Czy wino jest paleo?

Wino jest najszlachetniejsze wśród napojów, najsmaczniejsze wśród lekarstw i najprzyjemniejsze wśród pokarmów – tak uważał grecki pisarz Plutarch. To wspaniały produkt natury, bez zbóż, glutenu, nabiału, tłuszczów omega-6 i podobnych współczesnych zagrożeń, a wiele stron www wylicza niezliczone jego właściwości zdrowotne. Czy wino jest paleo?

Czy wino jest paleo? Pierre-Auguste Renoir, Paleo SMAK
Kieliszek wina, Pierre-Auguste Renoir, 1908

Nasi przodkowie nie pili wina, znaleziska archeologiczne wskazujące na produkcję wina są datowane na okresy późniejsze od rewolucji agrarnej, czyli bardzo niedawno w historii ludzkości. Jednak owoce są naturalnie pokryte drożdżami, a w cieple fermentują bardzo szybko. Bez wątpienia nasi nawet bardzo odlegli przodkowie od czasu do czasu jedli owoce, które już zaczęły fermentować.

Dzikie zwierzęta chętnie jedzą dojrzałe i nawet sfermentowane owoce i znamy przypadki kompletnie pijanych małp lub słoni, możemy więc przypuszczać, że naszym przodkom zdarzało się nawet upić po sporej dawce takich owoców. Niewykluczone, że tak polubili ten stan, żeby celowo fermentować owoce i w ten sposób poprawiać sobie humor 🙂 Oczywiście niewiele to ma wspólnego ze współczesnymi winami, choć mamy podstawy przypuszczać, że sfermentowane owoce z alkoholem spożywamy „od zawsze”.

Obecnie prawie wszystkie wina w sklepach zawierają groźny napis „zawiera siarczyny” i w wielu sklepach nie da się znaleźć choć jednej butelki wolnej od siarczynów. Co to są te siarczyny i po co są one w winie? Związki siarki dodawane są w niewielkich ilościach do wina na różnych etapach produkcji, głównie, żeby zapobiec niekontrolowanej fermentacji octowej, poprawić smak oraz wydłużyć okresy przechowywania wina. Siarczyny w niewielkich ilościach występują także w przyrodzie, jednak niestety na butelce wina nie jest napisane, ile tych siarczynów jest, a wina pod tym względem mogą się bardzo różnić od siebie.

Kojarzycie charakterystyczny stan na drugi dzień po wypiciu 4 lub więcej kieliszków wina? Ból głowy, osłabienie, rozdrażnienie, a czasem nawet biegunka – to zwykły kac, prawda? Otóż niekoniecznie – zatrucie siarczynami ma wręcz identyczne objawy do zatrucia alkoholem. Jeśli po tej samej ilości alkoholu w innej postaci czujesz się znacznie lepiej, to prawdopodobnie możesz mieć wysoki stopień wrażliwości na siarczyny.

Wino zawiera alkohol, który uszkadza wyściółkę jelit. U większości z nas te uszkodzenia są minimalne i mamy dużo czasu na ich naprawę, ale niektórzy z nas, mający szczególnie wrażliwe jelita (np. osoby z chorobami autoimmunologicznymi) powinny raczej unikać alkoholu. W tym przypadku chodzi tylko o alkohol, więc gotowanie z winem jest dozwolone, bo alkohol szybko odparowuje.

Alkohol także może niezbyt korzystnie wpływać na florę bakteryjną naszego układu pokarmowego, ale istotne zmiany występują dopiero przy zdecydowanym i długotrwałym jego nadużywaniu. Jeśli masz problemy ze swoimi bakteriami i pracujesz nad wprowadzeniem dobrych bakterii i wytłuczeniem tych złych, to może wato chwilowo się powstrzymać od alkoholu.

Wino także zawiera drożdże, które czasem krzyżowo reagują z glutenem – jeśli masz uczulenie, nadwrażliwość na gluten, to może się zdarzyć, że źle reagujesz na drożdże, w tym te z wina (podobnie krzyżowo może reagować np. kawa).

Czy wino jest paleo? Tak, w umiarkowanych ilościach wino nie szkodzi zdrowiu, a wręcz przeciwnie – ma pozytywny na nie wpływ. Paracelsus powiedział kiedyś, że dawka czyni truciznę, co niektórzy rozwijają do tego, że różnica pomiędzy lekarstwem i trucizną jest tylko w dawce i bardzo dobrze odnosi się to do wina. Wino w rozsądnych ilościach (1-2 lampki dziennie dla pań i 2-3 lampki dla panów) jest bardzo zdrowe. Najlepsze jest wino czerwone wytrawne bez siarczynów, jeśli potrafisz takie znaleźć, albo z ich naprawdę małą ilością.

Jeśli masz bardzo wrażliwe jelita, chorujesz na celiakię, chorobę Leśniowskiego-Crohna albo inną chorobę autoimmunologiczną, to może się jednak okazać, że lepiej będzie jednak unikać wina.

Na zdrowie!

Zobacz też: Czy piwo jest paleo?

Podyskutuj o różnych pokarmach i ich miejscu w żywieniu paleo: polskie forum paleo. Zadaj pytanie albo podziel się swoimi doświadczeniami i pomóż innym!


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

3 komentarze do “Czy wino jest paleo?”

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *