Łatwo rozpoznać produkt zawierający cukier, jeśli w liście składników ma napisane wprost „cukier”. Tymczasem jednak cukier niejedno ma imię i można go ukryć pod wieloma nazwami, czasem nie kojarzącymi się wprost z nim. Pod jakimi nazwami występuje cukier?
Oto terminy, pod którymi ukrywa się cukier w liście składników:
- cukier buraczany
- cukier brązowy
- cukier brzozowy (z soku/syropu brzozowego, nie ksylitol)
- cukier gronowy
- cukier kokosowy
- cukier inwertowany
- cukier owocowy
- cukier palmowy
- cukier puder
- cukier trzcinowy
- cukier turbinado
- dekstroza
- dekstryny
- fruktoza
- glukoza
- koncentrat soku (owocowego, jabłkowego…)
- ksyloza
- laktoza
- maltodekstryny
- maltoza
- melasa
- miód
- naturalny cukier
- nektar z agawy
- odparowany syrop trzcinowy
- odwodniony syrop trzcinowy
- przecier owocowy
- sacharoza
- słód jęczmienny
- sorgo
- syrop
- syrop brzozowy
- syrop glukozowo-fruktozowy
- syrop jęczmienny
- syrop klonowy
- syrop kukurydziany
- syrop ryżowy
- syrop słodowy
- syrop sorgowy
- syrop trzcinowy
- syrop z agawy
- trzcina cukrowa
- zagęszczony sok owocowy (z dowolnych owoców)
W przypadku niektórych produktów, szczególnie tych dla dzieci, cukier może ukrywać się pod pozornie niewinnymi nazwami:
- sok gruszkowy
- sok jabłkowy
- sok winogronowy
- sok z białych winogron
Niektórzy producenci, jak np. Gerber, reklamują swoje napoje dla dzieci jako „bez dodatku cukru” i „środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla niemowląt i małych dzieci”, a napoje te składają się głównie z soku jabłkowego i winogronowego. O ile jest to prawdą, że nie dodano tam cukru, to napój taki jest potwornie słodki, jedna buteleczka (300 ml) zawiera w przeliczeniu ponad 6 łyżeczek cukru! To jest prosta droga, żeby wychować narkomana cukrowego, który z dużą szansą jeszcze przed pełnoletnością będzie miał początki cukrzycy.
Na koniec uwaga na sztuczkę stosowaną przez producentów żywności – produkty w liście składników muszą być uporządkowane według ich ilości, poczynając od tych, których jest najwięcej. Jeśli widzimy produkt, na którego opakowaniu czytamy „Skład: cukier…„, to sprawa jest jasna, jednak czasem producenci stosują wiele różnych postaci cukru, z których każdej jest na tyle mało, że występują one w dalszej części listy składników. Wszystkie te substancje zebrane razem składają się jednak na większość produktu.
Unikaj produktów i napojów zawierających w składzie cukier, nawet w ukryciu pod inną nazwą. Chyba najpopularniejszy w Polsce jest syrop glukozowo-fruktozowy, który według niektórych badań jest nawet gorszy niż zwykły cukier buraczany. Syrop ten jest chętniej stosowany przez producentów żywności, ponieważ jest tańszy, nie lepi się i nie krystalizuje, choć niestety nikogo nie obchodzi, że jest bardziej szkodliwy.
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
Ze względu na to ze jestem z tym na czasie, to zwrócę uwagę tym którzy podają niemowlakom mleka modyfikowane znanych koncernów, we wszystkich tych mieszankach zamiast naturalnej mlecznej laktozy jest dekstroza, maltoza lub maldodekstryny, żeby czasami nie stracić klienta, bo przecież jak dzieciak podłego mleka nie wypije to go nie sprzedadzą, trzeba wiec docukrzyc na maksa, nawet laktoza w tych mlekach jest wielokrotnie wyższa niż ta w mleku matki, tragedia od małego
Czyli że syrop klonowy i cukier kokosowy też odpada? Nawet w niewielkich ilościach?