Archiwum kategorii: Różne

Wpis bez wyraźnej kategorii

Niski cholesterol zabija

Pewnie znacie to na pamięć. Niezmienne zdanie lekarzy, dietetyków i mądrej pani z TV: cholesterol, szczególnie ten LDL, powoduje choroby serca i zabija. Czy rzeczywiście? Czy natura to rzeczywiście tak urządziła, że jedna z najważniejszych substancji w naszych ciałach (cholesterol) nam szkodzi?

Jajka, Paleo SMAK

To, co nazywamy cholesterolem i mierzymy, to są tzw. lipoproteiny w krwi. Lipoproteiny {1} to złożone cząsteczki, które umożliwiają transport tłuszczu (który normalnie nie rozpuszcza się w wodzie) w krwi .

Lipoproteiny to nie tylko ten „cholesterol”, należą do nich także różne enzymy, przenośniki białkowe, antygeny, białka strukturalne, a także, co ciekawe, niektóre toksyny. Nasze ciała produkują każdego dnia około 1,2 g cholesterolu dla najważniejszych procesów życiowych organizmu. Czytaj dalej Niski cholesterol zabija

Reklama wspiera rozwój strony:

Ostateczny dowód na szkodliwość olei roślinnych

Na fali wegańskiej histerii cholesterolowej lekarze i dietetycy zgodnym tonem zaczęli mówić, że to tłuszcze zwierzęce (nasycone) są niezdrowe i powinniśmy je zastąpić olejami roślinnymi (tłuszcze wielonienasycone).

Dziwnym trafem po tych zaleceniach poszybowały w górę liczby otyłych, autyków i cierpiących na choroby krążenia i neurodegeneracyjne. Przypadek? Choć już wcześniej wiadomo było, że oleje roślinne szkodzą, to teraz mamy nowe, bardzo szczegółowe badanie, potwierdzające ten fakt

Pole rzepaku

Są miliony stron w internecie zachwalających tłuszcze wielonienasycone, w które bogate są oleje roślinne. Prawdą jest, że niektóre z nich są dla nas niezbędne, potrzebujemy jednak ich niewielkie ilości, a współczesna dieta ma ich zdecydowanie za dużo.

Choć żyjący 500 lat temu Paracelsus {2} dobrze wiedział, że dawka czyni truciznę, to współcześni dietetycy wciąż nie rozumieją, że choć tłuszcze wielonienasycone są dla nas niezbędne, to nie powinniśmy z nimi przesadzać. Czytaj dalej Ostateczny dowód na szkodliwość olei roślinnych

Konsensus, czyli „powszechnie wiadomo”

Często słyszymy w mediach, że „powszechnie wiadomo” albo że konsensus jest taki i taki. Niestety zdarza się to także przy tematach naukowych albo medycznych. Dlaczego może być to złe i należy na to uważać?

konsensus

Jeśli tylko spojrzymy wstecz, to okazuje się, że te „powszechnie wiadomo” i „konsensusy naukowe” najczęściej okazywały się wierutnymi bzdurami. Czytaj dalej Konsensus, czyli „powszechnie wiadomo”

Czy warto brać multiwitaminy

Rynek multiwitamin jest ogromny. W sklepach półki uginają się od setek preparatów multiwitaminowych w najprzeróżniejszej formie – tabletki, krople, cukierki, żelki itp. Mamy multiwitaminy dla dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży, sportowców itp itd. Czy one rzeczywiście działają? Czy warto je brać?

Choć rynek multiwitamin jest warty olbrzymie pieniądze (dane z roku 2006 w USA podają wartość ponad 23 miliardy dolarów rocznie {3}), to zaskakująco mało jest badań nad ich skutecznością. Czytaj dalej Czy warto brać multiwitaminy

Tłuszcze omega-6 wypierają omega-3

Niedawno znalazłem bardzo ciekawe badanie nad zawartością tłuszczów omega-3 w rybach hodowlanych. Okazuje się, że pasza z większą zawartością tłuszczów omega-6 powoduje spadek zawartości tłuszczów omega-3 w mięsie ryb. To badanie odnosi się także dla naszego zdrowia.

Ryby, Paleo SMAK

Tłuszcze omega-3 i omega-6 to tłuszcze wielonienasycone, których nasz organizm nie produkuje i musimy je dostarczać w pożywieniu. Współczesne jedzenie ma nadmiar tłuszczów omega-6, a za to bardzo mało omega-3. Czytaj dalej Tłuszcze omega-6 wypierają omega-3

Jak ludzie zmieniają zdanie

Czytelnicy tej strony pewnie wiedzą, że chleb szkodzi i jest czysto śmieciowym jedzeniem. Wciąż jednak wielu dietetyków zaleca jeść chleb każdego dnia, do każdego posiłku. Obecna sytuacja z postrzeganiem (nie)szkodliwości chleba przypomina to, jak widziano papierosy kilkadziesiąt lat temu.

Jaka była historia papierosów i jak wyglądała świadomość ich szkodliwości?

Oto wyniki odpowiedzi na pytanie w USA „czy papierosy wywołują raka płuc”:

Palenie i rak
Źródło: https://news.gallup.com/poll/9910/tobacco-smoking.aspx

O ile tytoń znamy od dawna, to nowoczesny papieros został wynaleziony w latach 1880-1890 i jego popularność w pierwszej połowie XX wieku wręcz eksplodowała. Czytaj dalej Jak ludzie zmieniają zdanie

Tkanka tłuszczowa wpływa na podejmowanie przez nas decyzji

Od lat wiemy, że tkanka tłuszczowa może wpływać na mózg. Do tej pory rozumieliśmy to w ten sposób, że tłuszcz (głównie brzuszny) powoduje stany zapalne, które degenerują mózg (jak w chorobie Alzheimera lub Parkinsona).

Okazuje się jednak, że wpływ otyłości na mózg nie ogranicza się do stanów zapalnych. Mamy badanie, które wykazało, że tkanka tłuszczowa wpływa na proces podejmowania przez nas decyzji.

czy dieta paleo jest odchudzająca

O tym, że zbędny tłuszcz w naszych ciałach powoduje stany zapalne, wiedzieliśmy od jakiegoś czasu i mamy sporo badań na ten temat (oto przykładowe: {4, 5, 6, 7}, jest ich więcej).

Okazuje się jednak, że tkanka tłuszczowa nie tylko degeneruje (niszczy) mózg – ma ona także wpływ na proces podejmowania przez nas decyzji. Czytaj dalej Tkanka tłuszczowa wpływa na podejmowanie przez nas decyzji

Wystarczy 20 minut w parku, by obniżyć stres

Na wiosnę 2019 ukazało się bardzo ciekawe badanie, według którego wystarczy tylko 20 minut kontaktu z naturą, nawet tak ograniczoną jak w mieście, by znacznie zmniejszyć poziom stresu. Czy rzeczywiście?

Pomimo nieco sensacyjnego nagłówka to badanie jest całkiem interesujące. Do tej pory nie było wiarygodnej metody na badanie stresu, a ciężko dać badanym kwestionariusz z pytaniem „podaj swój poziom stresu w skali od 1 do 10” i oczekiwać poważnych odpowiedzi 🙂 Czytaj dalej Wystarczy 20 minut w parku, by obniżyć stres

Czy probiotyki są skuteczne?

Na całym świecie miliony ludzi łykają kapsułki z probiotykami, wierząc, że w ten sposób pomagają sobie. Jeszcze więcej regularnie je pokarmy z podobnymi bakteriami (jogurty, kiszonki…). Co nauka twierdzi o probiotykach?

Generalnie wszyscy są zgodni, że jadane przez nas od milionów lat fermentowane pokarmy są korzystne dla naszego zdrowia. Co jednak z probiotykami w kapsułkach? Albo czy są przypadki, kiedy probiotyki mogą negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie?

Zobaczmy najpierw, jakie fakty odkryła nauka odnośnie probiotyków. Czytaj dalej Czy probiotyki są skuteczne?

Białko zwierzęce, metionina, IGF-1 i rak

Trwająca wokół nas nagonka na mięso używa wielu środków do tego, byśmy zrezygnowali z tego wyjątkowo odżywczego pokarmu. Jednymi z argumentów są metionina i IGF-1, które mają rzekomo pochodzić albo powstawać z mięsa i wywoływać raka. Jaka jest prawda?

Krowy, Paleo SMAK

Krowy (i inne przeżuwacze) są w stanie zamienić niejadalną dla nas trawę w mięso. Koncerny tego nie potrafią (i na tym nie zarabiają), więc walczą z mięsem. Ale zacznijmy od tego, co to jest IGF-1 i jaki ma związek z rakiem i mięsem. Czytaj dalej Białko zwierzęce, metionina, IGF-1 i rak