Archiwum kategorii: Różne

Wpis bez wyraźnej kategorii

Czy siwe włosy i zmarszczki to oznaka złego zdrowia?

Niektórym z nas wcześniej pojawiają się zmarszczki, niektórzy wcześniej siwieją. Są mężczyźni, co w szkole średniej już wyraźnie łysieją. Czy to oznaki złego zdrowia? Czy wczesne pojawienie się siwizny albo zmarszczek oznacza większe ryzyko śmierci?

Siwe włosy i zmarszczki

Kiedy siwe włosy stanowiły już ponad połowę wszystkich włosów na mojej głowie, zacząłem właśnie stawiać takie pytania. Czy to oznacza, że się wcześniej starzeję? Czy umrę wcześniej niż rówieśnicy z ciemnymi czuprynami? Czytaj dalej Czy siwe włosy i zmarszczki to oznaka złego zdrowia?

Reklama wspiera rozwój strony:

Epidemia otyłości – cukier czy tłuszcz?

Od prawie 50 lat świat boryka się z narastającą epidemią otyłości. Przodują w tym Amerykanie, ale Europa dzielnie ich goni. W Polsce bezmyślnie kopiujemy zachodnie wzorce i także tyjemy. Po tylu latach badań powinno być wiadome, co nas tuczy – cukier, czy tłuszcz. Odpowiedź jednak nie jest taka prosta.

Otyłość - cukierPowyższy wykres pokazuje cukier dodany w żywności w USA i procent otyłych (BMI ponad 30, czyli naprawdę otyłych, a nie tylko z nadwagą). Widzimy, że przez kolejne lata ilość cukru idealnie korelowała z otyłością, jednak tuż przed rokiem 2000 coś się stało. Co to było? Czytaj dalej Epidemia otyłości – cukier czy tłuszcz?

Sól na końcu – tak zdrowiej

Od dziesięcioleci media karmią nas kłamstwami o szkodliwym tłuszczu, choć nauka dawno udowodniła, że to cukier jest winny wszystkim cywilizacyjnym chorobom, a nie tłuszcz.

Oczywiście nie każdy tłuszcz jest dobry i zdrowy – choćby tłuszcze trans z wysokoprzetworzonej żywności są tym, czego należy unikać. Od jakiegoś czasu wiemy też, że utlenione wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezdrowe i mają sporo na sumieniu.

Sól

A co ma do tego sól? Otóż okazuje się, że sól przyspiesza utlenianie tłuszczów. Zacznijmy jednak od tych wielonienasyconych tłuszczów – co to są i gdzie występują? Czytaj dalej Sól na końcu – tak zdrowiej

Dlaczego kobiety tyją po menopauzie?

Menopauza – całkowite ustanie jajeczkowania – dopadnie każdą kobietę, najczęściej po 45-55 latach życia. Wiąże się z wieloma istotnymi zmianami w organizmie, w tym najczęściej ze wzrostem masy ciała. Co takiego dzieje się podczas menopauzy i dlaczego powoduje to tycie? I jak tego tycia uniknąć?

Dlaczego kobiety tyją po menopauzie?

Niedawno pojawiło się bardzo ciekawe badanie, które chyba jako jedno z pierwszych stara się postawić dokładną odpowiedź na to pytanie. Zanim jednak przejdziemy do tego, wyjaśnijmy w skrócie, co dzieje się z hormonami podczas cyklu miesięcznego. Czytaj dalej Dlaczego kobiety tyją po menopauzie?

Ortoreksja – kiedy zdrowe jedzenie zaczyna być niezdrowe

Czy przejście na zdrowe odżywianie może mieć jakieś negatywne konsekwencje? Okazuje się, że czasem tak. Niektórzy z nas mogą tak się skupić na zdrowym jedzeniu, że wkracza to w patologię i zaczyna szkodzić. I to jest właśnie ortoreksja.

Zapalenie tarczycy Hashimoto, Paleo SMAK

Ortoreksja nie jest powszechnie znanym zaburzeniem odżywiania. Termin ten został zaproponowany w 1997 roku i pomimo braku oficjalnej klasyfikacji, coraz więcej lekarzy uznaje ortoreksję jako jedno z zaburzeń odżywiania {1}. Czytaj dalej Ortoreksja – kiedy zdrowe jedzenie zaczyna być niezdrowe

Dzieci: im więcej glutenu, tym częściej celiakia

Badanie wykazało, że dzieci do lat 5, które jedzą więcej glutenu, mają większą szansę na celiakię. Zależności pomiędzy jedzeniem i zdrowiem nigdy nie są proste, więc myślę, że warto poświęcić trochę czasu na dokładne omówienie wyników.

Sklep: produkty bezglutenowe

Gluten to ciężko dla nas strawne białko ze zbóż i jego spożywanie można powiązać z kilkudziesięcioma różnymi chorobami, nie tylko celiakią. Czytaj więcej na ten temat: Gluten – 55 chorób, nie tylko celiakia. Czytaj dalej Dzieci: im więcej glutenu, tym częściej celiakia

Dieta drapieżnika – badanie 2000 ludzi

Jednym z modniejszych trendów dietetycznych ostatnich lat jest tzw. dieta drapieżnika (ang. carnivore diet) polegająca na jedzenie tylko pokarmów pochodzenia zwierzęcego, a czasem tylko i wyłącznie mięsa. Nie tak dawno pojawiło się ciekawe badanie na ten temat.

Czerwone mięso

Biorąc pod uwagę nasilającą się obecnie propagandę nienawiści do mięsa, naukowcy byli całkiem obiektywni i raczej opublikowali swoje obserwacje i nie próbowali wyciągać żadnych wniosków. Czy dieta drapieżnika jest więc zdrowa? Czytaj dalej Dieta drapieżnika – badanie 2000 ludzi

Kandydoza – czy ona naprawdę istnieje?

Na wielu stronach tzw. alternatywnej medycyny można znaleźć dużo informacji o kandydozie (drożdżycy), czyli infekcji grzybami z rodzaju Candida (drożdże) naszego układu pokarmowego. Czy rzeczywiście takie schorzenie istnieje?

SIBO

Tak naprawdę nie jest to nowy pomysł – o kandydozie w jelitach mówi się od co najmniej 30 lat. Jednak dopiero w ostatnich latach ilość informacji o niej się nasiliła. Tysiące ludzi z dolegliwościami pokarmowymi na podstawie informacji z internetu sami diagnozują u siebie drożdżycę. Czy słusznie? Czytaj dalej Kandydoza – czy ona naprawdę istnieje?

Węglowodanowo-insulinowy model otyłości

Od dziesiątków już lat w mediach obowiązuje tylko jedna przyczyna otyłości – ludzie są grubi, bo za dużo jedzą. Szczególnie mądre media jeszcze podkreślą, że otyłość bierze się z jedzenia tłuszczu i mięsa 🙂 Całe szczęście nawet popularna nauka zaczyna dostrzegać, że to wszystko się kupy nie trzyma.

otyłość, piwo

Powszechnie obowiązujący model otyłości bazujący na bilansie energii jest prosty – twoje ciało potrzebuje X kalorii, a jak jesz więcej, to tyjesz. To model wyjątkowo prosty i wywodzący się z fizyki, według której spalenie grama cukru daje dokładnie tyle i tyle energii. Czytaj dalej Węglowodanowo-insulinowy model otyłości