmunologicznym!

Protokół autoimmunologiczny (z angielskiego AIP) to bardzo restrykcyjna wersja diety paleo, stosowana przy chorobach z autoagresją (np. Hashimoto). Wyklucza on zboża, nabiał, jajka, orzechy, jakiekolwiek nasiona, a także drożdże, kakao, a w pewnych przypadkach nawet ziemniaki, pomidory, paprykę itp. Ale jest ciasto czekoladowe, które się mieści nawet w tak restrykcyjnej diecie!

Brownie AIP - ciasto czekoladowe bez alergenów

Brownie AIP – ciasto czekoladowe bez alergenów – bezglutenowe, bez zbóż, bez nabiału, bez jajek, bez orzechów, bez czekolady i kakao:

W większej miseczce wymieszaj dobrze wszystkie mokre składniki (z roztopionym olejem kokosowym, ale bez octu jabłkowego). Osobno w mniejszej miseczce wymieszaj wszystkie suche składniki poza żelatyną.

Przygotuj dwa „jajka” żelatynowe zgodnie z przepisem z Zamiast jajek – czym zastąpić jajka? i dodaj je do mokrych składników.

Mieszaj albo miksuj mokre składniki, powoli wsypując do nich suche. Prawie gotowe!

Zobacz też: Mąki w kuchni paleo.

Teraz czas na przygotowanie foremki i rozgrzanie pieca. Powyższe ilości wystarczą na stosunkowo małą foremkę – ja użyłem okrągłej o średnicy około 20 cm.

Na samym końcu dolej ocet jabłkowy, dobrze wymieszaj i przełóż ciasto do formy. Piecz w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).

Oczywiście jest tyle alergii i nadwrażliwości pokarmowych, że niemożliwe jest zrobienie ciasta bez żadnych alergenów. Opisane tu ciasto eliminuje jednak ich zdecydowaną większość.

Kokos nie jest tak naprawdę orzechem (jest to owoc pestkowca) i praktycznie wszyscy uczuleni na orzechy mogą go bezpiecznie jeść. Oczywiście zdarza się nadwrażliwość na kokos, ale jest bardzo rzadka i raczej wiąże się z salicylanami, których kokos ma dużo.

Produkt nazywany w Polsce mąką ziemniaczaną jest tak naprawdę czystą skrobią ziemniaczaną i nawet osoby unikające roślin psiankowatych (ziemniaki, pomidory, papryka…) mogą ją bezpiecznie jeść.

W skrajnie ostrej nadwrażliwości na psiankowate, gdy nawet skrobia ziemniaczana jest problemem, możesz ją zastąpić mąką ararutową.

Jajka zastępujemy żelatynowym odpowiednikiem, a w miejsce kakao jest karob, który choć pochodzi z rośliny strączkowej, pochodzi ze strąków, a nie nasion, więc może być bezpiecznie spożywany (w przeciwieństwie do pochodzącej z nasion samej rośliny tzw. mączki chleba świętojańskiego).

Pomimo całkiem dużej ilości tłuszczu nie jest to ciasto niskowęglowodanowe. Na dietach SCD i GAPS niedozwolona jest skrobia (mąka ziemniaczana lub ararutowa), a na diecie FODMAP miód i karob.

Wszystkie składniki są za to dozwolone na diecie paleo i protokole autoimmunologicznym. Tak – można jeść smaczne czekoladowe ciasto przy Hashimoto!

Zależnie od ilości poszczególnych składników ciasto może wyjść bardziej suche (jak na zdjęciu powyżej) lub bardziej kremowe – w każdym przypadku jednak jest pyszne.

Praktycznie nikt nie pozna, że to ciasto bez zbóż, nabiału (laktozy i kazeiny), orzechów jajek i nawet kakao! Można je podać gościom i nie będą marudzić 🙂

Smacznego!

Wartości
odżywcze
Wartość
energetyczna
WęglowodanyTłuszczeBiałko
przyswajalnebłonnikogółemwielonienasycone
Blaszka
(15 porcji)
2560 kcal178 g45 g177 g2 g42 g
Porcja171 kcal11,9 g3 g11,8 g0,1 g2,8 g
Dieta paleo
i samuraja
Dieta LCHF/
niskowęglo-
wodanowa
Dieta
FODMAP
Dieta SCD
i GAPS
Protokół
autoimmu-
nologiczny
Smacznego!Niestety nieNiestety nieNiestety nieSmacznego!


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

3 komentarze do “Brownie AIP – ciasto czekoladowe bez alergenów”

    1. Karob jest z rośliny strączkowej, ale nie pochodzi z jej nasion, tylko ze strąków, a w strączkowych problemem są nasiona właśnie. Karob jest bezpieczny, tak samo jak mąka ziemniaczana (rozumiana jako czysta skrobia ziemniaczana). W niektórych krajach da się kupić prawdziwą mąkę ziemniaczaną (nie skrobię, a mąkę) i ta rzeczywiście jest niedozwolona. W Polsce jako mąka ziemniaczana jest czysta skrobia. Praktycznie wszyscy z nadwrażliwością na psiankowate mogą jeść mąkę ziemniaczaną, a jak już są tak wrażliwi, to zawsze można ją zastąpić ararutową, jak wyraźnie napisane w treści.

Skomentuj Grzegorz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *