Archiwum kategorii: Różne

Wpis bez wyraźnej kategorii

Czy sowy częściej chorują niż skowronki?

Śledzę ukazujące się badania naukowe, żeby być mniej więcej na bieżąco (co przy ich ilości jest naprawdę ciężkie). Niedawne badanie pokazujące, że sowy (idący późno spać) wyraźnie częściej chorują na choroby serca, zainteresowało mnie na tyle, że postanowiłem sprawdzić, co nauka twierdzi o różnicach pomiędzy sowami i skowronkami.

Łóżko, sen, Paleo SMAK

Chyba wszyscy to wiedzą, ale warto wyjaśnić – skowronki to idący wcześnie spać i wstający wcześnie, a sowy to ich przeciwieństwo. Ponieważ ja sam zaliczam się do tych ostatnich, to zainteresowały mnie omawiane badania. Czytaj dalej Czy sowy częściej chorują niż skowronki?

Reklama wspiera rozwój strony:

Masło i jajka usunięte z reklamy jako śmieciowe jedzenie

Otyłość w Wielkiej Brytanii jest poważnym problemem społecznym, szczególnie wśród dzieci – spośród angielskich 10-11 latków prawie 40% ma nadwagę lub otyłość {1} – jeden z najwyższych odsetków w Europie.

20% dzieciaków jest otyła, a stan niecałych 5% określono jako „poważna otyłość”. Burmistrz Londynu Sadiq Khan próbuje temu zaradzić, wprowadzając w podległych sobie instytucjach (w tym w londyńskim metrze) zakaz reklamy pokarmów bogatych w tłuszcz, sól i cukier.

Zakazana reklama
Źródło: https://www.standard.co.uk/news/health/bacon-butter-eggs-and-jam-banned-from-tube-ad-over-sadiq-khans-new-junk-food-rules-a4083016.html

Obrazek powyżej miał być reklamą firmy Farmdrop, dostarczającej ekologiczne jedzenie do domu. Miał być, bo reklama została odrzucona. Angielscy cenzorzy dopatrzyli się w niej masła, boczku i dżemu, czyli bardzo niezdrowych, według nich, pokarmów. Czytaj dalej Masło i jajka usunięte z reklamy jako śmieciowe jedzenie

Rak a dieta ketogeniczna – stan nauki na 2019

Od uhonorowania Otto Warburga nagrodą Nobla w 1931 roku minęło prawie 90 lat. Warburg (urodzony w 1883) odkrył, że choć normalne komórki biorą energię z glukozy, tłuszczu albo ciał ketonowych, to większość nowotworów do swojego rozwoju potrzebuje glukozy.

Czyli wystarczy jeść mniej cukru, żeby pozbyć się raka, tak? Niestety to nie takie proste.

Komórka

Choć mówimy o odkryciu sprzed 100 lat, to nauka niewiele posunęła się do przodu. Oczywiście wciąż mamy nowe badania, które pozwalają nam zrozumieć, jak dokładnie działa efekt Warburga {2}, ale, jak wiadomo, z leczeniem raka radzimy sobie słabo. Czytaj dalej Rak a dieta ketogeniczna – stan nauki na 2019

Ograniczanie czerwonego mięsa nie ma podstaw naukowych

Od dawna medyczne „autorytety” wzywają nas do ograniczonej konsumpcji czerwonego mięsa z rzekomych zdrowotnych powodów. Nawet WHO sklasyfikowała czerwone mięso jako „prawdopodobnie rakotwórcze”. Jednak podstawy tych zaleceń są naprawdę wątłe.

Czerwone mięso

Pojawiło się ostatnio bardzo ciekawe badanie {3}, które podważa te wszystkie zalecenia. Badacze (w tym jeden Polak z Uniwersytetu Jagiellońskiego) doszli do wniosku, że nie ma żadnych podstaw do zaleceń ograniczania spożycia czerwonego mięsa. Czytaj dalej Ograniczanie czerwonego mięsa nie ma podstaw naukowych

Niedobór magnezu

Magnez jest jednym z najważniejszych mikroelementów, mającym wpływ na setki enzymów obejmujących razem około 80% funkcji metabolicznych naszych ciał {4, 5, 6}. Niestety medycyna i dietetyka nie rozumieją tak istotnego znaczenia tego pierwiastka.

Szacuje się, że współcześnie 45% Amerykanów ma niedobory, a 60% przyjmuje go w niewystarczającej ilości {7, 8, 9, 10}. Zalecana minimalna dzienna dawka to 300-400 mg {11}, co niestety obecnie jest prawie niemożliwe bez suplementacji. Dlaczego?

Zawartość minerałów w warzywach
Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6163803/ doi: 10.3390/nu10091202

Powyższa grafika pokazuje średnią zawartość wapnia, magnezu i żelaza w kapuście, sałacie, pomidorach i szpinaku {12}. Przez ostatnie 100 lat ilość tych minerałów w warzywach spadła o 80-90%. Czytaj dalej Niedobór magnezu

Nastolatek oślepł i ogłuchł po jedzeniu fast foodów przez 10 lat

Wszyscy chyba mamy świadomość, że odżywianie się wysoko przetworzonym jedzeniem pozbawionym wartości odżywczych (tzw. junk food) nie jest dobre dla naszego zdrowia.

Śmieciowe jedzenie prowadzi między innymi do otyłości i związanymi z nią chorobami. Ale chyba nie było wcześniej historii o tym, by ktoś stracił wzrok i słuch po fast foodach.

Współczesne pożywienie, jedzenie, Paleo SMAK

Niedawno w czasopiśmie medycznym Annals of Internal Medicine ukazał się opis przypadku chłopca, który stracił wzrok i słuch na skutek jedzenia przez 10 lat tylko i wyłącznie fast foodów. Czytaj dalej Nastolatek oślepł i ogłuchł po jedzeniu fast foodów przez 10 lat

Więcej glutenu to częstsza celiakia

Niedawno pojawiło się nowe, bardzo ciekawe badanie, z którego wynika, że im więcej glutenu jadły dzieci poniżej 5 lat, tym częściej zapadały na celiakię. Co dokładnie było w tym badaniu?

Chleby, Paleo SMAK
Sowieckie chleby, Ilya Mashkov, 1936

Dla chcących zgłębić tajniki samodzielnie tutaj jest link do publikacji w magazynie JAMA. Według naukowców jedzenie tylko 1 gramu glutenu dziennie (pół kromki chleba) ponad przyjętą ilość bazową powoduje wzrost częstości celiakii z 6,1 do 7,2%. Czytaj dalej Więcej glutenu to częstsza celiakia

Cholesterol LDL – kura znosząca złote jajka

Nie tak dawno Amerykańska organizacja zajmująca się promocją trujących lekarstw i działająca rzekomo na rzecz chorych (American Heart Association) opublikowała nowe zalecenia dotyczące norm cholesterolu i jego „leczenia” (polecam lekturę tego absurdalnego dokumentu).

Tętno

O tym, jak działa ta zbrodnicza organizacja pisałem już kilka lat temu. Od tamtego czasu brnie ona coraz dalej w zaprzeczanie nauce i jeszcze większym truciu pacjentów. Czytaj dalej Cholesterol LDL – kura znosząca złote jajka

Masturbacja i płatki śniadaniowe

Sezon ogórkowy w pełni, więc w mediach pojawiają się mniej lub bardziej sensacyjne wiadomości. Choć powyższy tytuł nie grzeszy inteligencją, opisana historia jest jak najbardziej prawdziwa. Płatki śniadaniowe powstały jako pokarm mający zapobiegać masturbacji.

Płatki śniadaniowe

Cofnijmy się do XVIII i XIX wieku. Zaczęły się wtedy mnożyć „naukowe” publikacje potępiające masturbację. Onanizm, według autorów, miał prowadzić do dziesiątek chorób i był postrzegany jako poważne zaburzenie psychiczne. Czytaj dalej Masturbacja i płatki śniadaniowe

Wątroba nie jest filtrem i nie gromadzi toksyn

Wątrobę powszechnie uważa się za organ filtrujący toksyny i dlatego niektórzy ludzie odmawiają jedzenia wątróbki, tłumacząc się „nie będę jeść czegoś, co filtruje toksyny”. Prawda jednak jest taka, że wątroba nie jest filtrem.

Wątroba

Wątrobę większość z nas uznaje za coś w rodzaju filtra, który oczyszcza krew z niepożądanych i szkodliwych substancji. W potocznym rozumieniu filtr to urządzenie, które gromadzi te substancje, usuwając je z czyszczonego płynu. Czytaj dalej Wątroba nie jest filtrem i nie gromadzi toksyn