Czy margaryna jest paleo?

Czy margaryna jest paleo? W tym przypadku można od razu i zdecydowanie odpowiedzieć: Nie, margaryna nie jest paleo. Warto jednak zastanowić się, co to jest margaryna i dlaczego jest taka zła.

Masło margaryna, paleo smak

W przeciwieństwie do masła, produktu z natury, który prawie każdy może sam zrobić w domu, margaryna jest sztucznym produktem skomplikowanego przemysłu chemicznego. Margarynę wynalazł francuski chemik Hippolyte Mege Mouriés w 1869 roku jako tani zamiennik masła dla biedoty.

Skład masła:

  • śmietana

Skład margaryny:

  • oleje roślinne (palmowy, słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, arachidowy i inne)
  • woda
  • roślinne estry stanolu (ponoć obniżają poziom cholesterolu, ale zaburzają przy tym wchłanianie witamin)
  • maślanka w proszku (czasem)
  • skrobia modyfikowana
  • sól
  • emulgatory
  • substancja konserwująca (sorbinian potasu)
  • regulator kwasowości
  • aromat
  • barwnik
  • sztucznie dodane witaminy

Wszystkie oleje, z których robi się margarynę są płynne, natomiast sama margaryna jest konsystencji kremu. Skomplikowane procesy chemiczne, przy toksycznych katalizatorach, wysokim ciśnieniu i temperaturze zmieniają strukturę chemiczną tych tłuszczów. Powstają w tedy izomery trans, które bardzo źle wpływają na nasze organizmy.

Zobacz też: przepis na masło klarowane (ghi).

Nawet jak margaryna nie posiada tłuszczów trans, to i tak wszystkie oleje roślinne wchodzące w skład margaryny są bogate w nienasycone tłuszcze omega-6, których nadmiar jest bardzo niezdrowy i przyczynia się do wielu chorób, a współczesna dieta dostarcza o wiele za dużo omega-6 (czytaj więcej: Cholesterol, czy naprawdę taki zły? oraz Tłuszcze nienasycone omega-3, -6 i -9).

Wiek po wynalezieniu, na fali histerii cholesterolowej i dzięki ogromnym pieniądzom przemysłu tłuszczowego margaryna weszła pod strzechy każdego domu. Margaryna w produkcji jest dużo tańsza od masła, a w sklepach osiąga podobne ceny, dlatego jest ogromny lobbing na jej rzecz i producenci nie wahają się nawet fałszować wyniki badań, żeby tylko przekonać masy do jedzenia margaryny.

Niestety prawda jest taka, że margaryna sama powoduje wszystkie te choroby, którym ma rzekomo zapobiegać. Opakowania margaryn krzyczą o zdrowiu i mnóstwie witamin, jednak tylko drobniutkie literki tłumaczą, że te wszystkie witaminy są tylko sztucznymi dodatkami do tak naprawdę bezwartościowego szkodliwego produktu.

Zobacz też: Pokarmy bogate w zdrowe tłuszcze.

Margaryna, choćby całkowicie pozbawiona tłuszczów trans, wciąż będzie bardzo niezdrowa i zdecydowanie nie jest paleo. Margaryna jest składnikiem wielu przemysłowych wypieków, ciastek, herbatników, paluszków, przekąsek, dlatego ich także należy unikać.

Samo słowo „margaryna” ma obecnie negatywne skojarzenia, dlatego powszechnie reklamuje się ją w telewizji i prasie unikając tego słowa. Dlatego reklamy mówią o „zdrowym tłuszczu do smarowania pieczywa”, choć to jest wciąż ta sama, bardzo szkodliwa margaryna.

Podyskutuj o różnych pokarmach i ich miejscu w żywieniu paleo: polskie forum paleo. Zadaj pytanie albo podziel się swoimi doświadczeniami i pomóż innym!


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

4 thoughts on “Czy margaryna jest paleo?”

  1. Z tym wpisem zgadzam się 100%. Unika się stwierdzeń margaryna, a za to nagminnie stosuje się nazwę „masło roślinne”. To tak jakby pisać „mięso roślinne”. Zupełny debilizm, ale bezrefleksyjny tłum wszystko kupi.
    Dla mnie takie reklamy to jest wprowadzanie konsumenta w błąd i powinno być zakazane używanie takich określeń, ale kogo to obchodzi – biznes ma się kręcić, a każdy „interesant” ma na tym swój kawałek tortu.

  2. Nie pisz, że omega 6 są szkodliwe. Nie są.
    Jakbyśmy spożywali same omega 3 to też by nam zaszkodziły.
    Szkodliwe jest dostarczenie do organizmu niewłaściwego stosunku omega 3 do omega 6.

    Jeżeli ktoś chce poczytać o właściwym stosunku to odsyłam do:

    Ja natomiast pozwolę sobie zacytować coś, co jest bliższe paleo:

    ,,Anthropological evidence also suggests that the ratio human beings evolved eating is somewhere around 1:1, while the ratio today is about 16:1 (3)!” –
    Źródło:

    1. Przemek, masz rację, było napisane troszkę nieprecyzyjnie, już wpis jest poprawiony. Dzięki za celną uwagę.

  3. W książce „nie jedz tego!” autor opisuje jak to margaryny na zbijanie cholesterolu zawierają fitosterole, które przy regularnym, długoterminowym jedzeniu wywołują zwapnienie zastawek serca. Szkodliwość udowodnili Niemcy, i potwierdzono to w badaniach innych krajów.

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *