Biszkopt czekoladowy (paleo)

Biszkopt to lekkie ciasto na bazie jajek, cukru i mąki – zwykle pszennej, która dzięki zawartości gumowatego glutenu potrafi ciastu nadać puszystą, podobną do gąbki strukturę. Biszkopt bywa często podstawą tortu – całe szczęście można przyrządzić także pyszny biszkopt paleo – bezglutenowy (bez zbóż)!

Ja wolę raczej ciasta ciężkie i mokre, dlatego próbowanie biszkoptów w wersji paleo nie było na szczycie listy moich priorytetów, ale akurat żona sprawiła mi niespodziankę, przygotowując na ostatnie urodziny tort paleo.

Zdjęcie powyżej przedstawia ten biszkopt w wersji typowego ciasta, na tort trzeba je oczywiście zrobić w dużej okrągłej foremce.

Biszkopt kakaowy na tort czekoladowy paleo – bez glutenu (przepis według mojej żony):

Oddziel białka od żółtek i dobrze ubij mikserem. Wciąż miksując dodawaj miód, potem żółtka, a następnie wsypuj powoli wymieszane razem suche składniki. Pod koniec mieszania wlewaj powoli olej i następnie ocet.

Jeśli użyjesz surowego kakao, które naturalnie jest nieco kwaśne, to nie musisz dodawać octu jabłkowego – ciasto powinno ładnie wyrosnąć. Gdy jednak masz tradycyjne sklepowe kakao, to musisz dać ocet, by ciasto wyrosło.

Piecz w 180° aż do suchego patyczka, co w przypadku płaskiego ciasta w okrągłej czarnej foremce (na typowy tort) zajmie 17-20 minut, a w srebrnej prostokątnej (chlebowej) formie nawet 45-50 minut – tak, kolor też ma wpływ na czas pieczenia.

Przeczytaj więcej o składnikach i ich miejscu w zdrowym żywieniu: Czy miód jest paleo? oraz Czy kakao jest paleo?

W niektórych wypiekach paleo można próbować zastąpić jajka czymś innym, ale tutaj jest to niestety niemożliwe. Dlatego nie jest to ciasto na ścisły protokół autoimmunologiczny.

Na diecie SCD problemem może być kakao, ale można je zastąpić karobem. W przypadku zespołu jelita drażliwego i diety FODMAP zamiast miodu można użyć syropu klonowego, stewii albo w ostateczności cukru.

Prawie ¾ węglowodanów tego ciasta pochodzi z miodu (cała blaszka ma 134 g, z czego 99 g z miodu), ale używając ksylitolu, stewii albo erytrolu można ich ilość znacznie ograniczyć. Oryginalny przepis z miodem nie jest dla osób na niskowęglowodanowym paleo.

Ciasto samo z siebie jest bardzo czekoladowe i pyszne, a upieczone w okrągłej foremce  i przełożone jakąś zdrową masą będzie fantastycznym tortem! Tak, możesz mieć tort bez glutenu (bez zbóż w ogóle)!

Smacznego!

Wartości
odżywcze
Wartość
energetyczna
WęglowodanyTłuszczeBiałko
przyswajalnebłonnikogółemwielonienasycone
Blacha
(16 porcji)
2300 kcal134 g41 g173 g8,3 g73 g
Porcja144 kcal8,4 g2,6 g10,8 g0,5 g4,6 g
Dieta paleo
i samuraja
Dieta LCHF/
niskowęglo-
wodanowa
Dieta
FODMAP
Dieta SCD
i GAPS
Protokół
autoimmu-
nologiczny
Smacznego!Niestety nieZmodyfikuj
przepis
Zmodyfikuj
przepis
Niestety nie

Podyskutuj o tym i innych przepisach: polskie forum paleo. Zadaj pytanie albo pochwal się swoimi potrawami, podziel doświadczeniami i pomóż innym!


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *