Zapalenie tarczycy Hashimoto

Zapalenie tarczycy Hashimoto to obecnie dość „modna” choroba – lekarze nauczyli się ją rozpoznawać, bo istnieją tabletki, które można przepisać pacjentkom, żeby łykały do końca życia. Mimo rosnącej powszechnej świadomości istnienia tej choroby, jest wciąż wokół niej bardzo dużo mitów.

Zapalenie tarczycy Hashimoto, Paleo SMAK

Większość lekarzy nie ma pojęcia o związkach Hashimoto z odżywianiem, a jeśli już proponują jakąś dietę, to taką, która szkodzi, zamiast pomagać, jak np. ta sałatka z obrazka powyżej.

Zacznijmy od tego, co to jest zapalenie tarczycy Hashimoto – jest to najpowszechniejsza choroba autoimmunologiczna w krajach rozwiniętych. Autoimmunologiczna – czyli układ odpornościowy organizmu atakuje własną tarczycę. Jest to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy i właśnie przez to jest coraz częściej diagnozowana. Hashimoto występuje głównie u kobiet (90%), a skłonności do niej są dziedziczne.

Współczesna komercyjna medycyna ma bardzo wygodne rozwiązanie – nie leczy tej choroby, a zamiast tego skupia się na podawaniu brakujących hormonów tarczycy w tabletkach. Pacjentka wciąż jest chora, zadowolone są za to koncerny farmaceutyczne, bo mają klientkę, która wiernie przez następne kilkadziesiąt lat będzie kupować i przyjmować pigułki.

Nie do końca wiemy, jak powstają choroby autoimmunologiczne, nie wiemy także, jak je skutecznie leczyć. Wiemy jednak, że odpowiednia dieta może zmniejszyć objawy choroby wręcz do zera – zatrzymać ją w uśpieniu – tak długo, jak tylko unika się pokarmów wywołujących albo nasilających reakcję autoimmunologiczną.

Wystarczy wpisać do wyszukiwarki Google słowa „hashimoto dieta”, żeby dostać listę stron z zaleceniami dietetycznymi, z których większość jest absurdalna i zaleca jedzenie właśnie tych produktów, które chorobę nasilają. Nic dziwnego, że chore są zdezorientowane i nie podejmują diety, szczególnie jeśli lekarz o niej w ogóle nie wspomniał, albo – co gorsza – odradził.

Strony w internecie polecają na zapalenie tarczycy Hashimoto dietę bogatą w zboża z pełnego przemiału i oleje roślinne, piszą o roślinach krzyżowych (kapustne), a o glutenie czy mleku, jeśli już w ogóle wspomną, to tylko, że są „czasem niewskazane”. Na takiej dezinformacji zyskują nie chorzy, a koncerny produkujące pigułki.

O co chodzi z tymi kapustnymi? Rośliny takie jak kapusta, kalafior, brokuł, jarmuż itp zawierają goitrogeny, które zmniejszają przyswajanie jodu przez tarczycę i produkcję odpowiednich hormonów.

Jednak problemem są głównie spożywane na surowo {1} i w ogromnych ilościach (np. w tzw. smoothie), w postaci ugotowanej bowiem stymulują produkcję enzymu mirozynazy, który deaktywuje goitrogeny {2}. Jedz na zdrowie warzywa kapustne, ale w ich naturalnej postaci (czyli nie zblendowane do koktajlu) i częściej ugotowane niż surowe.

Zapalenie tarczycy Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną i stosuje się do niej protokół autoimmunologiczny, czyli dość restrykcyjną formę diety paleo, która jest szczególnie pomocna w przypadku problemów autoimmunologicznych.

Niedawno wyszły ciekawe badania pokazujące, że protokół autoimmunologiczny rzeczywiście pomaga w przypadku choroby Hashimoto {3}, polecam też ciekawy artykuł na ten temat {4}.

Skupmy się na tym, o czym lekarz nie powie, czyli jak poszczególne składniki pożywienia wpływają na choroby autoimmunologiczne, w szczególności Hashimoto. Jaka dieta przy Hashimoto?

Podstawą diety przy chorobach tarczycy jest całkowite unikanie glutenu. Gliadyna, grupa białek glutenu, ma molekularnie podobną strukturę do białek występujących w komórkach tarczycy. Gluten jest obcym białkiem dla naszego organizmu i gdy przeniknie do krwi przez nieszczelne („cieknące”) jelita, to powoduje reakcję autoimmunologiczną i produkcję przeciwciał. Ze względu na podobieństwo białek przeciwciała te czasem atakują własną tarczycę (bo myślą, że to gluten).

Ważne jest całkowite unikanie glutenu – jego odrobina nawet raz na miesiąc wystarczy do podtrzymania w krwi stałego i wysokiego poziomu przeciwciał i konsekwentnego niszczenia komórek tarczycy – dzień za dniem (czytaj więcej o glutenie, jego źródłach i wpływie na nasze zdrowie: Gluten – nie tylko celiakia).

Związek między chorobami tarczycy i nadwrażliwością na gluten jest tak widoczny w wielu badaniach naukowych, że teraz zaleca się rutynowe badania wszystkich chorych na Hashimoto pod kątem celiakii {5}. Niestety napotykamy tutaj na podstawowy problem – badania pod kątem nietolerancji glutenu są bardzo nieskuteczne i w wielu przypadkach pokazują brak uczulenia.

Większość lekarzy nie wie, jakie badania zlecić, a jeśli już, to sprawdza przeciwciała występujące przy celiakii albo test skórny lub z krwi na obecność przeciwciał IgE (klasyczna alergia).

Tymczasem choroba Hashimoto (jak i inne problemy autoimmunologiczne) nasilana są przez wysokie poziomy przeciwciał IgG (nadwrażliwości pokarmowe), których zdecydowana większość lekarzy nie zna.

Warto też sprecyzować, że większość chorych ma problem nie tyle z glutenem, co z nieglutenowymi białkami pszenicy. Po eliminacji zbóż glutenowych (w tym pszenicy) czują się lepiej, ale prawdziwym winowajcą był nie gluten, a pszenica.

Dużo bardziej skuteczne są specjalistyczne badania kału, jednakże są one drogie i raczej niedostępne w Polsce. W USA są dwie firmy specjalizujące się w badaniach kału pod kątem nietolerancji pokarmowych i według jednej z nich nawet 35% Amerykanów może być nadwrażliwych na gluten (w źródłach najczęściej pojawiają się właśnie wartości od 6 do 35%).

Nietolerancja na gluten/pszenicę najczęściej idzie w parze z nadwrażliwością na kazeinę – białko mleka (najczęściej krowiego), dlatego też nabiał to druga, całkowicie wykluczona grupa pokarmów (czytaj więcej: Nabiał – jeść czy nie jeść? oraz Kazeina A1 i A2). Inne pokarmy mogą (ale nie muszą) sprzyjać reakcji autoimmunologicznej i wśród nich są jajka, rośliny strączkowe, orzechy, kakao, kawa i wszelkie inne nasiona, a nawet rośliny psiankowate, czyli między innymi ziemniaki, pomidory, bakłażan i papryka.

Zapalenie tarczycy Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy (90-95% przypadków), ale choroba się rozwija na długo, zanim chora ma jakiekolwiek objawy problemów z tarczycą. Dlatego najlepiej jest zapobiegać, stosując zdrowe odżywianie – dietę paleo, a panie, których krewni mają problemy z tarczycą, powinny poza tym profilaktycznie co jakiś czas sprawdzać poziomy odpowiednich hormonów w krwi.

Pamiętaj, że badanie przeciwciał anty-TPO jest niewystarczające! Badania pokazują, że u około 20-30% chorych na Hashimoto nie wykrywamy podwyższonych ilości przeciwciał w krwi {6}. Jedynym rzetelnym sposobem na wykrycie choroby jest USG tarczycy i bardzo dokładne badanie hormonów (samo TSH nic nie daje).

Nie bój się warzyw krzyżowych (kapustne) – jedz kapustę, brokuły, kalafior, brukselkę. Nie jedz w ogóle zbóż (żadnych), nabiału (jajka to nie nabiał) i roślin strączkowych. Najlepiej nie jedz w ogóle orzechów i żadnych innych nasion – uwaga na przyprawy – niektóre z nich pochodzą ze zmielonych nasion. Jak chcesz wciąż jeść jajka, to tylko żółtko (nawet je opłucz). Z ziemniaków, pomidorów, papryki i innych psiankowatych najlepiej zrezygnować (słodkie ziemniaki, czyli bataty, można jeść).

Chroniczne stany zapalne nasilają choroby autoimmunologiczne, poza wspomnianymi zbożami i nabiałem wpływ na to ma rodzaj spożywanych tłuszczów – najlepiej ograniczyć tłuszcze wielonienasycone na rzecz jednonienasyconych i nasyconych.

Wybieraj pokarmy mające jak najmniej tłuszczów omega-6 (orzechy, nasiona, pestki i oleje z nich – słonecznikowy, rzepakowy itp), a jedz więcej tłuszczów omega-3 (ryby i owoce morza). Rozważ suplementację tranem i omega-3.

Dieta ma chyba największy wpływ na zdrowie, ale do czynników aktywujących/napędzających chorobę Hashimoto należą także:

  • infekcje
  • geny
  • zatrucia metalami ciężkimi
  • niedobór jodu
  • niektóre leki
  • tkanka tłuszczowa {7}

Nie zawsze choroba Hashimoto skutkuje niedoczynnością tarczycy, czasem zapalenie tarczycy Hashimoto występuje razem z chorobą Gravesa-Basedowa – to także schorzenie autoimmunologiczne, ma jednak objawy nadczynności tarczycy. Tak – można mieć jednocześnie choroby Hashimoto i Gravesa-Basedowa, mimo iż na pierwszy rzut oka ich objawy są przeciwnościami.

Jakie są objawy niedoczynności tarczycy? Jakie są objawy Hashimoto?

Wczesne objawy niedoczynności tarczycy, widoczne nawet u dzieci w wieku szkolnym:

  • ciągłe zmęczenie
  • problemy z koncentracją
  • nadwrażliwość na zimno
  • bóle głowy, mięśni i stawów
  • wzrost wagi, pomimo zmniejszonego apetytu
  • zatwardzenia
  • sucha skóra
  • wczesne dojrzewanie
  • nieregularności w miesiączkowaniu (krwawienia czasem bardziej, czasem mniej intensywne)
  • mleczna wydzielina z sutków (mlekotok)

Późniejsze objawy niedoczynności tarczycy, kiedy choroba rozwija się już od jakiegoś czasu:

  • zmniejszone zdolności poznawcze, problemy z koncentracją i pamięcią, szczególnie u osób starszych
  • depresja
  • słabość mięśni, bóle, skurcze
  • osłabienie odczuwania bólu, ucisku, temperatury, drętwienie palców albo całych kończyn
  • upośledzenie słuchu
  • chrapliwy głos
  • ciągły wzrost wagi (nawet do otyłości), pomimo słabego apetytu
  • blada, sucha i chropowata skóra, szorstkie włosy (możliwe ich wypadanie), kruche paznokcie
  • chrapanie, bezdechy senne
Pamiętaj – nie musisz łykać tabletek do końca życia, bezczynnie patrząc, jak tarczyca jest niszczona przez własny organizm. Możesz spowolnić, a w większości przypadków wręcz zatrzymać przebieg choroby – dzięki odpowiedniej diecie – protokołowi autoimmunologicznemu.

W przypadku Hashimoto, jak i innych chorób autoimmunologicznych, ogromną rolę odgrywa witamina D. Badania wykazują, że chorzy na Hashimoto mają niedobory tej witaminy, a suplementacja poprawia stan tarczycy {8}.

Podyskutuj o zapaleniu tarczycy Hashimoto i odżywianiu: polskie forum paleo – zadaj pytanie albo podziel się swoimi doświadczeniami i pomóż innym.


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Rak żywi się cukrem | Zboża szkodzą | Węglowodany tuczą a nie tłuszcz | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Źródła:
  1. Felker P, Bunch R, Leung AM. Concentrations of thiocyanate and goitrin in human plasma, their precursor concentrations in brassica vegetables, and associated potential risk for hypothyroidism. Nutr Rev. 2016 Apr;74(4):248-58.
    DOI/Crossref: 10.1093/nutrit/nuv110 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  2. McMillan M, Spinks EA, Fenwick GR. Preliminary observations on the effect of dietary brussels sprouts on thyroid function. Hum Toxicol. 1986 Jan;5(1):15-9.
    DOI/Crossref: 10.1177/096032718600500104 [PubMed] [Google Scholar]
  3. Abbott RD, Sadowski A, Alt AG. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet as Part of a Multi-disciplinary, Supported Lifestyle Intervention for Hashimoto's Thyroiditis. Cureus. 2019 Apr 27;11(4):e4556.
    DOI/Crossref: 10.7759/cureus.4556 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  4. Chris Kresser, M.S. RHR: A New Study on Hashimoto’s Disease, Diet, and Lifestyle, dostęp 2019-10-29. [Link]
  5. Sategna-Guidetti C, Bruno M, Mazza E, Carlino A, Predebon S, Tagliabue M, Brossa C. Autoimmune thyroid diseases and coeliac disease. Eur J Gastroenterol Hepatol. 1998 Nov;10(11):927-31.
    DOI/Crossref: 10.1097/00042737-199811000-00005 [PubMed] [Google Scholar]
  6. Chris Kresser, M.S. RHR: Why Your “Normal” Thyroid Lab Results May Not Be Normal. [Link]
  7. Merrill SJ, Minucci SB. Thyroid Autoimmunity: An Interplay of Factors. Vitam Horm. 2018;106:129-145.
    DOI/Crossref: 10.1016/bs.vh.2017.07.001 [PubMed] [Google Scholar]
  8. Ucan B, Sahin M, Sayki Arslan M, Colak Bozkurt N, Kizilgul M, Güngünes A, Cakal E, Ozbek M. Vitamin D Treatment in Patients with Hashimoto's Thyroiditis may Decrease the Development of Hypothyroidism. Int J Vitam Nutr Res. 2016 Feb;86(1-2):9-17.
    DOI/Crossref: 10.1024/0300-9831/a000269 [PubMed] [Google Scholar]
Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

69 komentarzy do “Zapalenie tarczycy Hashimoto”

  1. Jestem w trakcie starania się o dziecko. Nigdy nawet przez myśl nie przeszło mi, że moje starania o dziecko będą trwać tak długo. Zawsze było mi szkoda par, które wylewały swoje żale na forach internetowych o swojej "niemocy" w tym aspekcie. Teraz sama znalazłam się w tej sytuacji, która trwa już 1,5 roku i końca nie widać. Teraz wiem, jak ważne wykonanie jest badań zaraz na początku tej drogi. Z tarczycą nigdy nie miałam kłopotów, ale po wykonaniu badania TSH to ona okazała się moim głównym problemem. Ciesze się jednak, że nie jestem sama i że inne kobiety osiągnęły swój cel mimo hashimoto. Dziękuję za ciekawy artykuł i pozdrawiam!

  2. Witam, czytam te wszystkie posty i ręce mi opadły. Mam niedoczynność tarczycy i Hashimoto biorę letrox 100 tsh skacze waga niestety też pokazuje co raz więcej mimo tego, że jem niewiele. Nie powinnam jeść nabiału ale mam osteopenie i muszę jeść nabiał żeby wzmacniać kości. Już sama nie wiem co mi wolno a czego nie, co mi szkodzi? Masakra.

  3. Witam,nie wiem jakie jest źródło informacji zawartych w tym artykule ale z tego, co wiem to w chorobach tarczycy, a zwłaszcza Haschimoto nie mozna spozywac roslin krzyzowych, a tu jest napisane że można…a druga sprawa to właśnie unikanie jodu zmniejsza reakcje zapalne tarczycy, a nie powoduje jej zaostrzenie czy wywołuje ta chorobę.Czy możliwe jest,żeby się takie błędy znalazły się w tekście.Nie wiem moze mam już nieaktualna wiedzę…zgłupiałam ?

    1. Widać, że masz wiedzę sprzed kilkudziesięciu lat, bo właśnie wtedy rośliny kapustne nazywało się krzyżowymi. Te rośliny mogą minimalnie zmniejszyć przyswajanie sztucznych hormonów podawanych w tabletkach, więc dlatego zalecało się ich ograniczenie. Ale w leczeniu tarczycy nie chodzi o sztuczne hormony, ale o zmniejszenie stanów zapalnych i poprawienie zdrowia, a do tego rośliny krzyżowe są niezbędne.
      Co do jodu – jest on niezbędnym elementem hormonów tarczycy T3 i T4, a przy niedoczynności tarczycy ma się ich za mało. Ograniczanie jodu powoduje jeszcze mniejszą produkcję tych hormonów, a to nie o to chodzi, prawda?

      1. Nie zgodze sie co do tej wiedzy sprzed kilkudziesieciu lat…do dzis określa sie zamiennie krzyżowe lub kapustne.A nie wydaje mi sie, żebym aż taką straszną gafę popełniła skoro niedawno słyszałam jak młodego pokolenia dietetyk odpowiednie warzywa określał właśnie jako krzyżowe,a nie 'wspołczesnie'kapustne.Przy niedoczynności zgadzam się jod jest niezbedny w przemianach hormonów tarczycy ale na pewno nie jest potrzebny w chorobach autoimunologicznych…Proszę jednak zaktualizowac moze swoja wiedze sprzed kilkudziesięciu lat.Pozdrawiam.

        1. Większość dietetyków jest fatalnie wykształcona – na studiach mieli to, co koncerny ich nauczyły z książek napisanych co najmniej 20 lat temu przez kogoś, kto uczył się 50 lat temu.
          Jak we wpisie linkuję do badań naukowych, to są to badania z ostatniej daty, najczęściej po roku 2010, a nie 1960.

  4. Witam, artykuł bardzo ciekawy. W moim przypadku, sama siebie raczej zdiagnozowalam, a mianowicie…dziwny że mnie przypadek muszę sama stwierdzić.
    Od lat po przyjmowaniu tabletek antykoncepcyjnych mam problemy z zatrzymaniem wody.
    Badali, badali i wykryto kiedyś podwyższona prolaktynę. Dali tabletki, dali moczopędne i koniec.
    Problem powrócił że zdwojoną mocą. Najpierw okropny ból pleców. Mieszkam w Niemczech, więc dostałam skierowanie na gimnastykę. Ból nadal był. Z dnia na dzień zaczęły wypadać mi włosy, zrobiły się suche i zaczęły kręcić. Przytyłam 7 kg mimo że nic prawie nie jadłam.
    Dodatkowo wszystkie książkowe cechy choroby. Teraz tylko muszę zrobić badania i zastosować dietę.

  5. Prawda. Przyjmuję hormony na niedoczynność tarczycy 3 lata i nagle ni z gruszki ni z pietruszki Hasi życie sobie zaczął ze mną układać.
    Lekarz dał zwolnienie lekarskie i to by było na tyle. Mówię Panu po studiach, że boli, że dręrwieją mi ręce, że się duszę. Pogotowie było 5 x w ciagu tygodnia, 3 razy na pogotowiu lądowałam. Wszędzie mówiłam, że mam tarczyce, oni brzuch mi poklepali i odesłali do domu – zdrowa.
    Lekarz wysłał na kolonoskopie. O! Dobre i to. Zrobiłam rentgen już calego ciała, usg o badaniach nie wspomnę.
    No i w końcu odwiedziłam dr Google. Szukałam, szukałam i znalazłam. Przetestowalam. To mój początek, jeszcze czekam na wyniki badań i badania. Ale mam wrażenie, że gluten to było to.
    Niech żyją lekarze – oby nie za długo, bo ich życie skaraca nasze.
    Przykro mi że tak jest.

    1. mam podobne doswiadczenia, nawet usłyszałam, ze obóz koncentracyjny by mi nie pomógł zeby schudnąć a co wazniejsze poczuć sie lepiej. Usłyszałam również taka choroba takie objawy i co w tym dziwnego aż sama przejełam sprawy w swoje rece. Odsunełam gluten po pewnym czasie jeszcze ograniczyłam niektóre warzywa i nabiał. Pewnie idealnie nie bedzie ale w ciagu roku wróciłam do swojego rozmiaru 34 z 42 ostatnio, nie mam zdyszki, nie budzę się obolała jak bym w nocy dostała łomot, nie biorę leków na żołądek, wystarczył rok a gdzie te moje 10 lat zmarnowane przez konowałów, którzy tytułują sie doktorami i swoje nauki zakończyli na etapie studiów. Oczywiście cały czas testuje produkty do spożycia i niech Pani doktor cały czas mówi dalej, ze to tylko moda już jej powiedziałm raz, ze w taki razie chce być modna i mieć radosc dnia codziennego. Pozdrawiam

  6. Witam, poszukuję informacji na temat zalecanych wartości makro w diecie paleo (czy też lchf) właściwej dla osób z Hashimoto. Znalazłam już dane o zalecanej wysokości węglowodanów na poziomie 130 g, ale jak w takim razie plasuje się reszta proporcji. Wiem, że liczenie kalorii jest "pase" jednak, żeby mieć mniej więcej orientację czy idę się w dobrym kierunku, brakuje mi pewności czy przynajmniej trzymam się proporcji B/T/W. Z góry dziękuję za pomoc

      1. Witam Mam bardzo ważne pytanie przez ostatni rok przytyłam ponad 20 kg ciągle źle się czuję Mam problem z koncentracją zatrzymuje wodę w organizmie i tak dalej i tak dalej z podstawowych badań tarczycy wynika że jestem zdrowa na USG wyszło że mam zmianę hypoechogeniczna 6×5. Lekarz stwierdził że nic mi nie jest i odeslal mnie do domu. gdzie powinnam szukać problemów . Czy może są jeszcze jakieś badania które mogą wykluczyć że to nie przez tarczycę mam te wszystkie objawy.

        1. A TSH jak wysokie? Ja mam 2,82. Z tego co moja kuzynka z Hashimoto mi powiedziała będąc pod kontrolą Endo może być max do 2. Niemiecka lekarka stwierdziła, ze jestem zdrowa i w wieku 37 lat zaczęłam przekwitać. Tłumaczenia dotyczące złego samopoczucia nic nie pomogły, cud że skierowała mnie na USG i kazała przyjść ponownie na badania.

        2. Miałam to samo. Trafiłam na dobrego dietetyka (Daria Ciesielska) i zlecając mi badania dopasowała odpowiednią suplementację i dietę. Niebo a ziemia. Podstawowe badania nie pokażą Hashimoto, ale jak już jest widoczna zmiana, to na pewno trzeba szukać tu przyczyn. Powodzenia!

  7. Parę dni temu pani doktor przepisała mi hormony na tarczyce , oczywiście standard….. postanowiłam sama jeszcze zawalczyć bez pomocy farmakologii .
    Posłuchałam wykładu pana Jerzego Zięby na YouTube na temat PRZYCZYN choroby tarczycy.
    Polecam wszystkim osobom dotkniętym chorobami tarczycy , aby posłuchały tego mądrego człowieka , który ma ogromną wiedzę i logicznie językiem dostępnym ,wszytko wytłumaczy
    Pozdrawiam i życzę dobrego zdrowia

  8. Wszedzie tylko o hashi pisza, nawet oslawiona dieta Paleo… o GB mala wzmianka, lecz sie czlowieku sam, znikad pomocy.

  9. Witam jestem na etapie eliminowania glutenu. Czy osoby z Hashimoto, bez celiaklii muszą unikać też produktów gdy na opakowaniach jest informacja że mogą zawierać śladowe ilości glutenu bądź są zanieczyszczone glutenem??

    1. Takie oznaczenia są praktycznie na każdym produkcie w sklepie. Umarłabyś śmiercią głodową, jak nie masz własnej hodowli warzyw i zwierząt.

      1. Czyli takie produkty będą ok?
        Po researchu na celiakia.pl pojawia się wniosek, że bywa tak, że produkty oznaczone, że posiadają gluten ich nie mają a produkty oznaczone jako bezglutenowe są zanieczyszczone glutenem. Pewnikiem są tylko produkty z przekreślonym kłosem.

        Czy produkty ogólnie bezglutenowe ale zanieczyszczone glutenem są zagrożeniem dla osób z Hashi?

        1. Niektóre pokarmy, na których jest napisane, że mogą zawierać gluten, rzeczywiście mogą go mieć czasem niewielkie ilości. U niektórych ludzi to nie ma znaczenia, u innych to nasili objawy. Od "może zawierać gluten" nie uciekniesz, bo wtedy nie mógłbyś niczego kupować 🙂

  10. A czy można spożywać mleko kozie? Przepraszam, jeśli pytam o coś bardzo oczywistego, ale jestem początkująca i nieco się gubię.

    1. Mleko kozie jest lepiej tolerowane od krowiego, ale przy chorobach autoimmunologicznych najlepiej odstawić całkowicie nabiał (jakikolwiek). Po jakimś czasie możesz spróbować kozi i zobaczyć, jak tarczyca reaguje.

  11. Witam.
    Może troszkę banalne pytanie, ale czy przy hashimoto kawę żołędziówkę można pić?

  12. Witam wszystkich
    Od niedawna mam stwierdzoną niedoczynność tarczycy- standardowo eutyrox 0.35 plus dodatkowe badania z krwi. Druga wizyta u endokrynologa i okazuje się ,że wszystko ok z wyjątkiem tsh wskazującego na niedoczynność. Doktor zaprosił mnie na badanie usg, po czym dowiedziałam się mam Hashimoto, czy to w ogóle możliwe stwierdzic tylko na podstawie badania usg ? Mam mieszane uczucia …

      1. Witaj. mam na imię Katarzyna. jakie były Twoje wyniki TSH,Ft3,Ft4?
        Moje zatrważająco wysokie.pozdrawiam

        1. TSH 369, TPO 1000. Całkowity brak tarczycy.
          Czy ktoś ma podobne wyniki? Letrox 150/162,5, uczulenie na laktoze, gluten….

  13. Czy dieta przy stwierdzonym Graves Basedow powinna być taka sama jak przy Hashimoto czy są jakieś różnice? Gdzie można znaleźć więcej informacji o żywieniu przy tej pierwszej? będę wdzięczna za poradę, Pozdrawiam

    1. Z tego co czytałam, to taka sama. Tylko nie misisz uważać z ilością kapustnych tak jak Hashimoto. Mozesz pozwolić sobie na racjonalną ilość, najlepiej kiszonych bo to naturalny probiotyk.

  14. Witam, jestem jeszcze w trakcie diagnozowania mojej przypadłości, ale wynik antyTPO=718, z tego, co zdążyłam wyczytać, wskazuje na hashimoto. Bardzo bym chciała również naturalnie walczyć z chorobą, jednak dieta którą opisujecie wyklucza większość produktów, które stanowią podstawę mojego odżywiania. Co gorsza proponowane jest w dużej ilości mięso, którego nie jem od dziecka, ponieważ sam jego zapach wywołuje u mnie mdłości. Nie jestem w stanie stosować diety paleo. Czy jest dla mnie nadzieja? Są jakieś propozycje produktów, które mogłyby zastąpić mieso?

    1. Wcale nie jemy dużo mięsa – jemy go tak mało, jak to tylko możliwe, żeby zachować zdrowie. Musisz jeść jakieś białko, a skoro nie możesz jeść nabiału, strączków ani orzechów, to musisz jeść mięso i ryby. Co do mdłości na zapach mięsa to jest to problem psychiczny, a nie zdrowotny i jak chcesz być zdrowa, to musisz sobie z nim jakoś poradzić.
      Masz bardzo wysoki poziom przeciwciał, bo – jak sama napisałaś – produkty niezdrowe, nasilające Hashimoto, są podstawą Twojego odżywiania.
      Pamiętaj, że Hashimoto bez stosowania diety, po jakimś czasie zaprasza przyjaciół – cukrzycę typu 1, bielactwo, łuszczycę, stwardnienie rozsiane itp. Ponadto się roztyjesz i będziesz mieć inne schorzenia związane z otyłością. Nie lepiej jednak zjeść kawałek mięsa?

      1. Witam ponownie. Postraszyliście mnie trochę i zaczęłam kombinować. Najpierw odstawiłam gluten i nabiał. Po paru miesiącach zrobiłam kontrolne badanie anty tpo. Niestety okazało się, że poziom przeciwciał wzrósł do 784. No to zaczęłam grzebać dalej. Żeby nie błądzić postanowiłam udać się po pomoc do dietetyka. Okazało się, że pani dietetyk również ma hashimoto, więc wiedziała co w trawie piszczy. Przeszłam na coś w rodzaju protokołu autoimmunologicznego. Nie wiem czy do końca, ale dieta bardzo restrykcyjna. Tylu ryb i drobiu przez rok nie zjadałam, co przez ten miesiąc. Bo białko skądś trzeba, prawda? Do tego witamina d3,selen. I teraz chwila prawdy.. Wynik po miesiącu diety: 896. Powie mi ktoś o co chodzi?

      2. Moim zdaniem trochę przesadzasz w tym temacie. Ja nie jem mięsa od 7 lat, obecnie mam 22 lata, choroby tarczycy- niedoczynność i hashi stwierdzone w wieku 13 lat. Miałam okres, w którym nie jadłam jajek i bardzo chciałam rezygnować z ryb, na jakiś czas je również wyeliminowałam. Mimo silnych przekonać psychicznych przełamałam się i jem ryby i jajka, na początku na siłę, z obrzydzeniem, teraz (minęło pół roku) to fundament mojej diety. Warto się przełamać, ciało i umysł się za to odwdzięczą. A co do stricte mięsa to można bez niego żyć.

        1. Czy to do mnie było Fila? Bo nie wiem czy ja przesadzam i w jakim temacie ;). Jeśli chodzi o mięso to ja się przecież też przełamałam, co wydaje mi się że wynika z mojego ostatniego wpisu. Chyba, że to odpowiedź na mój poprzedni wpis? Robię badania i konsultuję dietę ze specjalistą. Ale już się tak nie spinam. Unikam nabiału i glutenu, jem dużo ryb, ale jeśli nie mam nic dozwolonego w zasięgu kiedy jestem głodna to zdarza mi się „zgrzeszyć”. Pozdrawiam

          1. Nie jestem lekarzem, ale miałaś usg tarczycy? Mi wyszły cysty co w/g znachora może być przyczyną zapalenia, i co za tym idzie wysokiego TPO

    2. Nie jedz mięsa jak go nie lubisz i nie jadasz. Jeśli już spróbuj pierś z kaczki duszona w piekarniku w żaroodpornym naczyniu i to raz w tygodniu. Ugotowany na wodzie groszek z odrobina soli zmiksuj tworząc krem. Zastąpi świetnie mięso i nie uczula, nie wzdyma. Sprawdziłąm na sobie. Uwielbiam też ziemniaki w każdej postaci tylko nie smażone. Maka ziemniaczana zawsze pomagała w uczuleniach i zatruciach -jak kisiel własnej roboty

      1. Po 2 miesiącach brania Letroxu zaczęłam mieć okropne kłopoty ze skórą. Gryzła. nie byłam w stanie spać, ubrać się i iść do pracy. całe ciało gryzło jakbym była cała w kaktusie. Obleciałam skórnych i internistów. To był rok 2015. Nikt nic nie wiedział na temat Hashimoto. Zaczęłam kojarzyC co jadłam i wpadłam na to że to były biszkopty. Zaczęłam zwracać uwagę na to co jem. Byłam jak papierek lakmusowy. wiedziałam co mi szkodzi a po czym ciało gryzło i kuło. i tak uczulało mnie mleko krowie ale zauważyła nie każde . W butelce szklanej bardzo mało. groszek blendowany -ugotowany 3 razy dziennie lub ugotowane ziemniaki same, z masłem lub oliwą z oliwek (prawdziwą- mam akurat dostęp do takiej. moja siostra mieszka we Włoszech i ma gaje oliwne)naprzemiennie prze 2 miesiące wyprowadził mnie z gryzienia. zaczęłam rozszerzać menu z lepszymi lub gorszymi skutkami. Trosze pozwoliłam sobie gdy było dobrze. Ładna skóra i to mnie na nowe zgubiło. Próbuje od nowa.

        1. Mój endokrynolog powiedział, ze Letrox jest lepszy od Eutyroxu, bo nie zawiera laktozy a na nią jesteśmy uczuleni.Zabronił suplememtów diety. Tylko naturale jedzenie

          1. To endokrynolog niewiele wie, bo chodzi o kazeinę a nie laktozę. Sugeruję zmienić lekarza.

          2. Grzegorzu, jesteś lekarzem czy chorujesz i masz tak dużą wiedzę?

          3. Ani jedno ani drugie. Nie trzeba być lekarzem, by wiedzieć nieco o chorobach, prawda? A mylenie laktozy (cukru) z kazeiną (białkiem) jest typowe dla lekarzy, którzy nie mają zielonego pojęcia o żywieniu (bo na studiach nie starczyło na to czasu pomiędzy trenowaniem, jakie pigułki na jakie objawy).

          4. Euthorox zawiera laktoze, nie kazeine. Lekarz niczego nie pomylil, co najwyzej zastosowal skrot myslowy, dobrze, zeby na temat pigulek wypowiadal sie ktos, kto ma o nich pojecie.

          5. Euthyrox zawiera laktozę, która pochodzi z mleka i bywa najczęściej zanieczyszczona białkami mleka, w tym kazeiną.
            O ile problem z metabolizmem laktozy zachodzi dość często przy Hashimoto, to nie jest regułą, za to nadwrażliwość na białka mleka, szczególnie beta-kazeinę A1 jest normą.
            Jak jest wybór, to rzeczywiście lepiej wybrać pigułkę bez laktozy.

          6. Witam .Zauważyłam u swoich koleżanek że rzeczywiście nie mają takiego problemu z białkiem-laktoza jak ja, nie mając tarczycy( sama zjadła się), ale to kwesta czasu. Ich choroba ma stadium początkowe. Ta choroba idzie do przodu- wolniej jeśli ktoś zmienił styl życia i dba o dietę. warto jednak od samego początku( diagnozy choroby) przejść na dietę.
            Mam pytanie do ppp i Grzegorza. Co myślicie na temat mleka bez laktozy. ? pije go z malutką rozpuszczaną . czasami mnie gryzie po niej,puchnę. Robiłam badanie na celiakię- nie mam jej. Będę miała w lipcu testy pokarmowe. Lubie mleko- chociaż staram się go niewiele pić. Czy mleko bez laktozy szkodzi nam z ta chorobą?

          7. Laktoza to cukier, białkiem jest kazeina. Po laktozie dostaniesz w najgorszym razie sraczki. Po kazeinie masz choroby autoimmunologiczne. W przypadku Hashimoto mleko bez laktozy jest tak samo groźne, bo zawiera te same białka (kazeinę).

      2. Grzegorzu a co myślisz o konserwantach. Może to nie laktoza jeśli chodzi o mnie i kazeina tylko konserwanty mi szkodzą. Pije mleko z butelki mało puchnę, z kartonu jestem jak beczka?

        1. Mleko raczej nie ma konserwantów. Problemem jest to, że w procesie pasteryzacji albo UHT z białkami mleka dzieją się dziwne rzeczy i powstają potworki, które mogą jeszcze bardziej szkodzić.

          1. Jesliś łaskaw, powiedz mi co sądzisz. Nie mam celiaki a puchne od pszenicy.
            Za to maka orkiszowa jest mi przyjazna.

          2. Celiakia, rzadka choroba, nie ma nic wspólnego z nadwrażliwością na gluten, która jest powszechna. Orkisz też pszenica, ale zawiera mniej glutenu i ogółem trochę inne białka.

  15. Dieta bardzo pomaga. Powoduje lepsze samopoczucie, zmniejszenie dolegliwości i spadek wagi. Przetestowałam na sobie wszystkie kombinacje (przestrzegałam dietę restrykcyjnie, podjadałam, rzuciłam dietę, znowu cześciowo wróciłam do diety, znowu podjadałam…..) dieta działa tylko wtedy, kiedy jest naprawdę przestrzegana.

  16. Jak mam już zanik tarczycy to dieta jeszcze coś daje? Czy jest mózg atakowany?
    Przyjmuje eutyrox 125 a we wtorki i piątki 100.
    Bardzo żałuję , że wcześniej tego nie wiedziałam.
    Czy jeszcze mogę sobie jakoś pomóć?

    1. mam hashimoto juz od kilku lat.zdażyłam w tym czasie przytyc, najwiekszy skok wagi mialam po urodzeniu pierwszego dziecka(po tym jak skonczylam karmic piersia,ok 10 kg, wbardzo krotkim czasie).przyjmuje eutyrox100 codziennie. o diecie,jesli chodzi o hashimoto, slyszalam. kiedy zapytalam sie mojego lekarza o to, reakcja byla w stylu:”odpowiednia dieta to nieprawda”. teraz sie zastanawiam, bo chcialabym schudnac.pytanie brzmi:czy ta dieta faktycznie dziala?

      1. Karolina – zajrzyj na forum – jest tam kilka dziewczyn, które radzą sobie z Hashimoto odpowiednią dietą.

        1. Witam, czy przy niedoczynnosci tarczycy z hashimoto zawsze jest 99% szans ze bede miala bielactwo???

          1. Choroby autoimmunologiczne chodzą parami, trójkami itp. Jeśli masz Hashimoto, to będziesz mieć inne choroby autoimmunologiczne – cukrzycę typu I, bielactwo, łuszczycę itp.
            Czy nastąpi to po 5-10 latach, czy raczej po 20-30, albo nawet nigdy, to zależy tylko od Ciebie – co jesz i jak żyjesz.

      2. Uwierz, dieta jest bardzo ważna! Pomogła mi schudnąć 10 kg przez pół roku i od wtedy TSH mam cały czas prawidłowe. Hormon trzeba brać do końca życia, a dieta hamuje stan zapalny tarczycy. Jak brałam 100 g Letroxu a nie stosowałam diety TSH i tak było podwyższone.

        1. Niedoczynnosc tarczycy zdiagnozowano u mnie jakies 10 lat temu.Mysle ze moja choroba trwa przynajmniej 25 lat.Od diagnozy dawki hormonu ciagle podwyzszano a ja czulam sie czasami bardzo zle i przybieralam na wadze. Poczytalam o chorobach tarczycy i zmusilam mojego lekarza do badan w kierunku Hashimoto. Strzal byl w dziesiatke!!!!Ale doktor powiedzial ze to nie ma znaczenia bo te chorobe traktuje se tak samo jak niedoczennosc czyli podaje sie hormon tarczycy.Zagotowalo mnie!! Zaczelam szukac wszedzie wiadomosci na ten temat. W 2015 w kwietniu zaczelam 5-tyg post dr.Dabrowskiej.Po tygodniu postu postanowilam zaryzykowac i zjadac polowke mojej 0. 75 tabletki. Po 6 tygodniach zrobilam badania TSH -bylo w normie przy polowie dawki.Zrobilam tez USG tarczycy-zadnych guzkow ani ognisk zapalnych, wielkosc tarczycy w normie a USG z przed 6 lat takowe wykazalo i mialam wtedy robiona biopsje. Co bardzo wazne po poscie nie siegnelam juz nigdy po gluten i bardzo rzadko nabial.Polowke tabletki zazywalam do kwietnia 2016 kiedy to przez 2 tygodnie znow przeszlam na post dr.Dabrowskiej i zmniejszylam znow tabletke o polowe czyli do cwiartki. I znow badanie TSH po kilku tygodniach pokazalo ze TSH miesci sie w normie. Walcze dalej ,chce zejsc z leku calkowicie. Moj lekarz nie ma o niczym pojecia…Taka to moja historia. Mam nadzieje ze komus pomoze , zainspiruje by sprawy swojego zdrowia wziac w swoje rece.

          1. Postępujesz bardzo podobnie jak ja. Nie ufam lekarzom, ani tym państwowym ani prywatnym. Byłam z wizytami kilkukrotnie i jedyne czego się dowiadywałam, to kolejna, większa dawka leku. Zaczęłam więc leczyć się sama. Pomimo propozycji „lekarza” zwiększenia dawki leku ja zaczęłam dawkę zmniejszać. Przyjmuję witaminy D3, K2Mk-7, A, C, B6, B12, kwas foliowy. Ponadto od niedawna włączyłam cynk i selen. Zrezygnowałam z glutenu. Ostatnie badania TSH w normie. Zaryzykowałam kilkukrotnie i w dzień kiedy nie biorę euthyroxu smaruję okolice tarczycy płynem lugola. Nie mam brunatnych śladów na szyi, więc mniemam że wszystko ładnie się wchłania, a skoro się wchłania, tzn. że jest taka potrzeba. Bardzo żałuję tylko, że nie trafiłam na endokrynologa z prawdziwego zdarzenia.

          2. Witam czy przy całkowitym braku tarczycy można kierować się dietą i brać małe dawki? wiem że zdrowego człowieka organizm produkuje na dzień 150 jednostek.

          3. Dieta ma na celu uspokojeniu układu odpornościowego, żeby przestał atakować własne tkanki. Jak już nie masz w ogóle tarczycy to możesz stosować odpowiednie żywienie, żeby system odpornościowy nie rzucił się na trzustkę, stawy albo układ nerwowy, a hormony tarczycy brać niezależnie od tego, żeby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

      3. Myślę, że zaletą protokołu AIP jest przede wszystkim powstrzymanie postępu choroby, dlatego zamierzam się zmierzyć z tą dietą.
        Natomiast, jeżeli twoim priorytetem jest schudnięcie, to wystarczy dieta niskowęglowodanowa – zdrowa, prosta i skuteczna. Stosowałam ją przez kilka lat (z przerwami) z powodu nadwagi, której nijak nie mogłam sie pozbyć, pomimo coraz większego ograniczania posiłków. W moim wieku schudnięcie nie jest proste (wcześniej nigdy nie było to moim problemem), tymczasem dieta niskowęglowodanowa okazała się prosta i rewelacyjnie skuteczna, a przy tym poprawia wiele istotnych parametrów zdrowia. Pozwoliła mi schudnąć bez najmniejszego wysiłku oraz rozwiązała wiele moich problemów zdrowotnych. Niestety, nie wiedziałam jeszcze wtedy, że moim głównym problemem jest choroba autoimmunologiczna…
        Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *

Dieta paleo po polsku i styl życia dla dzieci i dorosłych