W sklepach pojawia się coraz więcej olei „z zimnego tłoczenia”. Niestety w wielu przypadkach to „zimno” można między bajki włożyć, bo oleje i tak są w procesie produkcji podgrzewane do 200-250°C.
Ciągnące się po horyzont pole rzepaku wygląda rzeczywiście widowiskowo. Niestety produkowany z niego olej nie jest zdrowy i o ile da się go wytłoczyć na zimno, to w takiej postaci jest właściwie niejadalny. Czytaj dalej Bajki z zimnego tłoczenia→
Prawie nigdy nie choruję. To „prawie” dotyczyło drugiej połowy lutego, kiedy to w magiczny sposób się przeziębiałem. Już ponad 40 lat żyję na tym świecie i właśnie tydzień temu się zorientowałem – to nie przeziębienie, to alergia na pyłek olszy.
Objawy przeziębienia i alergii na pyłki są bardzo, bardzo podobne: lekka gorączka, katar, kaszel, osłabienie itp. Moim problem było to, że ja się nie przeziębiam, przez to nie wiedziałem, jak dokładnie wygląda przeziębienie. Czytaj dalej To alergia, nie przeziębienie!→
16 stycznia 2019 komisja nazwana EAT-Lancet opublikowała nowe zalecenia dietetyczne. Komisja ta pod patronatem magazynu Lancet ma w składzie ponad 30 naukowców z całego świata, których zadaniem było określenie diety zdrowej dla nas, dobrej dla planety i zdolnej wyżywić 10 miliardów ludzi.
Niestety jest to bardzo, ale to bardzo smutna lektura. Naukowcom być może udało się ustalić zalecenia, które być może wyżywią 10 miliardów ludzi. Ale opisana przez nich dieta jest wybitnie niezdrowa i szkodliwa. Czytaj dalej Zalecenia dietetyczne EAT-Lancet→
Rok temu postanowiłem nie jeść jajek. Czy da się przeżyć rok bez jajek? Jakie niedobory mogą potencjalnie grozić? Czy rezygnacja z jajek może się odbić na zdrowiu? Czego się nauczyłem i co mi dał ten rok bez jajek?
W kwietniu zeszłego roku opublikowałem wpis opisujący moje wyniki domowego badania przeciwciał IgG (Test Food Detective). Tak naprawdę ten test wykonałem dokładnie rok temu – w lutym, ale opisałem go dopiero w kwietniu.
Najwyższy poziom przeciwciał miałem na jajka i migdały. Postanowiłem ich nie jeść przez jakiś czas. Migdałów do tej pory unikam, a bez jajek wytrzymałem prawie rok. Co mi dał rok bez jajek?Czytaj dalej Rok bez jajek→
Wszędzie wokół słyszymy, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Miliony ludzi codziennie wstają odpowiednio wcześnie, żeby przygotować i zjeść śniadanie przed wyjściem z domu. A co gdyby pospać trochę dłużej i nie zjeść śniadania?
Nie zjeść absolutnie niczego – żadnego chleba, jajek, naleśników, nawet sałatki z trawy i kwiatków 🙂 Czytaj dalej Rok bez śniadań→
Zdrowi ludzie płacą takie same składki na ubezpieczenie społeczne jak palacze i otyli, choć są tańsi dla służby zdrowia. Należy więc podnieść składki zdrowotne dla grubasów, żeby płacili więcej, bo tak będzie sprawiedliwie. Czy rzeczywiście?
W powszechnej świadomości figuruje utrwalany przez media pogląd, że otyli i palacze kosztują służbę zdrowia więcej. Oszczędny rząd powinien więc promować zdrowy styl życia, bo to oznacza mniej wydatków z budżetu.
Sprytny rząd może nawet zlecić komuś sprawdzenie, ile dokładnie kosztują różne choroby, bo być może zapobieganie paleniu opłaca się bardziej niż zapobieganie otyłości? Czytaj dalej Zdrowie się nie opłaca→
Szczęśliwego Nowego Roku 2019! Początek nowego roku to tradycyjnie czas postanowień noworocznych, które jednak łamiemy już po kilku tygodniach (czytaj więcej: Czy warto mieć postanowienia noworoczne).
Dla strony i bloga PaleoSMAK nowy rok to także kolejne urodziny. Choć pierwsze nieśmiałe treści pojawiały się od września 2013, to początek regularnego pisania przypadł na styczeń 2014. Świętujemy więc 5 lat!
Choć powszechne w wielu regionach, jedzenie owadów w naszej tzw. zachodniej kulturze jest wciąż czymś całkowicie obcym. Czy człowiek prehistoryczny jadł robaki? Czy owady są zdrowym i bogatym w składniki odżywcze pożywieniem? Czy będziemy w przyszłości jeść insekty?
Współczesny człowiek je owady, choć najczęściej nieświadomie i nie w całości. Wiele zmielonych pokarmów jak mąki czy masła orzechowe zawierają resztki drobnych zwierzątek. Ba – nawet są normy spożywcze określające, ile drobinek owadów może być w słoiku dżemu albo masła orzechowego (całkiem sporo). Czytaj dalej Jedzenie owadów→
W ostatnich latach przez media przewijał się temat mięsa z probówki. Ta rzekomo etyczna metoda produkcji mięsa ma, według niektórych, za ileś lat wyprzeć tradycyjną hodowlę. Czy naprawdę? Poznaj 10 przyczyn, dlaczego nie będzie mięsa z probówki.
Według niektórych produkcja mięsa to samo zło wcielone, które wyczerpuje zasoby wody pitnej i ociepla klimat, a olbrzymie bioreaktory produkujące na masową skalę hamburgery mają być rozwiązaniem wszystkich problemów tego świata.
Co roku 14 listopada, w rocznicę urodzin uznawanego za odkrywcę insuliny Fredericka Bantinga, obchodzimy międzynarodowy dzień cukrzycy – święto mające na celu zwiększenie ogólnej świadomości społeczeństwa na temat cukrzycy.
Myślę, że szczególnie w takim dniu warto sprawdzić, co takiego Polskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca pacjentom.
Na stronie https://cukrzyca.info.pl dość łatwo można było znaleźć „Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2018” (źródło zniknęło z sieci w kwietniu 2021).
Muszę z góry uprzedzić, że spodziewałem się wiedzy antynaukowej, opartej na przesądach sprzed kilkudziesięciu lat. Celowo szukałem tam informacji, które mógłbym wytknąć. Pierwsze moje wrażenie, przed wgłębieniem się w lekturę, było jednak dość pozytywne. Potem się jednak okazało, że dobre wrażenie trwało tylko chwilę. Czytaj dalej Światowy dzień cukrzycy→
Dieta paleo po polsku i styl życia dla dzieci i dorosłych