Archiwum kategorii: Różne

Wpis bez wyraźnej kategorii

Dlaczego według badań tłuszcze nasycone szkodzą?

Te szkodliwe tłuszcze nasycone – to chyba jedno z najdłużej powtarzanych kłamstw. Jest z nami ono już od 2-3 pokoleń i miliony w to święcie wierzą. Co ciekawe, mamy także całkiem nowe, aktualne badania, które mają ten sam wynik. Dlaczego?

Tak naprawdę praktycznie nikt nie je 100% czystych tłuszczów nasyconych (choć olej kokosowy składa się z nich w około 87%). Zawsze zjadamy je z czymś albo w czymś. I tu mamy rozwiązanie zagadki.

Tłuszcze nasycone

Powyższa grafika pokazuje, jakie są źródła tłuszczów nasyconych w diecie przeciętnego Amerykanina, bo to właśnie w USA wykonuje się najwięcej badań. Czytaj dalej Dlaczego według badań tłuszcze nasycone szkodzą?

Reklama wspiera rozwój strony:

Dlaczego badania pokazują, że mięso wywołuje raka

Co chwilę media alarmują, że mięso wywołuje raka i możemy poczytać takie bzdury, jak że każdy plasterek kiełbasy skraca nam życie o dzień. Czy mięso wywołuje raka? Dlaczego te badania tak pokazują?

Czerwone mięso

Jeśli nie chcesz czytać całości, to odpowiem już teraz – mięso nie powoduje raka. A dlaczego badania to pokazują, to odpowiedź jest dłuższa. Czytaj dalej Dlaczego badania pokazują, że mięso wywołuje raka

BMI i talia a długość życia

Internet jest pełen opisów, jak zmierzyć wskaźnik BMI swojego ciała albo stosunek talii do wzrostu i jakie są najlepsze wartości. Czy rzeczywiście dietetycy mówią prawdę? Co pokazuje statystyka? Z jakim BMI i jakim obwodem talii będziemy żyć najdłużej?

Bardzo lubię takie statystyczne badania, bo otwierają nam oczy i pokazują, że nie zawsze dietetycy i lekarze zalecają nam to, co najlepsze. Nauka pokazuje, że wmawiane nam jako zdrowe poziomy cholesterolu są tak naprawdę szkodliwe i skracają życie!

Zobacz więcej na ten temat: Jaki jest średni cholesterol? Jaki poziom jest najlepszy? oraz Jaki jest średni cukier w krwi? I jak zmienia się z wiekiem?

BMI a długość życia - mężczyźni

Powyższa grafika pokazuje wyniki badań kilku tysięcy Brytyjczyków (niepalący mężczyźni) pod kątem ich BMI w wieku 30, 50 albo 70 lat i długości życia wyrażanej jako ilość straconych lat (przypomnijmy, że BMI wyliczamy dzieląc wagę w kg przez kwadrat wzrostu w m). Czytaj dalej BMI i talia a długość życia

Inhibitory pompy protonowej i cukrzyca

O szkodliwości popularnych „lekarstw” sprzedawanych bez recepty napisać można wiele książek. Kilka miesięcy temu pojawiło się badanie wiążące stosowanie inhibitorów pompy protonowej (IPP) i cukrzycy.

Tabletki

Nazywanie IPP lekami to przesada, bo są to preparaty łagodzące objawy chorób górnego układu pokarmowego. One niczego nie leczą i nikogo jeszcze nie wyleczyły. Masz zgagę, bierzesz tabletkę i na kilka godzin masz spokój. Jednak potem zgaga wraca. Czytaj dalej Inhibitory pompy protonowej i cukrzyca

Długość snu i zdolności poznawcze

Jedną z najważniejszych rzeczy, jaką możesz zrobić dla swojego zdrowia, jest zadbanie o dobry sen. Sen jest wyjątkowo ważny i problemy z jego jakością i ilością wpływają na to, co i ile jemy, stany zapalne, nastrój i podejmowanie decyzji oraz (nie)równowagę hormonalną.

Niedawno pojawiło się ciekawe badanie, korelujące długość snu z tempem spadku zdolności poznawczych u starszych ludzi {1}. Badanie objęło ponad 20.000 pacjentów z Wielkiej Brytanii (powyżej 50 lat) i Chin (powyżej 45 lat), którzy mieli przez kilka kolejnych lat mierzone zdolności poznawcze.

Długość snu a zdolności poznawcze
Źródło: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2770743

Badani, którzy spali 7h na dobę zostali uznani za grupę kontrolną i wszyscy pozostali byli do nich porównywani. Okazuje się, że naukowcy trafili w sedno, bo to właśnie 7h wydaje się być optymalną wartością, a sen krótszy i dłuższy źle na nas wpływa. Czytaj dalej Długość snu i zdolności poznawcze

Jaki jest średni cholesterol? Jaki poziom jest najlepszy?

Niedawno pisałem o badaniu 13 mln Koreańczyków i wyciągniętych z tego wnioskach dotyczących glukozy (cukru) w krwi: Jaki jest średni cukier w krwi? I jak zmienia się z wiekiem?

To badanie Koreańczyków jest naprawdę imponujące – prawie 13 mln osób! Rzadko się zdarza, byśmy mogli śledzić wyniki badań krwi tak dużej grupy. Więcej na temat tego badania możesz się dowiedzieć, klikając w link powyżej.

Mamy także dane dotyczące cholesterolu tej 13-milionowej grupy {2}. Jaki jest więc średni cholesterol w krwi? I jaki jego poziom wydaje się najzdrowszy?

Średni poziom cholesterolu w krwi
Źródło: https://www.nature.com/articles/s41598-018-38461-y

Zacznijmy od średniego poziomu cholesterolu w krwi. Jak widać z grafiki powyżej, zależy on bardzo od wieku i płci. U nastolatków zaczynamy z wynikami 160-170 mg/dl, po czym całkowity cholesterol rośnie z wiekiem (szybciej u panów).

W wieku około 50 lat obie płcie spotykają się przy wartości 200 mg/dl, po czym panom od tego czasu cholesterol powoli spada, a paniom przez kolejne 10 lat jeszcze rośnie powyżej 210 mg/dl, a potem także spada. Czytaj dalej Jaki jest średni cholesterol? Jaki poziom jest najlepszy?

COVID-19 i cynk

Od dawna wiemy, że cynk jest jednym z kluczowych minerałów dla naszego układu odpornościowego, można się więc było spodziewać, że będzie szczególnie ważny w czasach koronawirusa. Niedawno pojawiło się badanie o tym, jak poziom cynku w krwi wpływa na przebieg choroby COVID-19.

Jeszcze zanim pojawiły się konkretne badania, to naukowcy dokonali przeglądu dostępnej literatury i na tej podstawie stwierdzili, że poziom cynku w krwi może mieć istotne znaczenie dla rokowań chorych {3}. Czytaj dalej COVID-19 i cynk

Subway: czy chleb to chleb, a kurczak to kurczak?

Chyba wszyscy znają sieć fast-food Subway. Jak każda duża firma borykają się oni od dawna z niezadowolonymi klientami, a to że kanapka za krótka {4} albo że w chlebie są podejrzane chemikalia {5}. Nie wiem, jak to wygląda teraz, ale kilka lat temu Subway miał więcej barów na świecie niż McDonalds {6}.

Przed kilkoma tygodniami irlandzki sąd najwyższy ustalił, że „chleb” sprzedawany przez tamtejszego Subway’a nie jest z prawnego punktu widzenia chlebem {7}. Dlaczego to, czy coś jest chlebem, czy nie, jest zdefiniowane w prawie? Czytaj dalej Subway: czy chleb to chleb, a kurczak to kurczak?

Leczenie COVID witaminą D

W ostatnich miesiącach pojawiało się całkiem sporo badań wiążących to, jak łatwo albo ciężko przechodzimy COVID-19 z poziomem witaminy D w krwi. Zobacz: COVID-19 i witamina D oraz COVID-19 i witamina D – część II.

Pozostało tylko czekać na naukowców, którzy sprawdzą możliwości leczenia pacjentów witaminą D. I całkiem niedawno właśnie takie badanie się pojawiło.

W hiszpańskim badaniu {8} 76 pacjentów z pozytywnym wynikiem testu na koronawirusa i z objawami wymagającymi hospitalizacji zostało podzielonych losowo na dwie grupy. Czytaj dalej Leczenie COVID witaminą D

Jaki jest średni cukier w krwi? I jak zmienia się z wiekiem?

Mój ostatni wpis o cukrze w krwi zawierał bardzo ciekawy wykres. Gdy zacząłem sprawdzać, skąd naprawdę pochodzi, natrafiłem na badanie, które pokazuje średni poziom glukozy na czczo w krwi u 12,5 mln osób i jej zależność od wieku. Jaki jest więc średni poziom cukru w krwi?

średni poziom cukru w krwi
Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5557842/

Na sieci można znaleźć niezliczone informacje o zdrowym poziomie glukozy w krwi, ale prawie nikt nie wspomina o tym, jaki jest jej średni poziom w populacji i jak zmienia się z wiekiem. Czytaj dalej Jaki jest średni cukier w krwi? I jak zmienia się z wiekiem?