Archiwum kategorii: Różne

Wpis bez wyraźnej kategorii

Sok, jogurt czy cola? Co ma więcej cukru?

Sok, jogurt czy cola? Co jest zdrowsze? Co zawiera więcej cukru, a co mniej? Zapytaj przeciętnego rodzica i usłyszysz, że cola to sama chemia i mnóstwo cukru, soki owocowe to przecież produkt naturalny, witaminy, a z kolei jogurt to nabiał z wapniem, białkiem itp. Ten sam przeciętny rodzic pewnie powie, że z tego zestawu najmniej cukru ma jogurt, a najwięcej cola.

Cukier, kostki, Paleo SMAK

Prawda jednak bywa okrutna i przewrotna, bo najczęściej to akurat cola ma najmniej cukru, a jogurt najwięcej!

Sprawdźmy zawartość cukru trzech popularnych produktów: Ile cukru ma cola, sok jabłkowy i jogurt? Czytaj dalej Sok, jogurt czy cola? Co ma więcej cukru?

Reklama wspiera rozwój strony:

Słodkie uzależniające święta

Pod koniec roku wszystkich ogarnia szaleństwo. O ile można wyobrazić sobie święta bez śniegu, to prawie nikt nie wyobraża sobie świąt bez cukru. Cukier jest wszędzie, kojarzy nam się z rodziną, bliskością, radością i świętowaniem, a tak naprawdę uzależnia bardziej niż nikotyna czy kokaina.

Otyłość paleo smak, Boris Kustodiev
Słodycze – martwa natura, Boris Kustodiev

Święta bez cukru? Większość Polaków przeżyje święta bez śniegu, ale cukier stał się tak silnym symbolem świąt, jak choinka. Nie masz choinki i nie masz ciasta, to jesteś aspołecznym dziwakiem, który robi wszystko, żeby odciąć się od ludzi.

Tymczasem nie zawsze tak było. Czytaj dalej Słodkie uzależniające święta

Czy można smażyć na oliwie z oliwek?

Wszędzie słyszymy o prozdrowotnych właściwościach oliwy z oliwek, jednak wciąż na wielu stronach można wyczytać, że smażenie na niej jest niezdrowe. Jaka jest jednak prawda? Czy można smażyć na oliwie z oliwek?

Oliwa z oliwek, Paleo SMAKOliwa z oliwek ma udowodniony naukowo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zawiera wiele przeciwutleniaczy i składników antyzapalnych, uważa się także, że chroni przed rakiem. Czytaj dalej Czy można smażyć na oliwie z oliwek?

Wartości odżywcze zbóż – kasza jaglana

Dietetycy oraz mnóstwo książek, publikacji, czy stron w internecie prześcigają się w wyliczaniu wartości odżywczych zbóż, jakie to jest solidne źródło witamin i mikroelementów. Zauważyliście, że jakoś nie padają przy tym żadne liczby?

Zboże, Paleo SMAK

Prawda jest niestety tak, że zboża są praktycznie bezwartościowym pożywieniem, które jest tak ubogie w najważniejsze witaminy i mikroelementy, że produkty zbożowe, szczególnie te dla dzieci, są sztucznie witaminizowane. Dlaczego dietetycy uważają zboża za zdrowe, skoro do tych rzekomo zdrowych pokarmów należy dodawać sztuczne witaminy? Czytaj dalej Wartości odżywcze zbóż – kasza jaglana

Damon Gameau i jego eksperyment: Cały ten cukier

Wątpię, żeby wielu ludzi w Polsce znało australijskiego aktora: Damon Gameau. Wpadł on jednak na genialny w swojej prostocie pomysł. Pamiętacie Super Size Me, w którym Morgan Spurlock postanowił się żywić tylko w McDonalds? Damon Gameau wpadł na podobny pomysł – na 60 dni przejdzie na „zdrową” żywność – zalecaną przez lekarzy i promowaną jako zdrową – to główny pomysł filmu Cały ten cukier.

Damon Gameau, That sugar film, PaleoSMAK

Zdjęcie ze strony aktora (która była kiedyś pod adresem http://gameauland.com) przedstawia zdrowego młodego człowieka, o prawidłowej wadze i z cerą bez defektów. Damon Gameau przez 3 ostatnie lata żył na diecie niskowęglowodanowej, po czym postanowił nakręcić film dokumentalny przedstawiający jego przejście na „zdrową” dietę. Czytaj dalej Damon Gameau i jego eksperyment: Cały ten cukier

10.000 dwulatków w USA dostaje psychotropy na ADHD

W Stanach Zjednoczonych 11% dzieci pomiędzy 4 a 17 lat zostało zdiagnozowanych na ADHD. Tak naprawdę ADHD nie jest chorobą, to jest zespół zachowań u dzieci, u których podłoża leży głównie fatalne wychowanie przez rodziców i jeszcze gorsze odżywianie. Zwykle jako ADHD określamy problemy z koncentracją, impulsywne zachowanie, nadaktywność i podobne, niezbyt pożądane zachowania u dzieci.

Dieta paleo a płodność, Paleo smak, Konstantin Makovsky
Portret dziewczynki z niebieską wstążką we włosach, Konstantin Makovsky, ~1890

Niedawno pojawiły się statystyki, że w USA 10.000 dwulatków dostaje leki psychotropowe (Adderall i Ritalin) jako lekarstwo na rzekome ADHD. Mimo iż Stany Zjednoczone stanowią tylko 4% populacji naszej planety, to zużywają 70% światowej produkcji tych dwóch lekarstw. Czytaj dalej 10.000 dwulatków w USA dostaje psychotropy na ADHD

Węglowodany a Alzheimer i stwardnienie rozsiane

Węglowodany, występujące w olbrzymich ilościach we współczesnym pożywieniu, osądzamy o wiele chorób, w szczególności te cywilizacyjne (czytaj więcej: Węglowodany). Ostatnio pojawiły się jednak informacje, że możemy węglowodany obarczyć także wywoływaniem lub sprzyjaniem takim chorobom jak Alzheimer, demencja (otępienie), czy stwardnienie rozsiane.

Otyłość paleo smak, Boris Kustodiev
Słodycze – martwa natura, Boris Kustodiev

Dr David Perlmutter, autor książki Grain Brain (co można dosłowanie przetłumaczyć na polski jako: Zbożowy mózg) o wyjątkowo szkodliwym wpływie węglowodanów na mózg, uważa, że skoki poziomu cukru w krwi stymulują procesy zapalne. To właśnie stany zapalne są przyczyną chorób takich jak cukrzyca, demencja (otępienie), choroby serca czy rak, a teraz do grona tych chorób możemy dopisać ADHD i chorobę Alzheimera. Doktor Perlmutter skutecznie zatrzymał postępy tych chorób, a w niektórych przypadkach nawet uzdrowił chorych tylko przez przestawienie ich na bezglutenową dietę niskowęglowodanową Czytaj dalej Węglowodany a Alzheimer i stwardnienie rozsiane

Cukrzyca – pierwsze objawy

W Polsce na cukrzycę typu II leczy się około dwóch milionów ludzi, a według lekarzy nawet drugie tyle choruje, ale o tym nie wie. Cukrzyca typu II, w przeciwieństwie do typu I, nie ma znaczącego podłoża genetycznego i wszyscy ci ludzie sobie na nią zapracowali dietą i trybem życia. Zakładając dla łatwych obliczeń, że w Polsce mieszka 40 milionów ludzi, to spośród nich nawet 2 miliony chorują na cukrzycę, a o tym nie wiedzą – wychodzi jedna osoba na 20.

nadciśnienie paleo smak

Drogi czytelniku, czytelniczko, jeśli czytasz te słowa w biurze, rozejrzyj się wokół – jest bardzo duża szansa, że dwie z osób, które widzisz, chorują na cukrzycę, ale tylko jedna o tym wie. Szczęściem w nieszczęściu jest to, że niektóre z pierwszych objawów cukrzycy są widoczne także dla osób, z którymi spędzamy dużo czasu. Niestety pierwsze objawy nie są tak bardzo uciążliwe i łatwo je zlekceważyć, czy wytłumaczyć sobie czym innym, dlatego też wielu ludzi latami nie wie, że choruje.

Czytaj dalej Cukrzyca – pierwsze objawy