Archiwum kategorii: Paleo czy nie?

Czy wino jest paleo?

Wino jest najszlachetniejsze wśród napojów, najsmaczniejsze wśród lekarstw i najprzyjemniejsze wśród pokarmów – tak uważał grecki pisarz Plutarch. To wspaniały produkt natury, bez zbóż, glutenu, nabiału, tłuszczów omega-6 i podobnych współczesnych zagrożeń, a wiele stron www wylicza niezliczone jego właściwości zdrowotne. Czy wino jest paleo?

Czy wino jest paleo? Pierre-Auguste Renoir, Paleo SMAK
Kieliszek wina, Pierre-Auguste Renoir, 1908

Nasi przodkowie nie pili wina, znaleziska archeologiczne wskazujące na produkcję wina są datowane na okresy późniejsze od rewolucji agrarnej, czyli bardzo niedawno w historii ludzkości. Jednak owoce są naturalnie pokryte drożdżami, a w cieple fermentują bardzo szybko. Bez wątpienia nasi nawet bardzo odlegli przodkowie od czasu do czasu jedli owoce, które już zaczęły fermentować. Czytaj dalej Czy wino jest paleo?

Reklama wspiera rozwój strony:

Czy kakao jest paleo?

Kakao, wspaniale pachnący składnik czekolady i wielu deserów, a jednocześnie wspomnienie cukrowego życia – czy kakao jest paleo? Krótką odpowiedzią jest: tak, ale…

Czy kakao jest paleo?

Zanim dojdziemy do tych „ale”, wyjaśnijmy najpierw, o czym mowa. Kakao sprzedawane w sklepach jest startymi na proszek wysuszonymi pozostałościami po wytłoczeniu z nasion kakaowca masła kakaowego. Słowo „nasiona” powinno zapalić lampkę ostrzegawczą, bo większość nasion zawiera szkodliwe substancje i rzeczywiście ziarna kakaowca nie są takie idealne.

Czy kakao jest paleo? Argumenty za: Czytaj dalej Czy kakao jest paleo?

Czy gryka jest paleo?

Czy gryka jest paleo? Wielu na takie pytanie może odpowiedzieć: Skandal! Bluźnierstwo! Gryka jest zbożem, więc nie jest paleo i już! Tak naprawdę jednak gryka nie jest zbożem. W takim więc razie czy gryka, a przede wszystkim kasza gryczana jest paleo czy nie?

Gryka

Gryka faktycznie nie jest zbożem, choć należy do grupy roślin, które określamy jako zboża rzekome albo pseudozboża. Co to oznacza? Mimo iż genetycznie gryka jest spokrewniona z rabarbarem, a nie pszenicą, to podobieństwo jej nasion do ziarn zbóż, zarówno z wyglądu, jak i składu chemicznego, jest uderzające.

Czytaj dalej Czy gryka jest paleo?

Czy kuchenka mikrofalowa jest paleo?

Czy kuchenka mikrofalowa jest paleo? Co to za absurdalne pytanie, przecież nasi przodkowie nie używali żadnych mikrofal! Tak, ale także nie używali telefonu, internetu, samochodów, czy nawet rowerów.

Kuchenka mikrofalowa, Paleo smak

Nasi przodkowie, nawet nie tak bardzo odlegli, nie mogli używać kuchenek mikrofalowych, bo pojawiły się one w sprzedaży dopiero w 1947 roku. Codziennie używamy wielu innych rzeczy, które nie istniały 100 lat temu, a nie obawiamy się ich. Rozważmy więc kuchenkę mikrofalową pod kątem bezpieczeństwa użytkowania i jakości przyrządzonego w niej jedzenia.

Czytaj dalej Czy kuchenka mikrofalowa jest paleo?

Czy piwo jest paleo?

Lato za pasem, czas upałów, zimne piwo czyha za każdym rogiem, warto więc postawić sobie pytanie, czy piwo jest paleo? Piwo? Produkt fermentacji zbóż? I to tych glutenowych?

piwo gluten paleo smak, Vincent van Gogh
Kufle, Vincent van Gogh, 1885

Krótką odpowiedzią jest: nie, piwo nie jest paleo. Jednak piwo nie jest tak straszne, jak je malują i mam nadzieję, że za tym stwierdzeniem nie stoi moja słabość do piwa 🙂

Wartości odżywcze piwa: Czytaj dalej Czy piwo jest paleo?

Czy margaryna jest paleo?

Czy margaryna jest paleo? W tym przypadku można od razu i zdecydowanie odpowiedzieć: Nie, margaryna nie jest paleo. Warto jednak zastanowić się, co to jest margaryna i dlaczego jest taka zła.

Masło margaryna, paleo smak

W przeciwieństwie do masła, produktu z natury, który prawie każdy może sam zrobić w domu, margaryna jest sztucznym produktem skomplikowanego przemysłu chemicznego. Margarynę wynalazł francuski chemik Hippolyte Mege Mouriés w 1869 roku jako tani zamiennik masła dla biedoty.

Skład masła: Czytaj dalej Czy margaryna jest paleo?

Czy miód jest paleo?

Niektóre przepisy na potrawy paleo, w szczególności desery, zawierają wśród składników miód. Miód, czyli prawie 100% glukozy i fruktozy. Każdemu czytającemu nasuwa się pytanie – czy miód jest paleo? Prawidłową odpowiedzią jest: to zależy jaki i ile. Nasi przodkowie znali miód chyba od zawsze i ryzykowali swoje życie walcząc z pszczołami i wspinając się na wysokie drzewa, żeby go zdobyć. Jednak nie robili tego codziennie i spożywali miód jedynie od święta, choć znamy prymitywne plemiona, których ważną częścią pożywienia są plastry miodu.

miod paleo smakDobry miód jest niefiltrowany, niepasteryzowany i lokalny. Filtrowanie usuwa z miodu pyłek, który ma dobroczynny wpływ na nasz układ odpornościowy – wzmacnia go i, według wielu, chroni przed alergiami, ważne więc, żeby miód był lokalny, zawierający takie pyłki, z którymi stykamy się na co dzień. Pasteryzacja z niszczy enzymy i wszystkie inne substancje, dzięki którym miód ma swe zdrowotne właściwości. Zdrowy i prawdziwy miód kupimy od pszczelarza (np. przez internet). Pamiętaj tylko, że miód kremowy jest mętny, ale to nie oznacza, że nie jest filtrowany. Czytaj dalej Czy miód jest paleo?