Karmelowe lody dla cukrzyka niewymagające podawania insuliny

Seria wpisów o leczeniu cukrzycy typu 1 dietą jest autorstwa eMMy "Sweet tooth" - gościnnej autorki na blogu PaleoSMAK.

Po bułeczkach i pralinkach niewymagających podawania insuliny zewnętrznej, ponieważ trzymały mi cukry, przyszedł czas na lody.
Do tej pory, wszystkie przepisy na paleo lody, jakie widziałam, były z banana, a ja cały czas unikam owoców (Zakazany owoc).
Na instagramie i stronie Anny Lewandowskiej można znaleźć wiele propozycji na zdrowe dania, ale dopiero przepis na lody kokosowe wydał mi się odpowiedni dla mojej regenerującej się trzustki.

Zrobiłam według wskazówek:

400 ml mleka kokosowego
100 g cukru kokosowego (zmieliłam na cukier puder)
3 łyżki oleju kokosowego
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wszystko razem zblendowałam na jednolitą masę, rozlałam do foremek i włożyłam do zamrażalnika na trzy godziny.

Karmelowe lody dla cukrzyka

Z tej ilości wyszło osiem takich porcji jak na zdjęciu. Nie wiem, jakim cudem na instagramie Anny Lewandowskiej mają biały kolor, ale moje miały kolor karmelowy no i tak też smakowały.
Po jednym kęsie zasłodziłam się na maksa, i odłożyłam, ponieważ bałam się o cukry. Moi „mugole” powiedzieli: „Ło jejku, ale pyszne!! Niesamowite, ale smakują jak normalne lody karmelowe”.
A najlepsze było stwierdzenie: ”I to jest paleo karmel?! Bez mleka krowiego?! Nic nie czuć, że oszukany.” 😀

Do kolejnych lodów dodałam o połowę mniej cukru pudru kokosowego, niż według przepisu, czyli 50 g.
Wyszły tak samo karmelowe, nadal ciut za słodkie jak na moje kubki smakowe, ale zaryzykowałam zjeść cały „naparstek”.
Cukry były znośne; ciut wyższe niż 135 mg% po godzinie, ale po dwóch już poniżej.
Później zorientowałam się, że to dlatego, że porcja ta ważyła magiczne 35 g. Magiczne, ponieważ 35 g gorzkiej czekolady nie podnosi mi cukrów.

Z tych wszystkich składników wyszły trzy duże lody (jak na zdjęciu wyżej) i sześć malutkich „naparstków” (jak na poniższym zdjęciu).

Karmelowe lody dla cukrzyka

Oczywiście wafelki są plastikowymi foremkami do lodów. Dla mojej regenerującej się trzustki nawet bezglutenowy wafelek byłby zbyt dużą ilością węglowodanów w jednym posiłku.

Z życzeniami niskich cukrów,

eMMa
"Sweet tooth"
lp.pw@htootteewsamme


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

2 komentarze do “Karmelowe lody dla cukrzyka niewymagające podawania insuliny”

  1. Walczymy z cukrami od miesiaca to byl pierwszy slodki posilek mojego syna , smakowaly do tego stopnia ze dzisiaj robimy kolejne porcje a cukry w normie . Bardzo dziekuje Emmie za ogromne wsparcie w tych trudnych dniach .

    1. Bardzo się cieszę, że cukry w normie.
      Dziękuję za komentarz, i za to, że mogłam pomóc.
      Życzę Wam, abyście już nie musieli walczyć z cukrami.
      Pamiętajcie, że jeżeli po dwóch i pół dniach cukry po tych lodach wzrosną, to
      może oznaczać, że Maciek ma już dosyć mleka kokosowego i wystarczy je zamienić na migdałowe.
      pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *