Jak ludzie zmieniają zdanie

Czytelnicy tej strony pewnie wiedzą, że chleb szkodzi i jest czysto śmieciowym jedzeniem. Wciąż jednak wielu dietetyków zaleca jeść chleb każdego dnia, do każdego posiłku. Obecna sytuacja z postrzeganiem (nie)szkodliwości chleba przypomina to, jak widziano papierosy kilkadziesiąt lat temu.

Jaka była historia papierosów i jak wyglądała świadomość ich szkodliwości?

Oto wyniki odpowiedzi na pytanie w USA „czy papierosy wywołują raka płuc”:

Palenie i rak
Źródło: https://news.gallup.com/poll/9910/tobacco-smoking.aspx

O ile tytoń znamy od dawna, to nowoczesny papieros został wynaleziony w latach 1880-1890 i jego popularność w pierwszej połowie XX wieku wręcz eksplodowała.

Pod koniec XIX wieku przeciętny Amerykanin palił 50 papierosów rocznie, a pod koniec II wojny światowej było to już ponad 2000 {1} (wzrost ponad 40-krotny).

Ogólnie postrzegano papierosy jako nieszkodliwe, a w niektórych przypadkach wręcz zalecano ich palenie. Reklamy przekonywały, że wszyscy fajni ludzie palą, a znani aktorzy palili na ekranie i poza nim.

Palenie papierosów było dozwolone w szkołach, szpitalach, restauracjach i na pokładach autobusów, samolotów – dosłownie wszędzie.

Na początku XX wieku zaczęły pojawiać się pierwsze głosy łączące papierosy z chorobami, ale koncerny tytoniowe robiły wszystko, żeby zdyskredytować te „brednie”.

Te „zaciekłe i niczym nieusprawiedliwione ataki” na papierosy trwały kilka dziesięcioleci, każdego roku pojawiały się nowe badania wiążące palenie i śmierć. Ludzie jednak nie zmieniają zdania tak łatwo.

Ankiety Gallupa z roku 1954, czyli ponad 40 lat od ukazania się pierwszych dowodów, wykazały, że na pytanie „czy papierosy powodują raka płuc” 60% Amerykanów odpowiedziało „nie” albo „nie mam zdania”.

Na zlecenie firmy Phillip Morris przeprowadzono w 1953 roku „badania”, z których wynikło, że 47% dorosłych Amerykanów pali, w tym połowa lekarzy {2}.

Co ciekawe, władze zabrały głos dopiero w 1964 roku, podkreślając negatywne efekty palenia papierosów {3}.

Dopiero od tej chwili większość Amerykanów była przekonana, że papierosy rzeczywiście mogą mieć coś wspólnego z rakiem płuc (zobacz wykres u góry strony).

Odsetek Amerykanów przekonanych o szkodliwości palenia osiągnął 100% dopiero pod koniec XX wieku, czyli 100 lat po ich wynalezieniu i jakieś 80 lat po pierwszych doniesieniach łączących palenie z chorobami.

Potrzebowaliśmy co najmniej 60 lat, by od postawy „palenie jest fajne” przejść do „palenie powoduje raka”. Co ciekawe, pomimo powszechności wiedzy o szkodliwości palenia, wciąż mamy całkiem sporo palaczy.

Choć liczba palących w Polsce spada, to w 2019 roku było to 8 milionów – 24% mężczyzn i 18% kobiet {4}.

A co to wszystko ma wspólnego z jedzeniem chleba? Choć chleb szkodzi naszemu zdrowiu, to nijak można go porównywać do papierosów – to zupełnie inna skala rażenia.

W najbliższej przyszłości będziemy zmagać się ze zmianami klimatycznymi, przeludnieniem planety, wyjałowieniem gleb i coraz silniejszym lobby wegańskim.

Ewentualna szkodliwość chleba nie będzie raczej najważniejszym naszym problemem. Dlatego możemy się spodziewać, że powszechna świadomość dotycząca chleba nie zmieni się przez najbliższe dziesięciolecia.

Pozostaje nam tylko robić swoje i nie wychylać się za bardzo, bo jeszcze nam władza i koncerny przywalą jakieś kary 🙂


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Źródła:
  1. Allan M. Brandt. The Cigarette Century: The Rise, Fall, and Deadly Persistence of the Product. p. 97.
  2. A Study of People's Cigarette Smoking Habits and Attitudes, dostęp 2020-02-03. [Link]
  3. Smoking and Health: Report of the Advisory Committee of the Surgeon General of the Public Health Service. [Link]
  4. Spada liczba palaczy w Polsce, ale nadal pali 8 mln Polaków, dostęp 2020-02-03. [Link]
Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

6 komentarzy do “Jak ludzie zmieniają zdanie”

  1. No, trochę przesadziliście z tym porównaniem… Współczesny chleb niewątpliwie jest śmieciowym jedzeniem.
    Jak wiele innych współczesnych produktów.
    Jednak chleb jaki jadałam pół wieku temu szkodliwy nie był.
    Podobnie jak wiele produktów z tamtych lat.
    Sposób żywienia JEST ważny.
    Nie mniej to sposób wytwarzania i sposób uprawy) hodowli zabijają nas najbardziej.

    1. Pszenica to pszenica, gluten to gluten. Oczywiście to, co teraz wyprawia się z jedzeniem, to zgroza, ale chleb i 50 lat temu też zdrowy nie był.

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *