Niski cholesterol zabija

Pewnie znacie to na pamięć. Niezmienne zdanie lekarzy, dietetyków i mądrej pani z TV: cholesterol, szczególnie ten LDL, powoduje choroby serca i zabija. Czy rzeczywiście? Czy natura to rzeczywiście tak urządziła, że jedna z najważniejszych substancji w naszych ciałach (cholesterol) nam szkodzi?

Jajka, Paleo SMAK

To, co nazywamy cholesterolem i mierzymy, to są tzw. lipoproteiny w krwi. Lipoproteiny {1} to złożone cząsteczki, które umożliwiają transport tłuszczu (który normalnie nie rozpuszcza się w wodzie) w krwi .

Lipoproteiny to nie tylko ten „cholesterol”, należą do nich także różne enzymy, przenośniki białkowe, antygeny, białka strukturalne, a także, co ciekawe, niektóre toksyny. Nasze ciała produkują każdego dnia około 1,2 g cholesterolu dla najważniejszych procesów życiowych organizmu.

Błony każdej komórki naszych ciał składają się przede wszystkim z tłuszczu i cholesterolu. Można powiedzieć, że bez cholesterolu nie byłoby życia.

Tłuszcz i cholesterol z pożywienia przechodzą z jelit do krwi pod postacią trójglicerydów i cholesterolu. Część węglowodanów z pożywienia zamieniana jest w wątrobie na trójglicerydy. W krwi wszystko się miesza – trójglicerydy z tłuszczu i trójglicerydy z cukru oraz cholesterol z pożywienia i ten wytwarzany przez nasze ciała.

To się po prostu kupy nie trzyma, że cząsteczka, bez której nie byłoby życia, która jest podstawowym budulcem błon komórkowych, którą nasze ciała produkują dość dużej ilości, szkodzi nam i powoduje choroby serca. Czy nasz gatunek by przetrwał te miliony lat ewolucji, gdyby sam produkował to, co go zabija? Czy dobór naturalny nie usunąłby tego „błędu”?

Pomijam już fakt, że tzw. „zły cholesterol” LDL jest niezmiernie ważny dla naszego układu odpornościowego i nauka jednoznacznie pokazuje – im mniej LDL, tym krótsze życie (o tym dalej).

Tak samo ogromną pomyłką jest promowanie niskotłuszczowej diety na obniżenie trójglicerydów, bo to po prostu nie działa – wątroba wyprodukuje więcej trójglicerydów ze spożywanych węglowodanów niż jesteśmy w stanie zjeść pod postacią mięsa albo jajek.

W moim przypadku należało przestać słuchać dietetyków, ograniczyć węglowodany i zacząć jeść więcej tłuszczu, żeby trójglicerydy w krwi spadły o połowę: Trójglicerydy i paleo – badania krwi.

Czy to możliwe, żeby dietetycy się mylili także w przypadku cholesterolu? Myślę, że odpowiedź należy do naukowców i przeprowadzanych przez nich badań. Zobaczmy, co wyniki badań mówią o cholesterolu (szczególnie LDL) i naszym zdrowiu.

W badaniu z zeszłego roku naukowcy wzięli pod lupę 13680 pacjentów z zawałem mięśnia sercowego i 9717 z ostrą niewydolnością serca i sprawdzano ich umieralność w ciągu kilku lat po wypisaniu ze szpitala.

Okazuje się, że pacjenci z hiperlipidemią, którą zdefiniowano jako poziom cholesterolu LDL powyżej 100 mg/dl, żyli dłużej niż ci z niskim „prawidłowym” cholesterolem LDL {2}.

W innym badaniu obejmującym 347 osób w wieku 65 lat i więcej wyszło jasno, że sam cholesterol nie ma nic wspólnego z chorobami układu krążenia, a im wyższy cholesterol, tym niższa śmiertelność {3}.

Badanie obejmujące 105 Islandczyków w wieku 80 i więcej lat wykazało, że ci z najwyższym cholesterolem mieli o połowę mniejszą umieralność niż ci z najniższym {4}.

Jeszcze inne badanie 724 Holendrów z Lejdy w wieku 85 i więcej lat obserwowanych przez 10 lat pokazało, że największą umieralność mieli ci z najniższym cholesterolem. Badacze nawet wyliczyli, że na każde 38 mg/dl mniej całkowitego cholesterolu w krwi ryzyko śmierci wzrastało o 15% {5}.

W badaniu obejmującym 92 kobiety w wieku 60+ lat wyliczono, że najniższą umieralność miały panie z cholesterolem całkowitym 7 mmol/l (270 mg/dl) – nawet 5 razy mniejszą niż panie z cholesterolem 4 mmol/l (155 mg/dl) {6} – nic dziwnego, że cholesterol w krwi nazywa się czasem miarą witalności.

Tych badań jest dużo więcej i mógłbym wyliczać i wyliczać, ale nie o to  chyba chodzi. Rezultat jest jasny – im więcej cholesterolu na starość, tym mniejsza umieralność. Prawdopodobnie wiąże się to z tym, że cholesterol w krwi to cegiełki do naprawiania ubytków w organizmie oraz z rolą cholesterolu LDL w naszym systemie immunologicznym.

W swojej krwi masz miliardy cząsteczek cholesterolu. W każdej sekundzie tysiące razy przekraczają one ściankę naczyń krwionośnych dostarczając niezbędne składniki komórkom. Gdyby rzeczywiście cholesterol zabijał, to byłbyś martwy w ciągu sekund.

Co w takim razie powoduje choroby serca? Tak, jest to cholesterol LDL, który przylepia się do uszkodzonych naczyń krwionośnych. Ale to cukier i stany zapalne powodują, że ściany żył i tętnic stają się „lepkie” dla cholesterolu LDL.

Problemem nie jest jednak LDL, co lekarze i dietetycy nam wmawiają. Problemem są węglowodany i cukier, prozapalne pokarmy (przede wszystkim zboża), wszechobecne chemikalia itp.

Mamy dość trochę badań naukowych pokazujących, że insulinooporność i stany zapalne powodują „lepkie” naczynia krwionośne {7, 8, 9, 10, 11}.

Ryzyko miażdżycy u cukrzyków jest tak duże, że nawet ci z niskim cholesterolem LDL mają większe ryzyko chorób serca niż nie-cukrzycy z wysokim LDL {12}.

No dobrze, dotyczy to cukrzyków i ludzi z insulinoopornością, których mamy wśród nas zdiagnozowanych około 1/3 (35% Amerykanów), a przecież choroby serca dotyczą prawie wszystkich. Masz rację, ale kluczem jest słowo „zdiagnozowanych”.

Według całkiem niedawnych badań tylko 12% Amerykanów jest zdrowych metabolicznie, a 88% posiada w jakimś stopniu upośledzoną gospodarkę cukrową i czułość na insulinę {13}.

Teraz już wiemy, dlaczego choroby serca dotykają prawie każdego, nawet sczupłych, bo przecież nie trzeba być otyłym, by byći nsulinoopornym.

Ci sami lekarze i dietetycy, którzy uważają, że cholesterol szkodzi, uznają zawał i podobne choroby układu krążenia za jedne z chorób cywilizacyjnych. Czyli według nich cholesterol (którego przez ostatnie co najmniej milion lat zjadaliśmy całkiem sporo) w ogóle nie szkodził, a nagle zaczął nas zabijać, gdy z łowców-zbieraczy zamieniliśmy się w rolników uprawiających zboża.

Zaiste urocza logika. Widać jak na dłoni, że cholesterol nie jest problemem, a są nim cukier i wszechobecne zboża. Tylko ciekawe, kiedy to dotrze do dietetyków?

Podyskutuj o zdrowiu i jedzeniu: polskie forum paleo. Zadaj pytanie albo podziel się doświadczeniami i pomóż innym!


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Źródła:
  1. Wikipedia. Lipoproteina. [Link]
  2. Yousufuddin M, Takahashi PY, Major B, Ahmmad E, Al-Zubi H, Peters J, Doyle T, Jensen K, Al Ward RY, Sharma U, Seshadri A, Wang Z, Simha V, Murad MH2. Association between hyperlipidemia and mortality after incident acute myocardial infarction or acute decompensated heart failure: a propensity score matched cohort study and a meta-analysis. BMJ Open. 2019 Dec 15;9(12):e028638.
    DOI/Crossref: 10.1136/bmjopen-2018-028638 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  3. Räihä I, Marniemi J, Puukka P, Toikka T, Ehnholm C, Sourander L. Effect of serum lipids, lipoproteins, and apolipoproteins on vascular and nonvascular mortality in the elderly. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 1997 Jul;17(7):1224-32.
    DOI/Crossref: 10.1161/01.atv.17.7.1224 [PubMed] [Google Scholar]
  4. Jónsson A, Sigvaldason H, Sigfússon N. Total cholesterol and mortality after age 80 years. Lancet. 1997 Dec 13;350(9093):1778-9.
    DOI/Crossref: 10.1016/S0140-6736(05)63609-4 [PubMed] [Google Scholar]
  5. Weverling-Rijnsburger AW1, Blauw GJ, Lagaay AM, Knook DL, Meinders AE, Westendorp RG. Total cholesterol and risk of mortality in the oldest old. Lancet. 1997 Oct 18;350(9085):1119-23.
    DOI/Crossref: 10.1016/s0140-6736(97)04430-9 [PubMed] [Google Scholar]
  6. Forette B, Tortrat D, Wolmark Y. Cholesterol as risk factor for mortality in elderly women. Lancet. 1989 Apr 22;1(8643):868-70.
    DOI/Crossref: 10.1016/s0140-6736(89)92865-1 [PubMed] [Google Scholar]
  7. Hiukka A, Ståhlman M, Pettersson C, Levin M, Adiels M, Teneberg S, Leinonen ES, Hultén LM, Wiklund O, Oresic M, Olofsson SO, Taskinen MR, Ekroos K, Borén J.ApoCIII-enriched LDL in type 2 diabetes displays altered lipid composition, increased susceptibility for sphingomyelinase, and increased binding to biglycan. Diabetes. 2009 Sep;58(9):2018-26.
    DOI/Crossref: 10.2337/db09-0206 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  8. Olsson U, Egnell AC, Lee MR, Lundén GO, Lorentzon M, Salmivirta M, Bondjers G, Camejo G. Changes in matrix proteoglycans induced by insulin and fatty acids in hepatic cells may contribute to dyslipidemia of insulin resistance. Diabetes. 2001 Sep;50(9):2126-32.
    DOI/Crossref: 10.2337/diabetes.50.9.2126 [PubMed] [Google Scholar]
  9. Hulthe J, Bokemark L, Wikstrand J, Fagerberg B. The metabolic syndrome, LDL particle size, and atherosclerosis: the Atherosclerosis and Insulin Resistance (AIR) study. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2000 Sep;20(9):2140-7.
    DOI/Crossref: 10.1161/01.atv.20.9.2140 [PubMed] [Google Scholar]
  10. Wasty F, Alavi MZ, Moore S. Distribution of glycosaminoglycans in the intima of human aortas: changes in atherosclerosis and diabetes mellitus. Diabetologia. 1993 Apr;36(4):316-22.
    DOI/Crossref: 10.1007/bf00400234 [PubMed] [Google Scholar]
  11. Rodriguéz-Lee M, Bondjers G, Camejo G. Fatty acid-induced atherogenic changes in extracellular matrix proteoglycans. Curr Opin Lipidol. 2007 Oct;18(5):546-53.
    DOI/Crossref: 10.1097/MOL.0b013e3282ef534f [PubMed] [Google Scholar]
  12. Howard BV, Robbins DC, Sievers ML, Lee ET, Rhoades D, Devereux RB, Cowan LD, Gray RS, Welty TK, Go OT, Howard WJ. LDL cholesterol as a strong predictor of coronary heart disease in diabetic individuals with insulin resistance and low LDL: The Strong Heart Study. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2000 Mar;20(3):830-5.
    DOI/Crossref: 10.1161/01.atv.20.3.830 [PubMed] [Google Scholar]
  13. Araújo J, Cai J, Stevens J. Prevalence of Optimal Metabolic Health in American Adults: National Health and Nutrition Examination Survey 2009-2016. Metab Syndr Relat Disord. 2019 Feb;17(1).
    DOI/Crossref: 10.1089/met.2018.0105 [PubMed] [Google Scholar]
Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

4 myśli w temacie “Niski cholesterol zabija”

  1. Witam mam pytanie do Grzegorza od 17 lat choruję na kłebuszkowe zapalenie nerek mam wysoki poziom cholesterolu czyli całkowity370 ldl220 hdl116 trójglicerydy 220 czy muszę brać statyny ? Pozdrawiam

  2. Witam mam pytanie do Grzegorza od 17 lat choruję na kłebuszkowe zapalenie nerek mam wysoki poziom cholesterolu czyli ogólny 370 LDL 220 HDL 116 trójglicerydy 220 co powinienem zrobić aby go obniżyć czy statyny są konieczne ? Pozdrawiam

    1. Zgodnie z polskim prawem porady lekarskie mogą być udzielane tylko przez ludzi z oficjalnymi uprawnieniami do tego. Nie muszą mieć wiedzy, tylko uprawienia. Polecam jeść zdrowo i odrzucić cukier oraz przetworzony syf z fabryki.

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *