Tkanka tłuszczowa wpływa na podejmowanie przez nas decyzji

Od lat wiemy, że tkanka tłuszczowa może wpływać na mózg. Do tej pory rozumieliśmy to w ten sposób, że tłuszcz (głównie brzuszny) powoduje stany zapalne, które degenerują mózg (jak w chorobie Alzheimera lub Parkinsona).

Okazuje się jednak, że wpływ otyłości na mózg nie ogranicza się do stanów zapalnych. Mamy badanie, które wykazało, że tkanka tłuszczowa wpływa na proces podejmowania przez nas decyzji.

czy dieta paleo jest odchudzająca

O tym, że zbędny tłuszcz w naszych ciałach powoduje stany zapalne, wiedzieliśmy od jakiegoś czasu i mamy sporo badań na ten temat (oto przykładowe: {1, 2, 3, 4}, jest ich więcej).

Okazuje się jednak, że tkanka tłuszczowa nie tylko degeneruje (niszczy) mózg – ma ona także wpływ na proces podejmowania przez nas decyzji.

W opisywanym tu badaniu {5} naukowcy postanowili się  przyjrzeć za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej {6} aktywności różnych obszarów mózgu w zależności od BMI.

Wskaźnik masy ciała {7}, bo tak brzmi polska nazwa BMI, jest prostą do wyliczenia liczbą, która może z pewną dokładnością ocenić, czy nasza waga jest prawidłowa, czy też nie.

Badanie objęło 21 osób z BMI od 19 (szczupła osoba) do 37 (duża otyłość). Tomografia wykazała znaczące zmiany w aktywności kory przedczołowej {8} – to obszar mózgu zaangażowany w planowanie działań i rozważanie ich konsekwencji. Wpływa on także hamująco na spontaniczne i intensywne stany emocjonalne pochodzące ze starszych ewolucyjnie (bardziej prymitywnych) części naszego układu nerwowego.

Zależność była bardzo wyraźna – im większa wartość BMI, tym mniejsza aktywność kory przedczołowej. Nie zaobserwowano znaczących zmian aktywności innych obszarów mózgu.

To bardzo ważne badanie, bo pokazuje nam, że tkanka tłuszczowa wpływa na proces podejmowania przez nas decyzji. U większości z nas widok ciastka wywołuje reakcję prymitywnych obszarów mózgu – cukier, kalorie, przetrwanie, jedz, jedz!

Zadaniem kory przedczołowej jest przyhamowanie tego pierwotnego instynktu i rozważenie konsekwencji rozważanego czynu.

Wiemy, że zjedzenie ciastka da nam chwilową przyjemność, ale też oblepione cukrem zęby i kilka gramów dodatkowego tłuszczu pod skórą, a u niektórych nasilenie problemów autoimmunologicznych. Dlatego potrafimy odmówić i zostawić ciastko w spokoju.

U osób otyłych i z nadwagą ten proces jest zaburzony. Ich mózg nie zajmuje się rozważaniem konsekwencji, liczy się tu i teraz – ja, ciastko i niepohamowana żądza. Przyszłość nie ma znaczenia.

To także dotyczy aktywności fizycznej – mamy głęboko zakodowaną w genach skłonność do lenistwa – naszym przodkom pozwalało to oszczędzić cenną energię na czasy głodu i niebezpieczeństwa.

Dobór naturalny promował leniwe osobniki, które nie marnowały energii na niepotrzebną aktywność. Dlatego teraz tak ciężko jest zmusić się do pobiegania i innych ćwiczeń.

To właśnie kora przedczołowa jest motywatorem aktywności fizycznej – hamuje nasz instynkt do lenistwa i roztacza przed nami wizje utraty fałdek i zdobycia mięśni.

Opisywane badanie pokazuje nam, jak trudne czasem jest stracenie zbędnych kilogramów. Osobie szczupłej łatwo oceniać grubasów, a tymczasem ich mózg nie potrafi podejmować racjonalnych decyzji.

Myślę, że wiedza o tym, jak tłuszcz pod naszą skórą wpływa na decyzje i wybory pozwoli szczupłym nieco zrozumieć otyłych, a tym ostatnim da wiedzę, która może pozwoli im dokonać więcej racjonalnych i przemyślanych kroków oraz nie ulegać chwilowym prymitywnym instynktom.

Podyskutuj o zdrowiu i jedzeniu: polskie forum paleo. Zadaj pytanie albo podziel się doświadczeniami i pomóż innym!


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Źródła:
  1. Delgado C, Chertow GM, Kaysen GA, Dalrymple LS, Kornak J, Grimes B, Johansen KL. Associations of Body Mass Index and Body Fat With Markers of Inflammation and Nutrition Among Patients Receiving Hemodialysis. Am J Kidney Dis. 2017 Dec;70(6):817-825.
    DOI/Crossref: 10.1053/j.ajkd.2017.06.028 [PubMed] [Google Scholar]
  2. Bianchi VE. Weight loss is a critical factor to reduce inflammation. Clin Nutr ESPEN. 2018 Dec;28:21-35.
    DOI/Crossref: 10.1016/j.clnesp.2018.08.007 [PubMed] [Google Scholar]
  3. Ellulu MS, Patimah I, Khaza'ai H, Rahmat A, Abed Y. Obesity and inflammation: the linking mechanism and the complications. Arch Med Sci. 2017 Jun;13(4):851-863.
    DOI/Crossref: 10.5114/aoms.2016.58928 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  4. Singer K, Eng DS, Lumeng CN, Gebremariam A, M Lee J. The relationship between body fat mass percentiles and inflammation in children. Obesity (Silver Spring). 2014 May;22(5):1332-6.
    DOI/Crossref: 10.1002/oby.20710 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  5. Volkow ND, Wang GJ, Telang F, Fowler JS, Goldstein RZ, Alia-Klein N, Logan J, Wong C, Thanos PK, Ma Y, Pradhan K. Inverse association between BMI and prefrontal metabolic activity in healthy adults. Obesity (Silver Spring). 2009 Jan;17(1):60-5.
    DOI/Crossref: 10.1038/oby.2008.469 [PubMed] [Google Scholar] [Pełna treść w PMC]
  6. Wikipedia. Pozytonowa tomografia emisyjna, dostęp 2020-01-14. [Link]
  7. Wikipedia. Wskaźnik masy ciała, dostęp 2020-01-14. [Link]
  8. Wikipedia. Kora przedczołowa, dostęp 2020-01-14. [Link]
Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

3 myśli w temacie “Tkanka tłuszczowa wpływa na podejmowanie przez nas decyzji”

  1. Z badania można wyciągnąć korelację pomiędzy podwyższoną masą ciała a niską aktywnością kory przedczołowej. Dlaczego wyciągnięto wnioski, że to tkanka tłuszczowa powoduje spadek tej aktywności? Skąd wiadomo, że nie jest odwrotnie i osoby z genetycznie (lub z innych przyczyn) niską aktywnością kory przedczołowej są z tego powodu otyłe?

    1. Masz rację, to korelacja. Nic mi nie wiadomo o genetycznie niskiej aktywności kory przedczołowej – na mózg zdecydowanie największy wpływ ma życie płodowe i dzieciństwo, a nie geny. Najlepiej byłoby porównać te same osoby, najpierw jako szczupłe, a potem grubasy (albo odwrotnie), ale takie badanie byłoby bardzo trudne do przeprowadzenia, prawda?
      Mimo że to korelacja, to można postawić bardzo prawdopodobną hipotezę o przyczynie i skutku. Ale masz rację, że nie napisałem tego jasno.

      1. No właśnie dla mnie równie (jak nie bardziej) prawdopodobną hipotezą jest to, że u osób z zaburzoną pracą kory przedczołowej – jak to zostało opisane w ninejszym artykule – nie działa "przyhamowanie pierwotnego instynktu" objadania się i dlatego są otyłe niż, że to otyłość powoduje te zaburzenia. Tytuł równie dobrze mógłby brzmieć, że to "Zaburzenia pracy kory przedczołowej powodują otyłość".

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *