Niektórym z nas wcześniej pojawiają się zmarszczki, niektórzy wcześniej siwieją. Są mężczyźni, co w szkole średniej już wyraźnie łysieją. Czy to oznaki złego zdrowia? Czy wczesne pojawienie się siwizny albo zmarszczek oznacza większe ryzyko śmierci?
Kiedy siwe włosy stanowiły już ponad połowę wszystkich włosów na mojej głowie, zacząłem właśnie stawiać takie pytania. Czy to oznacza, że się wcześniej starzeję? Czy umrę wcześniej niż rówieśnicy z ciemnymi czuprynami? Czytaj dalej Czy siwe włosy i zmarszczki to oznaka złego zdrowia?→
Od prawie 50 lat świat boryka się z narastającą epidemią otyłości. Przodują w tym Amerykanie, ale Europa dzielnie ich goni. W Polsce bezmyślnie kopiujemy zachodnie wzorce i także tyjemy. Po tylu latach badań powinno być wiadome, co nas tuczy – cukier, czy tłuszcz. Odpowiedź jednak nie jest taka prosta.
Powyższy wykres pokazuje cukier dodany w żywności w USA i procent otyłych (BMI ponad 30, czyli naprawdę otyłych, a nie tylko z nadwagą). Widzimy, że przez kolejne lata ilość cukru idealnie korelowała z otyłością, jednak tuż przed rokiem 2000 coś się stało. Co to było? Czytaj dalej Epidemia otyłości – cukier czy tłuszcz?→
Każdego roku 14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Myślę, że możemy się pokusić o spojrzenie 10 lat wstecz i sprawdzić, co zmieniło się z cukrzycą pomiędzy latami 2013 i 2023.
Posłużę się danymi i dokumentami International Diabetes Federation (IDF, po polsku: Międzynarodowa Federacja Diabetologiczna) – co więc się zmieniło od 2013 roku? Czytaj dalej Światowy Dzień Cukrzycy 2023→
Od dziesięcioleci media karmią nas kłamstwami o szkodliwym tłuszczu, choć nauka dawno udowodniła, że to cukier jest winny wszystkim cywilizacyjnym chorobom, a nie tłuszcz.
Oczywiście nie każdy tłuszcz jest dobry i zdrowy – choćby tłuszcze trans z wysokoprzetworzonej żywności są tym, czego należy unikać. Od jakiegoś czasu wiemy też, że utlenione wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezdrowe i mają sporo na sumieniu.
A co ma do tego sól? Otóż okazuje się, że sól przyspiesza utlenianie tłuszczów. Zacznijmy jednak od tych wielonienasyconych tłuszczów – co to są i gdzie występują? Czytaj dalej Sól na końcu – tak zdrowiej→
Menopauza – całkowite ustanie jajeczkowania – dopadnie każdą kobietę, najczęściej po 45-55 latach życia. Wiąże się z wieloma istotnymi zmianami w organizmie, w tym najczęściej ze wzrostem masy ciała. Co takiego dzieje się podczas menopauzy i dlaczego powoduje to tycie? I jak tego tycia uniknąć?
Niedawno pojawiło się bardzo ciekawe badanie, które chyba jako jedno z pierwszych stara się postawić dokładną odpowiedź na to pytanie. Zanim jednak przejdziemy do tego, wyjaśnijmy w skrócie, co dzieje się z hormonami podczas cyklu miesięcznego. Czytaj dalej Dlaczego kobiety tyją po menopauzie?→
Czy przejście na zdrowe odżywianie może mieć jakieś negatywne konsekwencje? Okazuje się, że czasem tak. Niektórzy z nas mogą tak się skupić na zdrowym jedzeniu, że wkracza to w patologię i zaczyna szkodzić. I to jest właśnie ortoreksja.
Ortoreksja nie jest powszechnie znanym zaburzeniem odżywiania. Termin ten został zaproponowany w 1997 roku i pomimo braku oficjalnej klasyfikacji, coraz więcej lekarzy uznaje ortoreksję jako jedno z zaburzeń odżywiania {1}. Czytaj dalej Ortoreksja – kiedy zdrowe jedzenie zaczyna być niezdrowe→
Badanie wykazało, że dzieci do lat 5, które jedzą więcej glutenu, mają większą szansę na celiakię. Zależności pomiędzy jedzeniem i zdrowiem nigdy nie są proste, więc myślę, że warto poświęcić trochę czasu na dokładne omówienie wyników.
Jednym z modniejszych trendów dietetycznych ostatnich lat jest tzw. dieta drapieżnika (ang. carnivore diet) polegająca na jedzenie tylko pokarmów pochodzenia zwierzęcego, a czasem tylko i wyłącznie mięsa. Nie tak dawno pojawiło się ciekawe badanie na ten temat.
Biorąc pod uwagę nasilającą się obecnie propagandę nienawiści do mięsa, naukowcy byli całkiem obiektywni i raczej opublikowali swoje obserwacje i nie próbowali wyciągać żadnych wniosków. Czy dieta drapieżnika jest więc zdrowa?Czytaj dalej Dieta drapieżnika – badanie 2000 ludzi→
Na wielu stronach tzw. alternatywnej medycyny można znaleźć dużo informacji o kandydozie (drożdżycy), czyli infekcji grzybami z rodzaju Candida (drożdże) naszego układu pokarmowego. Czy rzeczywiście takie schorzenie istnieje?
Tak naprawdę nie jest to nowy pomysł – o kandydozie w jelitach mówi się od co najmniej 30 lat. Jednak dopiero w ostatnich latach ilość informacji o niej się nasiliła. Tysiące ludzi z dolegliwościami pokarmowymi na podstawie informacji z internetu sami diagnozują u siebie drożdżycę. Czy słusznie? Czytaj dalej Kandydoza – czy ona naprawdę istnieje?→
Od dziesiątków już lat w mediach obowiązuje tylko jedna przyczyna otyłości – ludzie są grubi, bo za dużo jedzą. Szczególnie mądre media jeszcze podkreślą, że otyłość bierze się z jedzenia tłuszczu i mięsa 🙂 Całe szczęście nawet popularna nauka zaczyna dostrzegać, że to wszystko się kupy nie trzyma.
Powszechnie obowiązujący model otyłości bazujący na bilansie energii jest prosty – twoje ciało potrzebuje X kalorii, a jak jesz więcej, to tyjesz. To model wyjątkowo prosty i wywodzący się z fizyki, według której spalenie grama cukru daje dokładnie tyle i tyle energii. Czytaj dalej Węglowodanowo-insulinowy model otyłości→
Dieta paleo po polsku i styl życia dla dzieci i dorosłych