Wheat Belly to wydana w 2011 roku książka, która od samego początku trafiła na listy bestsellerów. Mimo iż tytuł dosłownie oznacza „pszeniczny/pszenny brzuch”, to polskie wydanie nosi dość nieszczęśliwy moim zdaniem tytuł Dieta bez pszenicy. Książka ta jest o tyle ważna, że została napisana przez lekarza, autor – William Davis – pracuje jako kardiolog i ma wieloletnie doświadczenie w leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych.
William Davis wspomina swoje wychowanie w tradycyjnym amerykańskim domu, gdzie od rana do wieczora jedzono produkty zawierające pszenicę. Nic dziwnego, że miał nadwagę, dość pokaźną oponę wokół brzucha, drugi podbródek, cukrzycę, dość niedobre wyniki badań cholesterolu. Co ciekawe, starał się prowadzić zdrowy tryb życia i robił dokładnie to, czego go nauczyły szkoły i co doradzał swoim pacjentom – jadł mało mięsa i tłuszczu, dużo pełnoziarnistych produktów zbożowych i starał się ruszać, prawie każdego dnia przebiegał kilka kilometrów. Czytaj dalej Wheat belly / Dieta bez pszenicy – recenzja książki