Naleśniki bananowe (paleo, z mąki kokosowej)

Pamiętacie przepis na Najprostsze naleśniki – tylko 2 składniki? To pyszne i bardzo proste naleśniki, jednak przewrócenie ich na patelni wymaga niemało zręczności. Naleśniki bananowe z mąką kokosową zawierają tylko jeden składnik więcej, ale są dużo łatwiejsze w obsłudze i wciąż są bezglutenowe, paleo i bez kazeiny (mleka).

Naleśniki bananowe (paleo, z mąką kokosową)

Paleo naleśniki – bananowe z mąką kokosową, przepis:

  • banany – 2 bardzo dojrzałe
  • jajka – 3 (zobacz też: Zamiast jajek)
  • mąka kokosowa – 2 łyżki
  • miód – 2 łyżki
  • cynamon – pół łyżeczki
  • ekstrakt z wanilii – pół łyżeczki
  • olej kokosowy do smażenia

Rozgnieć banany i wymieszaj z jajkami, możesz użyć widelca, ale najprościej chyba wziąć ręczny blender. Dodaj wszystkie inne składniki, dobrze wymieszaj i odstaw na 5 minut. Formuj małe naleśniki na patelni i smaż na małym ogniu.

U mnie najlepiej się sprawdza duża patelnia i na niej maksymalnie 3 lub 4 naleśniki, ale można też zrobić dużo okrągłych naleśniczków, każdy z jednej łyżki ciasta – jest je dużo łatwiej obrócić.

Zobacz też: mąki w kuchni paleo.

Dzieci uwielbiają te naleśniki, ale dla całkowitych niejadków można je uatrakcyjnić – na zdjęciu powyżej jeden z naleśników przypomina pieska i używając kakao albo wiórków kokosowych można na nim narysować oczy, nos i buzię.

Naleśniki bananowe z mąką kokosową są także pyszne na zimno i świetnie się nadają jako jedzenie dla dziecka na wynos, czy to do szkoły lub przedszkola, czy na całodzienną wycieczkę z rodzicami.

Bardzo dojrzałe banany mają miejsce w diecie SCD i FODMAP – w tej ostatniej nie są dozwolone miód i mąka kokosowa, ale gdy zastąpisz miód nieco mniejszą ilością zwykłego cukru, to będą dopuszczalne w niewielkich ilościach.

Naleśniki te nie są niskowęglowodanowe, ale spożywane z umiarem będą paleo (czytaj więcej: Czy miód jest paleo?). Prawie wszystkie składniki mogą potencjalnie uczulać, choć alergia na kokos zdarza się bardzo rzadko.

Niestety ze względu na jajka te naleśniki nie są niedozwolone na protokole autoimmunologicznym, choć jajka można próbować czymś zastąpić.

Smacznego!

Wartości
odżywcze
Wartość
energetyczna
WęglowodanyTłuszczeBiałko
przyswajalnebłonnikogółemwielonienasycone
Z przepisu
(8 średnich)
1568 kcal87,8 g12,1 g127,8 g7 g24 g
1 średni196 kcal11 g1,5 g16 g0,9 g3 g
Dieta paleo
i samuraja
Dieta LCHF/
niskowęglo-
wodanowa
Dieta
FODMAP
Dieta SCD
i GAPS
Protokół
autoimmu-
nologiczny
Smacznego!Niestety nieZmodyfikuj
przepis
Smacznego!Zmodyfikuj
przepis

Inne naleśniki paleo:

Podyskutuj o tym i innych przepisach: polskie forum paleo. Zadaj pytanie albo pochwal się swoimi potrawami, podziel doświadczeniami i pomóż innym!


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

20 komentarzy do “Naleśniki bananowe (paleo, z mąki kokosowej)”

  1. Zrobiłam. Może nie naleśniki ale malutkie placuszki. Takie ok 6-8 cm. Mimo to przewracanie ich to masakra. Dałam mniej miodu bo aż tak słodkich nie lubimy. Ubiłam też białka zanim dodałam do reszty masy. A na koniec na placuszki położyłam podsmażone kwaśne jabłka z odrobiną cukru trzcinowego i wyszła pychota.

  2. Zrobiłem z pominięciem miodu i ekstraktu z wanilii i wyszły pyszne, ale przewracanie ich było mordęgą (mimo zrobienia małych placuszków). Jednak nie żałuję smak rekompensuje trud.

  3. ciekawe przepisy i porady. Jednak nie wychodzą mi naleśniki wg Pana przepisu. Zrobiłam je dwa razy. Za każdym razem nie można było przewrócić ich na patelni. Rozsypywały się (rozwalały). W smaku smaczne.

    1. A robisz je malutkie? Naleśnik na całą patelnię nie wyjdzie, ja robię dużo małych naleśniczków i wtedy nie ma problemu z ich przewracaniem. Zależy też pewnie od rodzaju patelni i narzędzia do przewracania 🙂

  4. Ja robię naleśniki w formie placków wtedy łatwiej je przewrócić. Próbowałam w wersji oryginalnej – pyszne ,ale ostatnio zmodyfikowałam przepis i daję trochę mąki z migdałów są wtedy bardziej zwarte. No i zawsze biję pianę i wtedy mieszam z ciastem . Na talerzu kropla syropu klonowego albo cieple owoce jagodowe i mam ucztę w weekend 🙂

  5. Dobre, ale za słodkie…aż trzeba było je kiełbasą zagryźć:P Następnym razem bez miodu.

    Czy dałoby się je upiec w piekarniku?

  6. Czy mozna czyms innym zastapic banana? Niestety nie toleruje ich, z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam

    1. W tym konkretnym przepisie nie tak łatwo zastąpić czymkolwiek banany, ale ogólnie możesz spróbować użyć np. puree z batatów albo dynii, z tym że wtedy proporcje mogą być zupełnie inne.

  7. A moje wyszły za słodkie przy czy dodałam tylko łyżkę miodu Ale następnym razem spróbuję bez miodu:)

  8. Ja również robiłam placuszki bo do naleśników temu daleko…Ta sama sytuacja co u Piotrka, w sumie lepiej;) Haha-wybacz Piotrek:) Prawie w całości, ale i tak się rozpadały. Myślałam by dodać mąkę migdałową do kokosowej, efekt byłby lepszy? W smaku niebo w gębie…tylko konsystencja nie taka;)

  9. Ciekawi mnie rzecz, jako iż jestem pod wrażeniem ogromnej wiedzy jaka jest dostępna na tej stronie, to jak się ma paleodieta dla sportowców? Szczególnie interesują mnie sprawy związane z siłownią. Z tego co wiem, to po dużej aktywności trzeba zjeść węglowodany, najlepiej sprawdza się w tym właśnie banan, ze względu na glikogen. No, ale właśnie – diety kulturystów/siłaczy składają się z ogromnych ilości węglowodanów 3-5g na kg masy ciała. Czy na tej diecie da się zbudować zadowalającą sylwetkę?

    1. Rzeczywiście sportowcy mogą potrzebować więcej węglowodanów, szczególnie przy sportach aerobowych. Oczywiście, że możesz zbudować świetną sylwetkę, na ostatniej olimpiadzie mieliśmy iluś sportowców paleo.
      Pamiętaj, że średni banan ma 27g węglowodanów (z czego 4g błonnika), więc żeby dostarczyć dużo węglowodanów musiałbyś sporo tych bananów zjeść.
      Większość ludzi na paleo rzeczywiście je mało węglowodanów, nie więcej niż 100g dziennie, ale w uzasadnionych przypadkach nie ma problemu jeść więcej, jednak głównie z owoców i warzyw skrobiowych.

    2. Powszechny pogląd o konieczności jedzenia dużej ilości węglowodanów w celu wytworzenia masy mięśniowej jest błędny. Pod wpływem jedzenia węglowodanów wydziela się insulina – tym więcej, im więcej spożywamy węglowodanów. Insulina jest hormonem anabolicznym, ale dotyczy to anabolizmu (rozrostu) tkanki tłuszczowej. Za tkankę mięśniową odpowiada testosteron, a jego wpływ (tj. anaboliczne działanie) jest ograniczany przez obecność insuliny. Dlatego żeby zdobyć masę mięśniową, najlepiej właśnie ograniczyć spożycie węglowodanów (wbrew temu, co domorośli fachowcy próbują nam wmówić na forach internetowych).

      1. A co z okienkami anatomicznymi po treningu? I co zatem jeść po dużym wysiłku fizycznym jak nie jakiegoś owoca?

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *