Archiwum kategorii: Badania

Wyniki moich badań przed o po przejściu na żywienie paleo.

Trójglicerydy i paleo – badanie krwi (2016)

Poziom trójglicerydów w krwi jest jednym z najważniejszych wskaźników ryzyka chorób układu krążenia, np. miażdżycy (czytaj więcej: Trójglicerydy). Pochodząc z rodziny, która może mieć pewne genetyczne predyspozycje do większej zapadalności na te choroby, już od 16 lat regularnie robię badania krwi pod kątem trójglicerydów. Oto ostatni wykres:

Trójglicerydy i dieta paleo 2016

Pierwsze, wykonane w 2001 badanie wykazało u mnie alarmująco wysoki poziom trójglicerydów w krwi. Nie chciałem w wieku 35-40 lat stać się wrakiem człowieka trzymanym przy życiu tylko dzięki garściom lekarstw łykanych przy każdym posiłku, więc starałem się modyfikować swoje jedzenie i tryb życia i przez to obniżyć ilość trójglicerydów w krwi.

Byłem młody i naiwny, wierzyłem lekarzom i dietetykom, a moja wiedza o żywieniu pochodziła z telewizji i popularnej prasy. Czytaj dalej Trójglicerydy i paleo – badanie krwi (2016)

Reklama wspiera rozwój strony:

Glukoza i paleo – badanie krwi (2015)

*** To wpis z roku 2015, uaktualniony o dane z 2016 wpis jest tutaj. ***

Od dłuższego czasu monitoruję swój stan zdrowia przeprowadzając różne bania krwi. Do tej pory pisałem o trójglicerydach (w 2014 i 2015), cholesterolu (2014 i 2015), eozynofilach (2014) oraz białych krwinkach (2014). Dociekliwy czytelnik może zapytać – a co z poziomem glukozy w krwi? Jak wygląda cukier w krwi na diecie paleo? Czy także mam książkowe wyniki?

Glukoza, poziom cukru w krwi, badania krwi, Paleo SMAK

Powyższy obrazek jest rzeczywiście ciekawy i dla mnie samego był wielką niespodzianką. Początkowo, po ograniczeniu spożywanych węglowodanów mój poziom cukru w krwi nieco spadł, żeby wystrzelić do góry w kolejnych latach. Raz nawet delikatnie załapałem się na stan przedcukrzycowy. Czytaj dalej Glukoza i paleo – badanie krwi (2015)

Cholesterol i paleo – badanie krwi (2015)

*** To jest post z roku 2015, zobacz nowszy, uaktualniony wpis z roku 2016 ***

Od około 10 lat sprawdzam sobie mniej więcej co roku poziom cholesterolu krwi (tzw. lipidogram). Ilość cholesterolu w krwi zależy od wielu czynników, a także zmienia się znacznie, nawet w ciągu dnia, więc te badania nie mają wielkiego sensu, ale mimo wszystko jakieś trendy pokazują. Kiedyś wierzyłem mediom i lekarzom odnośnie cholesterolu, teraz wiem, że oni się mylą (czytaj więcej: Cholesterol – fakty i mity) i są w rękach chciwych koncernów produkujących tabletki.

Cholesterol, badanie krwi, dieta paleo, Paleo SMAK, 2015

Oto uaktualniony o ostatnie wyniki z 2015 wykres – nie ma tu wielu niespodzianek. Czytaj dalej Cholesterol i paleo – badanie krwi (2015)

Trójglicerydy i paleo – badanie krwi (2015)

*** To post z roku 2015, zobacz nowszy uaktualniony wpis: Trójglicerydy i paleo – badanie krwi (2016). ***

Od jakiegoś czasu regularnie badam sobie krew i posiadam już 15 lat pomiarów ilości trójglicerydów w krwi. To właśnie trójglicerydy są jednym z najważniejszych wskaźników ryzyka miażdżycy i chorób układu krążenia (a nie cholesterol, czytaj więcej: Trójglicerydy). Oto kolejny, uaktualniony o dane z 2015, wykres ilości trójglicerydów przed i po przejściu na dietę paleo.

Trójglicerydy przed i po przejściu na dietę paleo, 2015, Paleo SMAK

Ostatnie badanie wykazało najniższy w historii moich pomiarów poziom trójglicerydów, jeszcze niższy niż w latach 2011-2013. Regularne badania zacząłem w roku 2001, kiedy to niestety przekraczałem górną granicę normy. Przez następne lata stosowałem różnego rodzaju diety na obniżenie poziomu trójglicerydów, ale wciąż pozostawały niebezpiecznie wysoko. Czytaj dalej Trójglicerydy i paleo – badanie krwi (2015)

Węglowodany groźniejsze niż tłuszcze nasycone

Badacze z uniwersytetu z Ohio opublikowali niedawno badania, które podważają całą konwencjonalną medycynę i potwierdzają informacje, które możecie znaleźć na naszych stronach.

szkodliwe zboza paleo smak

Ludzie interesujący się zdrowym odżywianiem i paleo wiedzieli od lat, że tłuszcze, szczególnie te nasycone są niegroźne, za to trzeba limitować węglowodany. Naukowcy dopiero teraz dochodzą do prawdy. Czytaj dalej Węglowodany groźniejsze niż tłuszcze nasycone

Eozynofile i paleo – badanie krwi (2014)

Eozynofile to jeden z rodzajów białych krwinek, który odgrywa zasadniczą rolę w zwalczaniu pasożytów oraz reakcjach alergicznych. Podstawową ich funkcją jest niszczenie obcych białek, w tym białek alergennych. Eozynofile powinny stanowić 2% do 4% wszystkich leukocytów (białych ciałek krwi), choć czasem spotyka się normy 1%-5%.

Eozynofile, paleo smak

Procentowa ilość eozynofili w mojej krwi była prawie niezmienna i wynosiła zawsze mniej więcej 4%, czyli tyle, co górna granica ich normy. Kiedy przeszedłem na żywienie paleo, procentowa ilość tych krwinek spadła o 1/3, a w dalszych latach, kiedy zdobywałem więcej wiedzy o żywności i paleo, spadła jeszcze bardziej, nawet poniżej połowy poprzednich procentowych wartości.

Czytaj dalej Eozynofile i paleo – badanie krwi (2014)

Białe krwinki i paleo – badanie krwi (2014)

To kolejny wpis z cyklu badań krwi przed i po paleo, tym razem przyjrzyjmy się białym ciałkom krwi (leukocytom). Białe krwinki to grupa komórek, które są podstawowym elementem układu odpornościowego (zobacz też Wikipedię) – mającego więcej wspólnego z odżywianiem, niż się wydaje.

Białe krwinki, badanie krwi, paleo smak

Ilość białych krwinek w krwi zmienia się dość często i naturalnie mamy ich więcej, kiedy chorujemy. Ten wykres pokazuje tylko kilka punktów w czasie i niestety nie do końca wiemy, co się działo pomiędzy nimi, choć długotrwałe trendy powinny być widoczne.

Czytaj dalej Białe krwinki i paleo – badanie krwi (2014)

Cholesterol i paleo – badanie krwi (2014)

W porównaniu do tradycyjnego, zalecanego przez telewizję i popularną prasę, zdrowego żywienia dieta paleo wydaje się być bardzo tłusta, wielu ludzi uważa także, że jedząc tyle tłuszczu wpędzimy się szybko do grobu. Poniżej mój lipidogram kilka lat przed i po przejściu na dietę paleo.

cholesterol po przejściu na dietę paleo

Pomiędzy badaniami wykonanymi w 2010 i 2011 zacząłem dietę niskowęglowodanową, którą potem modyfikowałem w kierunku paleo. O spadku trójglicerydów już pisałem, tym razem załączam dodatkowo wykresy poziomu cholesterolu HDL i LDL (całkowity cholesterol nie ma tak naprawdę znaczenia).

Czytaj dalej Cholesterol i paleo – badanie krwi (2014)

Trójglicerydy i paleo – badanie krwi (2014)

*** To post z roku 2014, zobacz nowszy uaktualniony wpis: Trójglicerydy i paleo – badanie krwi (2016). ***

Jeden obraz zastępuje tysiąc słów, więc bez zbędnego lania wody przedstawiam moje wyniki badań krwi pod kątem ilości trójglicerydów:

trójglicerydy przed i po przejściu na dietę paleo

Czerwona linia to górna granica normy ilości trójglicerydów w krwi – 1,7 mmol/l, a niebieska przedstawia moje wyniki badania krwi od 2001 do 2014. Przez ileś lat próbowałem polecanych przez lekarzy sposobów na obniżenie trójglicerydów (czyli limitowanie tłuszczu, ograniczenie tłuszczów zwierzęcych, mało jajek, pieczywo pełnoziarniste, kasza…) jednak ich skuteczność była znikoma.

Czytaj dalej Trójglicerydy i paleo – badanie krwi (2014)