Archiwum kategorii: Badania

Wyniki moich badań przed o po przejściu na żywienie paleo.

Nadwrażliwość na drożdże (nietolerancja drożdży)

Kiedy w moich wynikach badań przeciwciał IgG pojawił się stosunkowo wysoki wynik na drożdże, pomyślałem, że to nic złego, w końcu nie jadam drożdży. Dopiero po jakimś czasie uświadomiłem sobie, że drożdże są praktycznie wszędzie! Jakich pokarmów należy unikać, gdy ma się nadwrażliwość na drożdże?

Czy wino jest paleo? Pierre-Auguste Renoir, Paleo SMAK
Kieliszek wina, Pierre-Auguste Renoir, 1908

Uściślijmy najpierw – nadwrażliwość na drożdże, często mylnie zwana nietolerancją drożdży (zobacz więcej: Alergia, nietolerancja, nadwrażliwość – różnice), to sytuacja, gdy nasz organizm produkuje przeciwciała skierowane na drożdże. Czytaj dalej Nadwrażliwość na drożdże (nietolerancja drożdży)

Reklama wspiera rozwój strony:

Mój idealny wynik badania insuliny na czczo

Czytelnicy tego bloga pewnie zauważyli, że publikuję wyniki swoich badań krwi – i to nie tylko w przypadkach, które w pełni potwierdzają propagowane przeze mnie idee dietetyczne. Po przejściu na dietę paleo mój poziom cukru w krwi na czczo poszybował w górę do poziomów uznawanych za przedcukrzycowe.

Pisałem o tym choćby niedawno we wpisie Glukoza i paleo – badanie krwi. Czy to oznacza, że niejedzenie chleba jest niezdrowe? Czy jedząc głównie mięso, owoce i warzywa umrę za 2 tygodnie? Żeby uzyskać więcej informacji, zrobiłem także badanie poziomu insuliny w krwi.

Cukrzyca, insulina, glukoza, cukier

Insulina jest hormonem, który wydziela się, gdy spożywamy węglowodany. Pozwala zmagazynować glukozę w tkankach, a jej nadmiar przerobić na tkankę tłuszczową (tak, to węglowodany tuczą, a nie tłuszcz). Czytaj dalej Mój idealny wynik badania insuliny na czczo

Glukoza i paleo – badanie krwi 2018

Po wyrzuceniu cukru, zbóż i innego syfu z jedzenia, moje wyniki badań glukozy (cukru w krwi) na czczo poszybowały w górę ocierając się nawet o stany przedcukrzycowe. Zmianę wyraźnie widać na wykresie poniżej. Dlaczego mam takie wyniki?

Cukier w krwi i dieta paleo

Było to dla mnie początkowo zagadką i głowiłem się nad tym w poprzednich latach. O moich wynikach pisałem już wcześniej – w latach 2015 i 2016. Polecam przeczytanie tych wpisów – wciąż są bardzo pomocne.

Zacznijmy od tego – dlaczego w ogóle warto badać cukier na czczo, czyli poziom glukozy w krwi rano? Czytaj dalej Glukoza i paleo – badanie krwi 2018

Czy test Food Detective jest wiarygodny?

Nie tak dawno zrobiłem w domu test Food Detective, który może szybko wskazać nadwrażliwości pokarmowe na najpowszechniejsze grupy pokarmów (czytaj więcej: Test Food Detective). Czy taki test jest jednak rzetelny? Czy podaje on wiarygodne wyniki?

Food Detective - wynik

Powyższa tacka (niestety kiepskie zdjęcie) jest wynikiem wykonanego przeze mnie kilka miesięcy temu testu Food Detective. Wynik opisałem w osobnym wpisie – w wielkim skrócie: według Food Detective mam silną reakcję na migdały i jajka.

Zaraz po wykonaniu tego testu zrezygnowałem z jedzenia migdałów (bez problemu) i jajek (z bólem). Co ciekawe, niektórzy z czytelników podawali w wątpliwość wynik tego testu: „każdemu jajka wychodzą”. Choć widziałem wyraźnie, że wynik nie jest wyssany z palca, to jednak chciałem go zweryfikować. Czytaj dalej Czy test Food Detective jest wiarygodny?

Diagnozowanie problemów autoimmunologicznych u dzieci – przypadek Tomka

Niedoskonały układ odpornościowy u dzieci przez pierwsze kilka lat życia uczy się rozpoznawać białka – główne możliwości to: własne, obce ale nieszkodliwe i obce szkodliwe. Niestety czasem zdarza się, że coś pójdzie nie tak i w organizmie dziecka powstają przeciwciała zwalczające nieszkodliwe, a czasem nawet własne białka. Oto przypadek Tomka.

Test Food Detective u dziecka

Niedawno miałem okazję obserwować, jak znajoma rodzina radziła sobie z problemami autoimmunologicznymi u dziecka. Diagnozowanie takich problemów u dzieci nie jest łatwe, bo niewielu rodziców i lekarzy rozumie w ogóle, o co chodzi (zobacz więcej: Diagnozowanie nietolerancji/nadwrażliwości pokarmowych u dzieci). Czytaj dalej Diagnozowanie problemów autoimmunologicznych u dzieci – przypadek Tomka

Diagnozowanie nadwrażliwości/nietolerancji pokarmowych u dzieci

Nadwrażliwości/nietolerancje pokarmowe nie są domeną dorosłych i mogą na nie cierpieć także dzieci, tym bardziej że ich układ odpornościowy nie jest jeszcze w pełni rozwinięty. Jakie są objawy i jak diagnozować alergie, nietolerancje i nadwrażliwości pokarmowe u dzieci?

Dzieci i jedzenie

Już kilkumiesięczne dzieci mogą jeść wiele „dorosłych” pokarmów, a rok później mogą jeść praktycznie wszystko to, co rodzice. U niemowląt i najmłodszych dzieci przejściowe alergie pokarmowe są dość często spotykane. Alergia taka może dotyczyć dowolnego wprowadzanego pokarmu i z reguły szybko mija.

Większość pediatrów dobrze diagnozuje alergie pokarmowe i potrafi sobie z nimi radzić. Alergie można diagnozować testem skórnym albo badaniem krwi pod kątem przeciwciał IgE.

Niestety dzieci mogą mieć także nietolerancje i nadwrażliwości, a z prawidłowym ich rozpoznaniem mogą mieć problemy zarówno rodzice, jak i lekarze. Problemy te są niewidoczne w testach skórnych i na przeciwciała IgE! Czytaj dalej Diagnozowanie nadwrażliwości/nietolerancji pokarmowych u dzieci

Test Food Detective

Czy można samodzielnie sprawdzić, na jakie pokarmy ma się nadwrażliwość? Czy możesz w ciągu godziny zobaczyć w domu, po jakich pokarmach się gorzej czujesz? Myślałem, że nie, ale okazuje się, że da się – z testem Food Detective, o którym się niedawno dowiedziałem.

Food Detective

Kiedy większość trapiących mnie problemów zdrowotnych zniknęła po rezygnacji ze zbóż i nabiału, próbowałem dalej eliminować z diety różne produkty, ale wciąż miałem lekkie problemy ze zdrowiem i nie potrafiłem odkryć, co je powoduje.

Miałem robiony test skórny i z krwi na alergie – nie wykazały one absolutnie niczego, więc w grę wchodziła nadwrażliwość (zobacz więcej: Alergia, nadwrażliwość, nietolerancja – różnice). Czytaj dalej Test Food Detective

Gen FTO (gen otyłości)

W 16 chromosomie znajduje się bardzo ciekawy gen – FTO, czyli jeden z tzw. genów otyłości. Czy FTO rzeczywiście rzeczywiście jest wyrokiem? Czy osoby z „pechowymi” wariantami są skazane na nadwagę?

Badania DNAKażdy z nas ma gen FTO kodujący enzym o tej samej nazwie. Jest to duży enzym, w związku z czym fragment kodu DNA zawierający informacje o jego budowie również jest długi. Pomiędzy sobą mamy drobne różnice w genie FTO, ale dla nas najciekawszy jest polimorfizm pojedynczego nukleotydu oznaczony jako rs9939609.

Tak naprawdę każdy z nas ma dwie kopie genu FTO – jeden od każdego z rodziców. Omawiana przez nas różnica to zmiana tylko jednej „literki” kodu DNA – T na A. Ta jedna literka dla wielu ludzi oznacza różnicę pomiędzy prawidłową wagą a otyłością. Czytaj dalej Gen FTO (gen otyłości)

Białe krwinki i paleo – badanie krwi (2017)

Mam 20 lat historii badań morfologii krwi, jednak temat ten gościł na łamach tego bloga tylko w roku 2014: Białe krwinki i paleo – badanie kwi oraz Eozynofile i paleo – badanie krwi. Niedawno natrafiłem na ciekawe badania naukowe i myślę, że warto wrócić do leukocytów.

Białe krwinki i dieta paleoBiałe ciałka krwi (zwane też leukocytami) bronią nasz organizm przed patogenami. Czyli im więcej, tym lepsza ochrona i lepiej – tak? No właśnie niekoniecznie. Czytaj dalej Białe krwinki i paleo – badanie krwi (2017)

Cholesterol – uwaga na jednostki!

Po kilku latach prowadzenia strony Paleo SMAK odkryłem, że istniał na niej błąd dotyczący cholesterolu. Co ciekawe, ten sam błąd popełnili tłumacze kilku książek dietetycznych i nie zauważyli go konsultanci medyczni i dietetyczni sprawdzający to tłumaczenie. Co to za błąd?

Nie, nie chodzi o to, że cholesterol zatyka żyły i że nie wolno jeść jajek 🙂 Problemem jest to, że wyniki lipidogramu podawane są w różnych jednostkach, są to albo mmol/l (tu wartości są z reguły poniżej 10) albo mg/dl (wartości powyżej 100) i przez to łatwo o pomyłkę.

Cholesterol - jednostki i propocjeW wielu książkach (także na tej stronie) można wyczytać, że ilość całkowitego cholesterolu jest bez większego znaczenia – dużo ważniejsze za to są dwie proporcje – HDL/całkowity oraz trójglicerydy/HDL. Ta druga proporcja zmienia się bardzo w zależności od użytych jednostek! Czytaj dalej Cholesterol – uwaga na jednostki!