Archiwum kategorii: Badania

Wyniki moich badań przed o po przejściu na żywienie paleo.

Trójglicerydy i paleo – badanie krwi (2015)

*** To post z roku 2015, zobacz nowszy uaktualniony wpis: Trójglicerydy i paleo – badanie krwi (2016). ***

Od jakiegoś czasu regularnie badam sobie krew i posiadam już 15 lat pomiarów ilości trójglicerydów w krwi. To właśnie trójglicerydy są jednym z najważniejszych wskaźników ryzyka miażdżycy i chorób układu krążenia (a nie cholesterol, czytaj więcej: Trójglicerydy). Oto kolejny, uaktualniony o dane z 2015, wykres ilości trójglicerydów przed i po przejściu na dietę paleo.

Trójglicerydy przed i po przejściu na dietę paleo, 2015, Paleo SMAK

Ostatnie badanie wykazało najniższy w historii moich pomiarów poziom trójglicerydów, jeszcze niższy niż w latach 2011-2013. Regularne badania zacząłem w roku 2001, kiedy to niestety przekraczałem górną granicę normy. Przez następne lata stosowałem różnego rodzaju diety na obniżenie poziomu trójglicerydów, ale wciąż pozostawały niebezpiecznie wysoko. Czytaj dalej Trójglicerydy i paleo – badanie krwi (2015)

Reklama wspiera rozwój strony:

Węglowodany groźniejsze niż tłuszcze nasycone

Badacze z uniwersytetu z Ohio opublikowali niedawno badania, które podważają całą konwencjonalną medycynę i potwierdzają informacje, które możecie znaleźć na naszych stronach.

szkodliwe zboza paleo smak

Ludzie interesujący się zdrowym odżywianiem i paleo wiedzieli od lat, że tłuszcze, szczególnie te nasycone są niegroźne, za to trzeba limitować węglowodany. Naukowcy dopiero teraz dochodzą do prawdy. Czytaj dalej Węglowodany groźniejsze niż tłuszcze nasycone

Eozynofile i paleo – badanie krwi (2014)

Eozynofile to jeden z rodzajów białych krwinek, który odgrywa zasadniczą rolę w zwalczaniu pasożytów oraz reakcjach alergicznych. Podstawową ich funkcją jest niszczenie obcych białek, w tym białek alergennych. Eozynofile powinny stanowić 2% do 4% wszystkich leukocytów (białych ciałek krwi), choć czasem spotyka się normy 1%-5%.

Eozynofile, paleo smak

Procentowa ilość eozynofili w mojej krwi była prawie niezmienna i wynosiła zawsze mniej więcej 4%, czyli tyle, co górna granica ich normy. Kiedy przeszedłem na żywienie paleo, procentowa ilość tych krwinek spadła o 1/3, a w dalszych latach, kiedy zdobywałem więcej wiedzy o żywności i paleo, spadła jeszcze bardziej, nawet poniżej połowy poprzednich procentowych wartości.

Czytaj dalej Eozynofile i paleo – badanie krwi (2014)

Białe krwinki i paleo – badanie krwi (2014)

To kolejny wpis z cyklu badań krwi przed i po paleo, tym razem przyjrzyjmy się białym ciałkom krwi (leukocytom). Białe krwinki to grupa komórek, które są podstawowym elementem układu odpornościowego (zobacz też Wikipedię) – mającego więcej wspólnego z odżywianiem, niż się wydaje.

Białe krwinki, badanie krwi, paleo smak

Ilość białych krwinek w krwi zmienia się dość często i naturalnie mamy ich więcej, kiedy chorujemy. Ten wykres pokazuje tylko kilka punktów w czasie i niestety nie do końca wiemy, co się działo pomiędzy nimi, choć długotrwałe trendy powinny być widoczne.

Czytaj dalej Białe krwinki i paleo – badanie krwi (2014)

Cholesterol i paleo – badanie krwi (2014)

W porównaniu do tradycyjnego, zalecanego przez telewizję i popularną prasę, zdrowego żywienia dieta paleo wydaje się być bardzo tłusta, wielu ludzi uważa także, że jedząc tyle tłuszczu wpędzimy się szybko do grobu. Poniżej mój lipidogram kilka lat przed i po przejściu na dietę paleo.

cholesterol po przejściu na dietę paleo

Pomiędzy badaniami wykonanymi w 2010 i 2011 zacząłem dietę niskowęglowodanową, którą potem modyfikowałem w kierunku paleo. O spadku trójglicerydów już pisałem, tym razem załączam dodatkowo wykresy poziomu cholesterolu HDL i LDL (całkowity cholesterol nie ma tak naprawdę znaczenia).

Czytaj dalej Cholesterol i paleo – badanie krwi (2014)

Trójglicerydy i paleo – badanie krwi (2014)

*** To post z roku 2014, zobacz nowszy uaktualniony wpis: Trójglicerydy i paleo – badanie krwi (2016). ***

Jeden obraz zastępuje tysiąc słów, więc bez zbędnego lania wody przedstawiam moje wyniki badań krwi pod kątem ilości trójglicerydów:

trójglicerydy przed i po przejściu na dietę paleo

Czerwona linia to górna granica normy ilości trójglicerydów w krwi – 1,7 mmol/l, a niebieska przedstawia moje wyniki badania krwi od 2001 do 2014. Przez ileś lat próbowałem polecanych przez lekarzy sposobów na obniżenie trójglicerydów (czyli limitowanie tłuszczu, ograniczenie tłuszczów zwierzęcych, mało jajek, pieczywo pełnoziarniste, kasza…) jednak ich skuteczność była znikoma.

Czytaj dalej Trójglicerydy i paleo – badanie krwi (2014)