Sklepowe lody składają się głównie z odtłuszczonego mleka w proszku, cukru (albo co gorsza syropu glukozowo-fruktozowego) i utwardzonych tłuszczów roślinnych. Jedząc zdrowo, unikamy wszystkich tych składników, ale to nie oznacza, że musimy rezygnować z lodów, bo możemy sami zrobić pyszne i zdrowe lody!
Szkoda, że tak późno zaczęliśmy w domu robić własne lody, bo są one przepyszne. Bardzo czekoladowe, obłędnie smaczne lody – bez cukru, mleka (laktozy i kazeiny), jajek – zawładnęły moim domem. Nie mają prawie w ogóle alergenów i można je jeść przy chorobach autoimmunologicznych. Tak – można jeść lody przy Hashimoto!
Przepis na lody czekoladowe – bez cukru i mleka (laktozy i kazeiny) – dozwolone na protokole autoimmunologicznym:
Będziesz jeszcze potrzebować foremki do lodów – najpraktyczniejsze są te, które mają osobną podstawkę. Jeśli nie lubisz lizać plastiku w kształcie smoczka, to przydadzą się też drewniane patyczki.
Przygotowanie zajmie koło 15 minut. Wszystkie składniki zblenduj na jednolitą masę, choć daktyle nie muszą się całkowicie rozpaść. Wlej masę do foremek – u mnie powyższe składniki wystarczają na wypełnienie 5 foremek.
Po około godzinie w zamrażalniku wsadź patyczki (mniej więcej do połowy głębokości) – masa powinna być na tyle gęsta, że patyczki nie utoną. Po kilku kolejnych godzinach w zamrażalniku lody są gotowe!
Wystarczy foremkę chwilę potrzymać w dłoni albo dla niecierpliwych włożyć ją (tylko plastikową częścią) do gorącej wody – tyle wystarczy, by cieszyć się bardzo czekoladowym smakiem tych lodów!
Lody są przepyszne, ale choć bez cukru, to niestety nie są niskowęglowodanowe – jedna porcja ma prawie 33 g przyswajalnych węglowodanów i są to głównie cukry proste (fruktoza, niestety, w dużych ilościach).
Jak masz pewność, że dobrze tolerujesz nabiał i nie masz żadnych problemów autoimmunologicznych, to możesz do tych lodów dodać tłustej śmietany, śmietanki albo jogurtu 10%.
Choć wszystkie składniki są zdrowe i naturalne, codzienne jedzenie kilku takich lodów nie będzie zbyt rozsądne. Najlepiej nie więcej niż jedna porcja na dzień.
Na diecie SCD użyj dojrzałych bananów, a na diecie FODMAP możesz albo ominąć daktyle (lody będą nieco mniej słodsze), albo zastąpić je 1 łyżką syropu klonowego lub w ostateczności cukru.
W przypadku ścisłego protokołu autoimmunologicznego problematyczne może być kakao, więc możesz je zastąpić karobem.
Smacznego!
Wartości odżywcze | Wartość energetyczna | Węglowodany | Tłuszcze | Białko | ||
---|---|---|---|---|---|---|
przyswajalne | błonnik | ogółem | wielonienasycone | |||
Porcja | 148 kcal | 32,9 g | 4,6 g | 0,8 g | 0,1 g | 2 g |
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Niestety nie | Zmodyfikuj przepis | Smacznego! | Smacznego! |
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
Osobiście polecam mrożenie zblendowanych liści mięty z mlekiem kokosowym i miodem w takich własnie foremkach. Wychodzą pyszne i bardzo orzeźwiające lody miętowe 🙂