Archiwum kategorii: Różne

Wpis bez wyraźnej kategorii

Czy dieta niskowęglowodanowa skraca życie?

Nie tak dawno sieć obiegła wiadomość, że „według najnowszych badań naukowych” dieta niskowęglowodanowa skraca życie. Tak naprawdę, gdy przyjrzymy się temu „badaniu” dokładniej, to mamy perfekcyjny przykład manipulacji i zabawy statystyką. Dlaczego więc dieta niskowęglowodanowa nie skraca życia?

najzdrowsze warzywa, Paleo smak

Zacznijmy od początku – dieta niskowęglowodanowa polegająca na ograniczeniu spożywanych węglowodanów ma dawno udowodniony bezsprzeczny pozytywny wpływ na zdrowie w niezliczonych przypadkach, między innymi:

  • zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia {1}
  • poprawia ciśnienie krwi i stan naczyń krwionośnych {2}
  • zwalcza stany zapalne {3}
  • poprawia wrażliwość insulinową {1, 3}

Z sensacyjnej wiadomości, która obiegła internet wynika, że dieta, która prowadzi to utraty wagi i zdecydowanie poprawia prawie każdy aspekt zdrowia, skraca życie. Urocze, prawda? Czytaj dalej Czy dieta niskowęglowodanowa skraca życie?

Reklama wspiera rozwój strony:

Co do szkoły zamiast chleba?

Dokładnie rok temu, z początkiem roku szkolnego, pojawił się na stronie PaleoSMAK wpis Co do szkoły zamiast chleba? Oczywiście wszystkie treści w poprzednim wpisie są wciąż aktualne, ale przez ostatni rok sporo się zmieniło w jedzeniu, które moje dzieci zabierają do szkoły, więc myślę, że warto to opisać ponownie. Jakie więc drugie śniadanie do szkoły bez chleba?

Co do szkoły zamiast chleba?

W porównaniu do zdjęcia sprzed roku widać jedną istotną zmianę – pudełko plastikowe zostało zastąpione stalą nierdzewną. Od jakiegoś czasu staramy się minimalizować kontakt żywności z plastikiem – zastępujemy go szkłem i stalą nierdzewną. Czytaj dalej Co do szkoły zamiast chleba?

Chciwość, pazerność i pieniądze

Niedawno media przyniosły kilka informacji, które po wczytaniu są dość przerażające. Wielkie koncerny robią wszystko, żeby ich przychody rosły, a nasze zdrowie malało. Ich chciwość i pazerność nie zna granic – a wszystko kosztem naszego zdrowia.

dolary american heart association

Niedawno na forum ONZ Ekwador wniósł projekt rezolucji popierającej karmienie piersią – rezolucja miała na celu „chronić, wspierać i promować naturalne karmienie”. Niby nic – chyba wszyscy wiedzą, że dla dziecka nie ma nic lepszego nic naturalny pokarm. Tymczasem okazało się, że delegacja USA sprzeciwiła się tej rezolucji. Czytaj dalej Chciwość, pazerność i pieniądze

Co je świat? Dziś i 50 lat temu

Niedawno przyjrzeliśmy się zmianom, jakie zaszły w żywieniu Polaków przez ostatnie pół wieku: Co jedzą Polacy? Dziś i 50 lat temu. Pora zobaczyć, jak je świat teraz i co zmieniło się przez 50 lat (źródła: tu i tu).

Jedzenie świata
Źródło: https://ciat.cgiar.org/the-changing-global-diet/

Pierwsze, co rzuca się w oczy, to że przeciętny człowiek je więcej niż 50 lat temu. Więcej wagowo i więcej kalorycznie – więcej białka, a przede wszystkim więcej tłuszczu. W 1961 przeciętny mieszkaniec świata jadł 2248 kcal dziennie, a w 2010 było to 2779 kcal/dzień. Czytaj dalej Co je świat? Dziś i 50 lat temu

Co jedzą Polacy? Dziś i 50 lat temu

Niedawno natrafiłem na interesujące grafiki przestawiające, jak przez ostatnie 50 lat zmieniało się to, co je świat i poszczególne kraje. Ciekawe dane dotyczą Polski i myślę, że warto je szerzej opisać.

Dane zostały zebrane przez FAO (ang. Food and Agriculture Organization of the United Nations, czyli Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) i można je znaleźć tutaj.

Co więc zmieniło się w jedzeniu Polaków przez ostatnie 50 lat?

Polska: kalorie

Tak naprawdę niewiele się zmieniło. Jemy trochę mniej zbóż i warzyw skrobiowych, a więcej olei. Choć świat jako całość je zdecydowanie więcej niż kiedyś, to Polacy jedzą mniej więcej tyle samo.

Na wykresie powyżej nie zmieściły się niektóre podpisy, powyżej alkoholu (200 kcal dziennie) są kolejno w górę: warzywa nieskrobiowe (74 kcal), owoce (65 kcal), strączki (15 kcal) i przyprawy i używki (herbata, kawa, kakao – 11 kcal). Czytaj dalej Co jedzą Polacy? Dziś i 50 lat temu

Soda oczyszczona na choroby autoimmunologiczne

Czy to możliwe, że prosty i tani specyfik dostępny w dosłownie każdym sklepie spożywczym może pomóc w przypadku chorób autoimmunologicznych? Okazuje się, że soda oczyszczona, bo to o niej mowa, według najnowszych badań może rzeczywiście pomóc ustabilizować układ odpornościowy.

Biały proszek

Soda oczyszczona (inaczej wodorowęglan sodu) jest znana od setek lat i dość dobrze znamy jej wpływ na nas. Używamy jej powszechnie – jest choćby składnikiem proszku do pieczenia albo wielu tabletek i napojów musujących w proszku. Nikt nie kwestionuje jej bezpieczeństwa.

Z opublikowanych niedawno badań wynika, że soda oczyszczona przyjmowana codziennie (tylko pół łyżeczki) pomaga uspokoić układ odpornościowy i zmniejszyć odpowiedź autoimmunologiczną. Czytaj dalej Soda oczyszczona na choroby autoimmunologiczne

Co lepsze – dieta niskotłuszczowa czy niskowęglowodanowa?

Od lat świat nauki nie potrafił się pogodzić w rozstrzygnięciu, jaka dieta jest lepsza – niskotłuszczowa czy niskowęglowodanowa? Tymczasem okazuje się, że tak naprawdę nie ma wielkiej różnicy i każdy sposób żywienia może być dobry, o ile zrezygnuje się z cukru i śmieci z fabryki. Czytaj dalej, żeby poznać szczegóły.

Współczesne pożywienie, jedzenie, Paleo SMAK

Brakowało dobrych badań naukowych, które by rzetelnie porównały low-carb i low-fat. Ciężko było znaleźć fundusze na trwające długo badanie obejmujące sporą grupę osób. A sponsorzy z reguły wymuszali taką procedurę testów, która powodowała, że wyniki nie były wiele warte.

Niektórzy „naukowcy”, szukając taniej sensacji i rozgłosu, manipulowali danymi i ogłosili, że dieta niskowęglowodanowa skraca życie (czytaj więcej na ten temat: Czy dieta niskowęglowodanowa skraca życie?).

Istniejące do tej pory badania opierały się głównie na ankietach, a niestety wiemy, że większość z nich to myślenie życzeniowe, a nie rzeczywiste dane.

Kilka miesięcy temu jednak pokazały się jednak wyniki badania, które choć bardzo ważne, przeszło niemal bez echa. Naukowcy przez cały rok obserwowali 609 osób w wieku od 18 do 50 lat. Co ważne, wszyscy mieli BMI około 33, czyli otyłość I stopnia. Czytaj dalej Co lepsze – dieta niskotłuszczowa czy niskowęglowodanowa?

Alergia, nadwrażliwość, nietolerancja – różnice

W internecie słowa „alergia”, „nadwrażliwość” i „nietolerancja” pojawiają się często zamiennie, choć tak naprawdę są to zupełnie różne pojęcia. Czym się różni alergia od nietolerancji i nadwrażliwości?

Lody

Lody ze zdjęcia powyżej mogą dać zarówno nietolerancję, alergię, jak i nadwrażliwość. Są to odmienne reakcje organizmu, z innym czasem pojawienia się i trwania i różnymi konsekwencjami. Większość cierpiących na dolegliwości nie wie jednak, co dokładnie mają i jak to diagnozować. Czytaj dalej Alergia, nadwrażliwość, nietolerancja – różnice

Niebezpieczne leki bez recepty

Nie tylko w aptekach, ale także w wielu innych sklepach i nawet na stacjach benzynowych półki uginają się pod lekami bez recepty. Stoją za nimi olbrzymie pieniądze, co widać też po ilości reklam w telewizji. Czy jednak te leki są bezpieczne?

LekarstwaJest dużo leków bez recepty, a sporą ich grupą są NLPZ (niesteroidowe leki przeciwzapalne). Dość popularny też jest paracetamol, który jednak ze względu na znikomą aktywność przeciwzapalną nie jest uznawany jako NLPZ. Na potrzeby tego wpisu, wrzucę jednak NLPZ i paracetamol do jednego worka. Czytaj dalej Niebezpieczne leki bez recepty

Nasiona pomidorów – jak zbierać?

Pomidory są jednymi z najprostszych w uprawie, a jednocześnie dość efektownymi roślinami. Urosną w doniczce na najmniejszym balkonie, a na upartego nawet wewnątrz domu (koktajlowe). Nie musimy kupować gotowych nasion – możemy je samodzielnie zebrać.

Na wstępie jednak – dlaczego warto samodzielnie uprawiać pomidory i inne warzywa? Nawet mieszkając w bloku, możesz wyhodować na balkonie różne warzywa. Jest to doskonała szkoła – praktykę z kilku roślin na balkonie można łatwo przenieść na własny ogród (choćbyśmy go mieli dopiero na emeryturze). Warto też dzieciom pokazać, skąd naprawdę pochodzi jedzenie.

Nasiona pomidorów

Nigdzie także nie uzyskasz tak zdrowych, smacznych i czerwonych owoców, jak te samodzielnie wyhodowane. Czytaj dalej Nasiona pomidorów – jak zbierać?