Szef kuchni Aleksander Baron powraca z nowa odsłoną i rozszerzonym wydaniem książki Kiszonki i fermentacje. Masz ochotę na kiszone pomidory, truskawki albo migdały?
Choć może się wydawać, że polska kuchnia stoi kiszonkami, to tak naprawdę jadamy głównie kiszone ogórki i kapustę, oraz ewentualnie zakwas na żurek (albo z rzadka barszcz). Tymczasem fermentować można prawie wszystko! Czytaj dalej Kiszonki i fermentacje – recenzja książki→
Z pewną jakby nieśmiałością sięgnąłem po książkę o menopauzie – w końcu jestem facetem i jak już, to będę miał andropauzę. Mimo wszystko byłem bardzo zainteresowany, jakie żywienie poleca autorka kobietom wkraczającym w ten nowy okres życia.
Nietolerancja histaminy jest coraz powszechniejszym, a wciąż bardzo mało znanym problemem zdrowotnym. Cierpiący na to ludzie czują się chorzy, choć odżywiają się naprawdę zdrowo. Właśnie o tym jest książka Histamina a niebezpieczne alergeny.
Nietolerancja histaminy jest problemem podobnym do nietolerancji fruktozy – nie jest w nią zaangażowany układ odpornościowy, dlatego też nigdy nie wyjdzie w testach przeciwciał. Z drugiej zaś strony histamina jest wydzielana podczas klasycznych alergii (IgE-zależnych), dlatego objawy nietolerancji histaminy są tak zróżnicowane, a diagnoza tak trudna. Czytaj dalej Histamina a niebezpieczne alergeny – recenzja książki→
Kardiolog paleo to dość niepozorna książka, którą łatwo przeoczyć w księgarni. A szkoda, bo to naprawdę perełka wśród ostatnio wydanych pozycji. Dawno nie widziałem tak dobrej książki o zdrowiu i żywieniu paleo.
Jack Wolfson, autor, jest lekarzem i przez wiele lat pracował jak zwykły kardiolog – przepisywał trujące tabletki i wysyłał pacjentów na zupełnie niepotrzebne (a ryzykowne) zabiegi chirurgiczne. Wszystko się zmieniło, gdy poznał swoją przyszłą żonę. Czytaj dalej Kardiolog paleo→
Z reguły unikam takich krzykliwych tytułów obiecujących nie wiadomo co, ale Schudnij i obniż cukier w 8 tygodni nie jest tanią sensacją. Stosując rady zawarte w tej książce rzeczywiście można schudnąć.
Teksty na okładce „pierwsza dieta, którą zastosujesz z przyjemnością” oraz „rewolucyjna metoda odżywiania” są nieco na wyrost, bo jest to książka o diecie niskowęglowodanowej, która nie jest niczym nowym i jej teorię znamy już od ponad 100 lat, a praktykę od kilkuset tysięcy lat 🙂 Czytaj dalej Schudnij i obniż cukier w 8 tygodni – recenzja książki→
Twoje badania krwi to interesująca książka wydana przez wydawnictwo Vital. Jej podtytuł to: Dlaczego wyniki badań laboratoryjnych są często błędne i nie odzwierciedlają faktycznego stanu zdrowia.
Te tłumaczenia są dość miękkie, bo oryginał (po niemiecku) brzmi dosłownie mniej więcej: Kłamstwo badań krwi: dlaczego wyniki badań są fałszywe i czynią nas chorymi. Czytaj dalej Twoje badania krwi – recenzja książki→
Smakowite drzewa autorstwa Małgorzaty Kalemby-Drożdż to kolejna z interesujących mnie bardzo książek o „dzikim jedzeniu”. Nasi przodkowie nie mieli sklepów, jedli to, co znaleźli w naturze. Także pokarmy pochodzące z drzew.
Podtytuł „147 przepisów na dania z nasion, liści, kambium, kwiatów i pąków polskich drzew” nie rozczarowuje, bo rzeczywiście to odnajdziemy w książce. Czytaj dalej Smakowite drzewa – recenzja książki→
O książce Jelita, mózg i spółka dowiedziałem się niedawno, pod koniec zeszłego roku, wkrótce po jej wydaniu. Nie mogłem się doczekać jej przeczytania i całe szczęście niedawno moje małe marzenie się spełniło. Jak wypadła lektura?
Książka na początku wydaje się naprawdę gruba, ale 80 stron to odnośniki to źródeł, indeks słów itp, więc do przeczytania pozostaje tylko 250 stron – za to doskonale napisanych. Czytaj dalej Jelita, mózg i spółka – recenzja książki→
Człowiek na bakterie dziennikarki Margit Kossobudzkiej porusza jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi medycyny – nauki o bakteriach jelitowych i ich wpływ na cały nasz organizm, łącznie z psychiką. Jak tylko dowiedziałem się, że Polacy napisali książkę o mikrobiocie, koniecznie chciałem ją przeczytać.
Nie wiedziałem, czego się spodziewać po tej książce. Dziennikarze z reguły dobrze piszą, ale niekoniecznie mają jakąkolwiek wiedzę medyczną. Rozmówcy to lekarze, a ich wiedza jest bardzo różna – niektórzy rzeczywiście znają wszystkie nowinki, a wykształcenie innych jest dość ubogie i trąci myszką.
Człowiek na bakterie był dla mnie bardzo pozytywnym zaskoczeniem. Autorka w większości przypadków dobrała bardzo kompetentnych rozmówców, którzy wiedzą, o czym mówią i dobrze orientują się w odkryciach naukowych z ostatnich lilku lat. Czytaj dalej Człowiek na bakterie – recenzja→
Kompendium nietolerancji pokarmowej z podtytułem „kiedy jedzenie szkodzi” to bardzo ciekawa i oryginalna książka. Wydana została nie przez typowe wydawnictwo, ale przez firmę Cambridge Diagnostics, producenta testów nadwrażliwości pokarmowych, w tym opisywanego tu już Food Detective.