Histamina a niebezpieczne alergeny – recenzja książki

Nietolerancja histaminy jest coraz powszechniejszym, a wciąż bardzo mało znanym problemem zdrowotnym. Cierpiący na to ludzie czują się chorzy, choć odżywiają się naprawdę zdrowo. Właśnie o tym jest książka Histamina a niebezpieczne alergeny.

Histamina

Nietolerancja histaminy jest problemem podobnym do nietolerancji fruktozy – nie jest w nią zaangażowany układ odpornościowy, dlatego też nigdy nie wyjdzie w testach przeciwciał. Z drugiej zaś strony histamina jest wydzielana podczas klasycznych alergii (IgE-zależnych), dlatego objawy nietolerancji histaminy są tak zróżnicowane, a diagnoza tak trudna.

Autorka Sigrid Nesterenko miała poważne problemy zdrowotne znacznie obniżające komfort życia. Po wielu latach poszukiwań udało jej się znaleźć przyczyny – jedną z nich jest właśnie nietolerancja histaminy.

Histamina a niebezpieczne alergeny porusza chyba każdy aspekt tej nietolerancji i jest naprawdę kompletną lekturą. Już na samym początku autorka opisuje objawy nietolerancji histaminy, a jest ich całkiem sporo.

Niektóre objawy nietolerancji histaminy:

  • problemy skórne (świąd, bąble, wykwity, AZS, czerwienienie skóry, obrzęki, pokrzywka, egzema…)
  • bóle: brzucha, głowy, kończyn
  • problemy trawienne: biegunki, nieregularne wypróżnienia, nudności, wymioty, wzdęcia, zgaga…
  • choroba morska i lokomocyjna
  • problemy z układem oddechowym: katar, kaszlenie, zatkany nos, astma, duszności
  • chroniczne zmęczenie, wyczerpanie, zawroty głowy, lęki

Powyższa lista to tylko skrót. W swej książce Sigrid Nesterenko dokładnie opisuje, w jaki sposób pojawiają się dane objawy i w jakim czasie po posiłku.

Cały rozdział poświęcony jest diagnozowaniu nietolerancji histaminy i poruszono prawie każdy jej aspekt. Niektóre testy, jak np. krótkotrwała dieta ziemnaczano-ryżowa, mogą być wykonane przez każdego z nas w domu.

Autorka wymienia możliwe przyczyny nietolerancji histaminy i jak im zaradzić oraz szczegółowo opisuje możliwości terapii i leczenia.

Oczywiście nie mogło zabraknąć tabel pokarmów bogatych w histaminę wraz z zaleceniami ich przechowywania i przygotowywania, ale te informacje znajdziemy w dowolnej książce o histaminie.

Bardzo ważne w tym przypadku jest, że autorka wymienia nie tylko pokarmy zawierające histaminę, ale też bogate w salicylany i aminy biogenne – a wszystko to ma wpływ na samopoczucie osoby cierpiącej na nietolerancję histaminy.

Co jest unikalne w opisywanej książce, to poruszenie każdego zagadnienia, które może mieć wpływ albo łączyć się z nietolerancją histaminy. Mamy więc informacje o nietolerancji salicylanów albo lekach powodujących wyrzut histaminy.

Histamina a niebezpieczne alergeny opisuje też związki histaminy z pirolurią, przerostem drożdżaków Candida, pęcherzykiem żółciowym, nieszczelnymi jelitami, mastocytozą, rakiem itp.

Końcówka książki pełna jest praktycznych rad: jakie można jeść pieczywo, wędliny, nabiał, mięso, jakie napoje są bezpieczne, jak radzić sobie z jedzeniem w restauracjach. Są też rady na co dzień i opisane sytuacje, kiedy wracają objawy pomimo dokładnego przestrzegania diety.

Mamy też rozdział o życiu rodzinnym i radzeniu sobie z gotowaniem i żywieniem całej rodziny, gdy tylko jedna osoba ma problem z histaminą. Inny rozdział porusza pracę – jakie zawody i jaka organizacja pracy są mniej, a jakie bardziej przyjazne chorym na nietolerancję histaminy.

Histamina a niebezpieczne alergeny to niewielka i niedroga książka, a za to w niespotykanie kompletny sposób opisuje nietolerancję histaminy i wszystkie związane z nią zagadnienia.

Minusów prawie nie ma. Trzeba mieć tylko świadomość, że to tłumaczenie z niemieckiego, przez co niektóre informacje dotyczące odpłatności za badania nie dotyczą Polski.

Jeśli cierpisz na niedające się niczym wytłumaczyć bóle, wymioty, biegunki po zjedzeniu całkiem zdrowych pokarmów jak banany, awokado lub pomidory, to być może cierpisz na nietolerancję histaminy.

Nieustępujący katar, napady duszności, problemy skórne albo chroniczne zmęczenie także mogą być objawem problemów z histaminą. Większość lekarzy nie jest świadoma istnienia tego schorzenia, a ta nieduża książka może odmienić twoje życie na lepsze.

Książka wciąż jest w sprzedaży (sprawdź ceny).


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

Jeden komentarz do “Histamina a niebezpieczne alergeny – recenzja książki”

  1. Ta książka nie rozwiązuje problemu , bo nietolerancja histaminy to rzecz nabyta i trzeba organizm naprawić by jej się pozbyć . Bez histaminy mózg nie pracuje i zasypiamy . Prawdopodobnie przyczyną jest kandydoza i odwodnienie komórek wywołane ograniczeniem możliwości przyswajania węglowodanów .

Skomentuj Piter Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *