Archiwum kategorii: Różne

Wpis bez wyraźnej kategorii

Rząd Brazylii daje najlepsze rady odnośnie jedzenia

W ostatnim wpisie informowaliśmy o raporcie wskazującym nowe rekomendacje dietetyczne dla Amerykanów. Omawiany raport ma 600 stron, wychodzi co 5 lat i ma ogromny wpływ na zalecenia dietetyczne rządu USA, które są potem bezmyślnie kopiowane przez inne państwa. Jak myślisz, że nie dotyczą cię nijak oficjalne plany żywieniowe, to się grubo mylisz. Na podstawie rządowych wytycznych działają szkolne stołówki i całe powszechne żywienie, są ustalane normy i przepisy żywieniowe – wpływają one na cały asortyment sklepów spożywczych.

najzdrowsze warzywa, Paleo smak

Amerykanie i ich zalecenia są zdecydowanie przeintelektualizowane, bo na setkach stron omawiają węglowodany, tłuszcze takie, siakie i owakie, kalorie, sód, cukier i dziesiątki innych składników. Jest też piramida żywnościowa, o której się uczy w przedszkolach, i która ma status nienaruszalnej świętości i ktokolwiek ją kwestionuje zaraz dostaje łatkę oszołoma. Niestety Polska nie odbiega daleko od USA i u nas też lekarze z uporem maniaka pokazują piramidy ze szkodliwymi zbożami w podstawie i zajmują się maskowaniem objawów, a nie leczeniem chorób.

Na tym tle zdecydowanie wyróżnia się Brazylia. Jakie są dietetyczne rekomendacje rządu Brazylii? Czytaj dalej Rząd Brazylii daje najlepsze rady odnośnie jedzenia

Reklama wspiera rozwój strony:

Zmiany zaleceń żywieniowych dla mas

Beton powoli się kruszy – w miniony czwartek komisja doradcza rządu USA wydała nowe rekomendacje dla tamtejszego departamentu rolnictwa i zdrowia w sprawie zdrowej diety (link, link). Nie dzieje się to zbyt często, poprzednio podobne rekomendacje wydano 5 lat temu. Mimo iż teraz, jak można się spodziewać, nie zaszła żadna rewolucja, to zmiany idą w dobrym kierunku.

Współczesne pożywienie, jedzenie, Paleo SMAK

Istotne jest, że zalecenia te mają nie tylko na celu nasze zdrowie, ale także ochronę środowiska i możliwości wyżywienia wciąż rosnącej populacji na naszej planecie. Komisja wzywa do „przyjaznej dla środowiska diety bogatej w produkty roślinne i ubogiej w czerwone i wysoko przetworzone mięso”. Zapala mi się tu jednak ostrzegawcze światło (konflikt interesów), bo zaleca się ograniczenie ilości zjadanego mięsa czerwonego z powodu wpływu hodowli na środowisko, więc promowana „zdrowa dieta” tak naprawdę nie musi być zdrowa, ale ma być w stanie wyżywić całą planetę. Czytaj dalej Zmiany zaleceń żywieniowych dla mas

Sok, jogurt czy cola? Co ma więcej cukru?

Sok, jogurt czy cola? Co jest zdrowsze? Co zawiera więcej cukru, a co mniej? Zapytaj przeciętnego rodzica i usłyszysz, że cola to sama chemia i mnóstwo cukru, soki owocowe to przecież produkt naturalny, witaminy, a z kolei jogurt to nabiał z wapniem, białkiem itp. Ten sam przeciętny rodzic pewnie powie, że z tego zestawu najmniej cukru ma jogurt, a najwięcej cola.

Cukier, kostki, Paleo SMAK

Prawda jednak bywa okrutna i przewrotna, bo najczęściej to akurat cola ma najmniej cukru, a jogurt najwięcej!

Sprawdźmy zawartość cukru trzech popularnych produktów: Ile cukru ma cola, sok jabłkowy i jogurt? Czytaj dalej Sok, jogurt czy cola? Co ma więcej cukru?

Słodkie uzależniające święta

Pod koniec roku wszystkich ogarnia szaleństwo. O ile można wyobrazić sobie święta bez śniegu, to prawie nikt nie wyobraża sobie świąt bez cukru. Cukier jest wszędzie, kojarzy nam się z rodziną, bliskością, radością i świętowaniem, a tak naprawdę uzależnia bardziej niż nikotyna czy kokaina.

Otyłość paleo smak, Boris Kustodiev
Słodycze – martwa natura, Boris Kustodiev

Święta bez cukru? Większość Polaków przeżyje święta bez śniegu, ale cukier stał się tak silnym symbolem świąt, jak choinka. Nie masz choinki i nie masz ciasta, to jesteś aspołecznym dziwakiem, który robi wszystko, żeby odciąć się od ludzi.

Tymczasem nie zawsze tak było. Czytaj dalej Słodkie uzależniające święta

Czy można smażyć na oliwie z oliwek?

Wszędzie słyszymy o prozdrowotnych właściwościach oliwy z oliwek, jednak wciąż na wielu stronach można wyczytać, że smażenie na niej jest niezdrowe. Jaka jest jednak prawda? Czy można smażyć na oliwie z oliwek?

Oliwa z oliwek, Paleo SMAKOliwa z oliwek ma udowodniony naukowo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zawiera wiele przeciwutleniaczy i składników antyzapalnych, uważa się także, że chroni przed rakiem. Czytaj dalej Czy można smażyć na oliwie z oliwek?

Wartości odżywcze zbóż – kasza jaglana

Dietetycy oraz mnóstwo książek, publikacji, czy stron w internecie prześcigają się w wyliczaniu wartości odżywczych zbóż, jakie to jest solidne źródło witamin i mikroelementów. Zauważyliście, że jakoś nie padają przy tym żadne liczby?

Zboże, Paleo SMAK

Prawda jest niestety tak, że zboża są praktycznie bezwartościowym pożywieniem, które jest tak ubogie w najważniejsze witaminy i mikroelementy, że produkty zbożowe, szczególnie te dla dzieci, są sztucznie witaminizowane. Dlaczego dietetycy uważają zboża za zdrowe, skoro do tych rzekomo zdrowych pokarmów należy dodawać sztuczne witaminy? Czytaj dalej Wartości odżywcze zbóż – kasza jaglana

Damon Gameau i jego eksperyment: Cały ten cukier

Wątpię, żeby wielu ludzi w Polsce znało australijskiego aktora: Damon Gameau. Wpadł on jednak na genialny w swojej prostocie pomysł. Pamiętacie Super Size Me, w którym Morgan Spurlock postanowił się żywić tylko w McDonalds? Damon Gameau wpadł na podobny pomysł – na 60 dni przejdzie na „zdrową” żywność – zalecaną przez lekarzy i promowaną jako zdrową – to główny pomysł filmu Cały ten cukier.

Damon Gameau, That sugar film, PaleoSMAK

Zdjęcie ze strony aktora (która była kiedyś pod adresem http://gameauland.com) przedstawia zdrowego młodego człowieka, o prawidłowej wadze i z cerą bez defektów. Damon Gameau przez 3 ostatnie lata żył na diecie niskowęglowodanowej, po czym postanowił nakręcić film dokumentalny przedstawiający jego przejście na „zdrową” dietę. Czytaj dalej Damon Gameau i jego eksperyment: Cały ten cukier

10.000 dwulatków w USA dostaje psychotropy na ADHD

W Stanach Zjednoczonych 11% dzieci pomiędzy 4 a 17 lat zostało zdiagnozowanych na ADHD. Tak naprawdę ADHD nie jest chorobą, to jest zespół zachowań u dzieci, u których podłoża leży głównie fatalne wychowanie przez rodziców i jeszcze gorsze odżywianie. Zwykle jako ADHD określamy problemy z koncentracją, impulsywne zachowanie, nadaktywność i podobne, niezbyt pożądane zachowania u dzieci.

Dieta paleo a płodność, Paleo smak, Konstantin Makovsky
Portret dziewczynki z niebieską wstążką we włosach, Konstantin Makovsky, ~1890

Niedawno pojawiły się statystyki, że w USA 10.000 dwulatków dostaje leki psychotropowe (Adderall i Ritalin) jako lekarstwo na rzekome ADHD. Mimo iż Stany Zjednoczone stanowią tylko 4% populacji naszej planety, to zużywają 70% światowej produkcji tych dwóch lekarstw. Czytaj dalej 10.000 dwulatków w USA dostaje psychotropy na ADHD