Archiwum kategorii: Przepisy AIP

Przepisy na protokół autoimmunologiczny

Ciasteczka bananowo-kokosowe (paleo, 2 składniki)

Ciasteczka bananowo-kokosowe zawierają tylko dwa składniki. Są bezglutenowe, bez zbóż, nabiału (laktozy i kazeiny), cukru, jajek, orzechów – wolne od alergenów i dozwolone na protokole autoimmunologicznym – restrykcyjnej wersji diety paleo. To naprawdę najprostsze, a przy okazji bardzo smaczne ciasteczka.

Ciasteczka bananowo-kokosowe, Paleo SMAKCiasteczka te można wycinać foremką i da to dzieciom dużo zabawy. Mamy ucieszy fakt, że „surowe” ciasto można bez żadnych problemów jeść i nie trzeba dzieci nijak przy tym pilnować.

W przeciwieństwie do sklepowych chemicznych „rakotworów” ciasteczka te nijak nie szkodzą naszemu zdrowiu i dozwolone są przy chorobach autoimmunologicznych, np. przy zapaleniu tarczycy Hashimoto albo cukrzycy typu I.

Zaręczam, że smakują lepiej niż wyglądają 🙂 Jak zrobić takie proste i zdrowe ciasteczka? Ciastka paleo kokosowo-bananowe, dozwolone przy Hashimoto: Czytaj dalej Ciasteczka bananowo-kokosowe (paleo, 2 składniki)

Reklama wspiera rozwój strony:

Masło klarowane (ghi)

Zwykłe masło – jeden z najzdrowszych tłuszczów w naturze – zawiera pomiędzy 80% a 90% tłuszczu, a pozostałe składniki to głównie woda, przez którą masło szybko jełczeje oraz niewielkie ilości białka. Kazeina, główne białko mleka, nie tylko uczula – wielu z nas jest na nią nadwrażliwych. Nadwrażliwość na gluten i kazeinę idą często w parze i są kojarzone z wieloma problemami zdrowotnymi, jak np. trądzik albo autyzm (czytaj więcej: Nabiał – jeść czy nie jeść? | Kazeina A1 i A2 | Trądzik | Autyzm i zespół Aspergera).

Całe szczęście można masło oczyścić z wody, białka i innych domieszek i uzyskać praktycznie 100% czystego tłuszczu – taka postać masła, czyli masło klarowane, nie uczula i może być bezpiecznie spożywane przez każdego. Ghi (zwane też ghee) to specjalny wywodzący się z Indii rodzaj masła klarowanego, podczas którego produkcji białko i inne frakcje stałe masła zostają skarmelizowane (lekko przypalone), nadając masłu charakterystyczny orzechowy smak.

Masło klarowane, ghi (ghee), Paleo SMAK

Przepis na masło klarowane (ghi) jest bardzo prosty. Potrzebujesz masło i rondelek albo garnek – nic więcej. Czytaj dalej Masło klarowane (ghi)

Smalec (czysty)

Smalec jest doskonałym tłuszczem do smażenia, szczególnie do potraw, do których słodki posmak oleju kokosowego albo goryczka oliwy z oliwek niezbyt by pasowały. Czysty smalec ma dość wysoki punkt dymienia, a zdecydowana większość kwasów tłuszczowych smalcu jest zdrowa (czytaj więcej: Czy smalec jest paleo?).

smalec-paleo-smakSmalec uzyskujemy z wytopu tłuszczu wieprzowego – najczęściej słoniny, choć można też użyć podgardla i bardzo tłustego boczku. Smalec może być czysty (uniwersalny do zastosowań kuchennych) albo ze skwarkami (i cebulą, jabłkiem itp) – taki smalec świetnie smakuje na chlebie paleo.

Mimo iż sam smalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej kuchni kruche ciasto i pączki były właśnie na smalcu).

Przepis na czysty smalec domowy, niezastąpiony w kuchni, Czytaj dalej Smalec (czysty)

Boczek z batatami i borówkami

Dziś pierwszy gościnny przepis podesłany przez Michała. Pamiętajcie – możecie przysyłać swoje przepisy do opublikowania na stronie. Michał zaczął od bardzo smacznego boczku z batatami i borówkami (zdjęcie poniżej jest właśnie jego autorstwa).

Boczek z batatami i borówkami, Paleo SMAK

Boczek z batatami i borówkami, ilości podane na nie za dużą porcję dla jednej osoby: Czytaj dalej Boczek z batatami i borówkami

Stek (befsztyk)

Dobry stek to niebo w gębie godne prawdziwego jaskiniowca, bo to w końcu kawał mięcha potraktowany przez moment ogniem, a mimo to najczęściej surowy w środku. Tylu ludzi zajada mięso, a mało kto wie, czym się różni stek od befsztyku. Stek to potrawa z kawałka mięsa krojonego w poprzek włókien mięśniowych, który się smaży, piecze albo grilluje. Stek można zrobić z każdego rodzaju mięsa, nawet z ryby. Befsztyk z kolei to stek z wołowiny.

Stek, befsztyk, Paleo SMAK

Jak surowe mięso jest ci obce, to zacznij od steków wysmażonych i staraj się smażyć je coraz krócej, aż za którymś razem osiągniesz średnio krwisty i będziesz w stanie powiedzieć, jakie najbardziej lubisz. Na zdjęciu powyżej średnio wysmażone steki – w środku z dziczyzny (ciemniejsze mięso), po bokach wołowina. Nie bój się surowego mięsa wołowego – jest bardzo zdrowe, wyjątkowo odżywcze i łagodne dla żołądka. Czytaj dalej Stek (befsztyk)

Rosół

Ukochany przez nasze babcie, a przez mamy nieco zapomniany albo co gorsza zastępowany chemicznymi kostkami i proszkami – rosół – najlepsze i najtańsze lekarstwo, suplement diety i nawet kuracja odmładzająca. Rosół, zwany czasem bulionem, doskonale rozgrzewa, obniża ciśnienie krwi, poprawia humor i zwalcza depresję.

Rosół, wywar z kości, Paleo SMAK

Południowoafrykańskie przysłowie, które mówi, że dobry rosół wskrzesi martwych, nie jest zbyt dalekie od prawdy. Rosół naprawdę ma wiele zalet Czytaj dalej Rosół

Naleśniki bananowe (paleo, z mąki kokosowej)

Pamiętacie przepis na Najprostsze naleśniki – tylko 2 składniki? To pyszne i bardzo proste naleśniki, jednak przewrócenie ich na patelni wymaga niemało zręczności. Naleśniki bananowe z mąką kokosową zawierają tylko jeden składnik więcej, ale są dużo łatwiejsze w obsłudze i wciąż są bezglutenowe, paleo i bez kazeiny (mleka).

Naleśniki bananowe (paleo, z mąką kokosową)

Paleo naleśniki – bananowe z mąką kokosową, przepis Czytaj dalej Naleśniki bananowe (paleo, z mąki kokosowej)

Brownie z batatów (ciasto czekoladowe paleo)

Ciasto czekoladowe pozostaje zakazanym owocem, do którego się tęskni po przejściu na żywienie paleo. Całe szczęście nie musimy do końca rezygnować z tej rozkoszy dla podniebienia, bo możemy zrobić pyszne ciasto czekoladowe, którego głównym składnikiem są bataty (słodkie ziemniaki). Oto brownie z batatów paleo – ciasto czekoladowe bezglutenowe, bez zbóż, nabiału i orzechów.

Paleo brownie z batatów, Paleo SMAK

Jak zrobić takie pyszne ciasto, w dodatku łatwe i szybkie do przyrządzenia? Czytaj dalej Brownie z batatów (ciasto czekoladowe paleo)

Szpik – masło bogów

Nie ma nic bardziej paleo od jedzenia szpiku – na długo zanim nasi przodkowie nauczyli się polować, szpik kostny ze znalezionej padliny oraz zwierząt upolowanych przez inne drapieżniki był pierwszym łatwo dostępnym źródłem tłuszczu zwierzęcego – bombą energetyczną i witaminową. To właśnie skoncentrowana energia zawarta w szpiku zwierząt pozwoliła nam rozwinąć mózg, zacząć sprawnie myśleć i w końcu polować samodzielnie.

Szpik 1, Paleo SMAK

Dwa miliony lat temu malutki Homo Habilis nie był w stanie samodzielnie zabić większości dużych zwierząt. Podpatrując inne drapieżniki i padlinożerców, próbował dostać się do szpiku wewnątrz znalezionych kości. Czytaj dalej Szpik – masło bogów