Archiwum kategorii: Różne

Wpis bez wyraźnej kategorii

Kontakt z glutenem korzystny dla niemowląt?

Podstawą żywienia paleo jest unikanie pokarmów, których nasi przodkowie nie znali i do których się nie przystosowali – ich sztandarowym przykładem są zboża. Istnieją jednak badania sugerujące, że kontakt z glutenem może być korzystny dla niemowląt (źródło: skrótowy artykuł i pełen medyczny opis), na które niektórzy się powołują, karmiąc swoje dzieci zbożami.

gluten niemowlęta paleo smak

Szwedzcy naukowcy badając dość sporą grupę dzieci (13.000) doszli do wniosku, że wczesny kontakt z glutenem pomaga uniknąć celiakii. Według nich, dzieci, które były karmione piersią i miały kontakt z glutenem od czwartego miesiąca życia, miały o 25% mniejsze szanse zachorowania na celiakię.

Niestety porównywane grupy dzieci różniły się wieloma parametrami, między innymi czasem karmienia piersią. Otóż dzieci mające kontakt z glutenem były karmione piersią przeciętnie dwa miesiące dłużej, niż dzieci „bezglutenowe”. Według mnie wynik badania pokazuje, że to dłuższe karmienie piersią chroni przed celiakią, jednakże Szwedzi, nie wiedzieć czemu, wyciągnęli całkiem odmienne wnioski. Czytaj dalej Kontakt z glutenem korzystny dla niemowląt?

Reklama wspiera rozwój strony:

Dieta paleo „najgorszą dietą świata”

Jak co roku amerykańska strona US News & World opublikowała swój ranking diet. Jak co roku ich publikacja nie rozczarowuje poziomem absurdu i dieta paleo znów została oceniona bardzo nisko, tym razem na ostatnim (31.) miejscu. Jakie diety znalazły się wyżej? Na miejscu 11 umieścili wegetarian oraz „tradycyjną dietę azjatycką” polegającą na jedzeniu ryżu, zbóż, chleba, kukurydzy, warzyw i olei roślinnych. Na miejscu 13 znalazła się dieta Slim-Fast, która polega głównie na jedzeniu gotowych posiłków i batonów z fabryki, oznaczonych logiem Slim-Fast. Na miejscu 18 dieta wegańska, a na 29 dieta raw food, czyli jedzenie surowych (niegotowanych ani niesmażonych) produktów. Dieta paleo znalazła się na ostatnim miejscu. Jakie to zarzuty postawili „eksperci”? Czytaj dalej Dieta paleo „najgorszą dietą świata”

Popularność diety paleo

Dużo (stosunkowo) ostatnio w mediach, szczególnie anglojęzycznych, o diecie paleo. Warto sobie jednak zadać zapytanie, kiedy pojawiła się ta koncepcja i jak rosła jej popularność.

Pierwsze wzmianki o tym, że zboża mogą nam szkodzić i że warto by powrócić do jedzenia, z którym ewoluowaliśmy, pojawiły się w połowie lat siedemdziesiątych XX wieku, jednakże wtedy używano terminu „stone age diet”, co można przetłumaczyć jako „dieta epoki kamienia łupanego” – ta nazwa nie brzmi dość atrakcyjnie i nie jest raczej medialna, prawda? Potem zaczęto tą koncepcję nazywać „caveman diet”, co dosłownie oznacza „dieta jaskiniowca”, ale całe szczęście na polski bywa tłumaczona jako troszkę lepiej brzmiąca „dieta człowieka pierwotnego. Używany teraz najczęściej termin „dieta paleo” pojawił się i zyskał na popularności stosunkowo późno (czytaj więcej: Historia diety paleo).

Oto popularność wyszukiwania w Google terminów „dieta paleo” i „paleo diet” Czytaj dalej Popularność diety paleo

Olej kokosowy w domu – 30 zastosowań

Olej kokosowy jest niezastąpiony w kuchni paleo, ponieważ jest idealnym tłuszczem do smażenia. Kupowany w opakowaniach 1 czy 2 kg wychodzi stosunkowo tanio i bezpiecznie można go długo przechowywać w temperaturze pokojowej, chroniąc od światła.

Tak naprawdę olej kokosowy ma mnóstwo praktycznych zastosowań, więc 2 kg to wcale nie jest dużo. Olej kokosowy podczas smażenia i pieczenia nie wydziela szkodliwych substancji oraz zawiera tylko nasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, więc nie zaburza proporcji tłuszczów wielonienasyconych omega-3 do omega-6 w naszej diecie.

olej kokosowy KTC

Zastosowania kulinarne nie ograniczają się do smażenia, pieczenia, czy produkcji paleo czekoladek. Czytaj dalej Olej kokosowy w domu – 30 zastosowań