Archiwum kategorii: Różne

Wpis bez wyraźnej kategorii

Węglowodany a Alzheimer i stwardnienie rozsiane

Węglowodany, występujące w olbrzymich ilościach we współczesnym pożywieniu, osądzamy o wiele chorób, w szczególności te cywilizacyjne (czytaj więcej: Węglowodany). Ostatnio pojawiły się jednak informacje, że możemy węglowodany obarczyć także wywoływaniem lub sprzyjaniem takim chorobom jak Alzheimer, demencja (otępienie), czy stwardnienie rozsiane.

Otyłość paleo smak, Boris Kustodiev
Słodycze – martwa natura, Boris Kustodiev

Dr David Perlmutter, autor książki Grain Brain (co można dosłowanie przetłumaczyć na polski jako: Zbożowy mózg) o wyjątkowo szkodliwym wpływie węglowodanów na mózg, uważa (link), że skoki poziomu cukru w krwi stymulują procesy zapalne. To właśnie stany zapalne są przyczyną chorób takich jak cukrzyca, demencja (otępienie), choroby serca czy rak, a teraz do grona tych chorób możemy dopisać ADHD i chorobę Alzheimera. Doktor Perlmutter skutecznie zatrzymał postępy tych chorób, a w niektórych przypadkach nawet uzdrowił chorych tylko przez przestawienie ich na bezglutenową dietę niskowęglowodanową Czytaj dalej Węglowodany a Alzheimer i stwardnienie rozsiane

Reklama wspiera rozwój strony:

Cukrzyca – pierwsze objawy

W Polsce na cukrzycę typu II leczy się około dwóch milionów ludzi, a według lekarzy nawet drugie tyle choruje, ale o tym nie wie. Cukrzyca typu II, w przeciwieństwie do typu I, nie ma znaczącego podłoża genetycznego i wszyscy ci ludzie sobie na nią zapracowali dietą i trybem życia. Zakładając dla łatwych obliczeń, że w Polsce mieszka 40 milionów ludzi, to spośród nich nawet 2 miliony chorują na cukrzycę, a o tym nie wiedzą – wychodzi jedna osoba na 20.

nadciśnienie paleo smak

Drogi czytelniku, czytelniczko, jeśli czytasz te słowa w biurze, rozejrzyj się wokół – jest bardzo duża szansa, że dwie z osób, które widzisz, chorują na cukrzycę, ale tylko jedna o tym wie. Szczęściem w nieszczęściu jest to, że niektóre z pierwszych objawów cukrzycy są widoczne także dla osób, z którymi spędzamy dużo czasu. Niestety pierwsze objawy nie są tak bardzo uciążliwe i łatwo je zlekceważyć, czy wytłumaczyć sobie czym innym, dlatego też wielu ludzi latami nie wie, że choruje.

Czytaj dalej Cukrzyca – pierwsze objawy

Męskie cycki

Niektórzy mężczyźni tak lubią duże i krągłe piersi, że sami je mają – „męskie cycki” (po angielsku man boobs). W najbardziej „rozwiniętych” krajach nie jest sztuką zobaczyć mężczyznę mającego większy biust od swojej żony. Jak zaradzić temu problemowi? To proste, kobiety noszą biustonosze, mężczyźni też mogą, prawda?

Męskie cycki, man boobs, Funkybod, Paleo SMAKAmerykańska firma Funkybod produkuje biustonosze push-up dla mężczyzn, które przydają wstydliwym „męskim cyckom” wygląd godnej podziwu muskulatury. Taki biustonosz ma postać podkoszulki lub kamizelki, która odpowiednio podnosi biust i nadaje mu pożądany kształt. Jeśli kobiety mogą oszukiwać nosząc push-up, to dlaczego mężczyźni nie mogą do nich dołączyć? Czytaj dalej Męskie cycki

American Heart Association

Niedawno uniwersytet w Cambridge opublikował przegląd 76 różnych badań obejmujących 650.000 ludzi i wywnioskował, że nie ma dowodów na szkodliwość tłuszczów nasyconych. Tymczasem American Heart Association (w skrócie AHA, można przetłumaczyć jako „Amerykańskie Stowarzyszenie na rzecz Serca”) wciąż upiera się, że dla zdrowego serca najzdrowsze jest unikanie tłuszczów, a w szczególności nasyconych.

Dlaczego AHA wciąż upiera się przy tak szkodliwych zaleceniach? Przecież nauka dawno wykazała, że nie chodzi o ilość tłuszczu, tylko o stosunek omega-6 do omega-3 oraz o cukier, zboża, otyłość i podobne czynniki. Jeśli przyjrzymy się dokładnie, jak działa ta instytucja i kto jest na jej czele, to stanie się to jasne.

dolary american heart association

W 1995 roku AHA zaczęła program znakowania zdrowej żywności dla serca specjalnym symbolem. Bardzo szczytna idea, prawda? Tymczasem te symbole się kupowało, za całkiem niemałe pieniądze i dostawały je czasem wyjątkowo szkodliwe produkty spożywcze. Na przykład status produktu zdrowego dla serca dostał napój mleczny o smaku czekoladowym, który ma jeszcze więcej cukru niż Pepsi. Czytaj dalej American Heart Association

1 na 3 dzieci ma za wysokie cholesterol i trójglicerydy

Amerykański Texas Children’s Hospital opublikował niedawno swoje własne badania, z których wynika, że 1/3 przebadanych przez nich dzieci w wieku 9 do 11 lat ma za wysoki poziom cholesterolu. Badacze tak naprawdę nie wykonywali testów krwi u dzieci, tylko zebrali razem i przeanalizowali wyniki badań krwi z lat 2010-2013 wykonanych u 12.712 dzieci.

otylosc-dzieci-paleo-smak-La_monstrua_desnuda-Juan_Carreno_de_Miranda
La monstrua desnuda, Juan Carreño de Miranda, 1680

Oczywiście badanie dotyczy tylko dzieci w USA, ale przypuszczam, że inne zachodnie cywilizacje nie miałyby znacząco różnych wyników. Oto kilka spostrzeżeń naukowców Czytaj dalej 1 na 3 dzieci ma za wysokie cholesterol i trójglicerydy

Wegetarianie częściej chorują

Najnowsze badania Uniwersytety w Grazu (link do badań) wskazują, że wegetarian częściej trapią choroby dotyczące zarówno ich ciał jak i umysłów. Pewnie zauważyliście, że niektórzy z wegetarian z obsesją i czasem nawet histerią głoszą poglądy o umierającej planecie i o tym, jak my, mięsożercy, ją niszczymy. Być może ma to związek z ich niskim ogólnym stanem zdrowia i szczęścia.

Mięso, Paleo SMAK

Według badaczy z Grazu wegetarianie częściej chorują i mają obniżoną jakość życia, częściej także zapadają na choroby układu krążenia, cukrzycę i raka, co nie powinno dziwić, bo we wszystkich tych przypadkach najważniejsze są węglowodany (czytaj więcej: Cholesterol nie taki zły | Cukrzyca | Rak żywi się cukrem), których wegetarianie jedzą bardzo dużo. Czytaj dalej Wegetarianie częściej chorują

Zboża szkodzą także zwierzętom

Czy można mówić o diecie paleo w przypadku zwierząt? Nawet jeśli to pojęcie jest lekkim nadużyciem, możemy zwracać uwagę na to, co podajemy zwierzętom do jedzenia. Niestety zwierzęta zarówno domowe jak i hodowlane jedzą coś zupełnie odmiennego od swojego naturalnego pożywienia.

zboza-szkodza-zwierzetom-paleo-smak

Zwierzęta hodowlane, głównie drób i wieprzowina, karmione są przede wszystkim zbożami (pszenica, żyto, kukurydza…) i strączkowymi (soja), bo to tania, efektywna i praktyczna pasza. Pasza ta wpływa negatywnie nie tylko na zdrowie tych zwierząt, ale niestety także na nasze, gdy spożywamy ich jaja czy mięso. Produkty pochodzące od zwierząt żywionych zbożami zawierają dużo mniej kwasów tłuszczowych omega-3 (zdrowych) i dużo więcej omega-6 (niezdrowych) w porównaniu do mięsa dzikich zwierząt i są pozbawione większości wartości odżywczych.

Żywność naszych zwierząt domowych jest nie lepsza, oto skład popularnej karmy Pedigree (ze strony producenta): Czytaj dalej Zboża szkodzą także zwierzętom

Znani ludzie na diecie paleo

Uma Thurman photographed by Jiyang ChenDieta paleo jest nie tylko dla jaskiniowców, okazuje się, że także spora grupa tzw. celebrytów zdrowo się odżywia. Kiedy wyczytałem, że jedna z moich ulubionych aktorek, Uma Thurman, prowadzi styl życia paleo, postanowiłem sprawdzić, kto jeszcze ze znanych z telewizji ludzi zmienił swój sposób odżywiania się na paleo.

Okazuje się, że całkiem sporo aktorów, piosenkarzy i sportowców żyje zgodnie z dietą i stylem życia paleo. Poniżej kilka ciekawszych i bardziej znanych przypadków ze świata popkultury, filmu, muzyki i sportu Czytaj dalej Znani ludzie na diecie paleo

Gwyneth Paltrow przestawiła swoją rodzinę na paleo

Tytuł postu jest małym nadużyciem, bowiem aktorka nie użyła słowa „paleo”. Aczkolwiek poinformowała, że jej rodzina jest na diecie niskowęglowodanowej i bezglutenowej. Gwyneth Paltrow, jej mąż i dzieci (6 i 8 lat) nie jedzą zbóż, krowiego nabiału oraz kurzych jajek.

Gwyneth Paltrow avp Iron Man 3 ParisGwyneth Paltrow pomimo rygorystycznych ćwiczeń fizycznych wciąż miała różne problemy zdrowotne, aż w końcu w 2011 roku, podczas jednego z przyjęć dopadł ją potworny ból głowy, nie mogła wydać z siebie słowa i miała problemy z oddychaniem. O mało nie umarłam – sama przyznała. Mimo iż aktorka od jakiegoś czasu interesowała się żywieniem i wydała kilka książek poświęconych kuchni i gotowaniu, to postanowiła jeszcze bardziej zgłębić temat.

Okazało się, że jej organizm jest nadwrażliwy między innymi na gluten, nabiał z mleka krowiego, białko jaja kurzego i skorupiaki. Gwyneth Paltrow także dowiedziała się o szkodliwości zbóż i węglowodanów i przestawiła swoją rodzinę na odpowiednią dietę. Wygląda na to, że trafiła w dziesiątkę, bo nie tak dawno wydała nową książkę: It’s All Good: Delicious Easy Recipes That Will Make You Look Good and Feel Great. Czytaj dalej Gwyneth Paltrow przestawiła swoją rodzinę na paleo

Kontakt z glutenem korzystny dla niemowląt?

Podstawą żywienia paleo jest unikanie pokarmów, których nasi przodkowie nie znali i do których się nie przystosowali – ich sztandarowym przykładem są zboża. Istnieją jednak badania sugerujące, że kontakt z glutenem może być korzystny dla niemowląt (źródło: skrótowy artykuł i pełen medyczny opis), na które niektórzy się powołują, karmiąc swoje dzieci zbożami.

gluten niemowlęta paleo smak

Szwedzcy naukowcy badając dość sporą grupę dzieci (13.000) doszli do wniosku, że wczesny kontakt z glutenem pomaga uniknąć celiakii. Według nich, dzieci, które były karmione piersią i miały kontakt z glutenem od czwartego miesiąca życia, miały o 25% mniejsze szanse zachorowania na celiakię.

Niestety porównywane grupy dzieci różniły się wieloma parametrami, między innymi czasem karmienia piersią. Otóż dzieci mające kontakt z glutenem były karmione piersią przeciętnie dwa miesiące dłużej, niż dzieci „bezglutenowe”. Według mnie wynik badania pokazuje, że to dłuższe karmienie piersią chroni przed celiakią, jednakże Szwedzi, nie wiedzieć czemu, wyciągnęli całkiem odmienne wnioski. Czytaj dalej Kontakt z glutenem korzystny dla niemowląt?