Archiwum kategorii: Przepisy paleo

Przepisy na dietę paleo i samuraja

Mąka migdałowa

Mąka migdałowa jest na liście składników wielu przepisów na wypieki paleo, szczególnie chleby. Mąka migdałowa to zmielone migdały, czasem blanszowane, czasem ze skórką i można stosować ją jako zamiennik mąki pszennej. Pszenicy nie jadamy, nie tylko dlatego, że ma gluten, ale że zboża szkodzą (czytaj więcej: Gluten – nie tylko celiakia, Zboża szkodzą oraz Dieta paleo).

Oczywiście mąkę migdałową można kupić w nielicznych sklepach i w sprzedaży wysyłkowej, ale jest dość droga, kilogram kosztuje ponad 50 zł (sprawdź ceny). Może nie wiesz, ale mąkę migdałową możesz zrobić samodzielnie w domu!

Mąka migdałowa, Paleo SMAK

Mąkę migdałową ciężko znaleźć, za to migdały są w każdym sklepie. Czytaj dalej Mąka migdałowa

Reklama wspiera rozwój strony:

Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym)

Chleb paleo bananowy nie jest typowym chlebem kanapkowym, ponieważ jest dość słodki. Doskonale się za to komponuje z masłem i stanowi świetne śniadanie albo przekąskę – dzieci go uwielbiają. Dodatek mleka kokosowego zapewnia odpowiednią wilgotność i zdrowy tłuszcz. Chleb bez zbóż (bezglutenowy) i bez nabiału (laktozy i kazeiny) – bananowy chleb paleo z mlekiem kokosowym – jak zrobić?

Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym), Paleo SMAK

Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) – przepis Czytaj dalej Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym)

Naleśniki bananowe (paleo, z mąki kokosowej)

Pamiętacie przepis na Najprostsze naleśniki – tylko 2 składniki? To pyszne i bardzo proste naleśniki, jednak przewrócenie ich na patelni wymaga niemało zręczności. Naleśniki bananowe z mąką kokosową zawierają tylko jeden składnik więcej, ale są dużo łatwiejsze w obsłudze i wciąż są bezglutenowe, paleo i bez kazeiny (mleka).

Naleśniki bananowe (paleo, z mąką kokosową)

Paleo naleśniki – bananowe z mąką kokosową, przepis Czytaj dalej Naleśniki bananowe (paleo, z mąki kokosowej)

Haś z batata z jajkiem

Haś z batata z jajkiem jest szybkim i zdrowym śniadaniem. Skąd ta nazwa? Po angielsku to danie nazywa się hash i jest za oceanem dość popularne, niestety nie ma polskiej nazwy, choć niektórzy spolszczają to na hasz. W niektórych regionach Polski używa się słowa haś na żużel czy żwir, który bywa czasem jadany przez niektóre dzieci (dzieci jedzą różne dziwne rzeczy), a właśnie angielskie słowo hash oznacza coś pokrojonego lub poszatkowanego na drobne kawałki.

Haś z batata z jajkiem, Paleo SMAK

Przepis na „haś” z batata z jajkiem: Czytaj dalej Haś z batata z jajkiem

Brownie z batatów (ciasto czekoladowe paleo)

Ciasto czekoladowe pozostaje zakazanym owocem, do którego się tęskni po przejściu na żywienie paleo. Całe szczęście nie musimy do końca rezygnować z tej rozkoszy dla podniebienia, bo możemy zrobić pyszne ciasto czekoladowe, którego głównym składnikiem są bataty (słodkie ziemniaki). Oto brownie z batatów paleo – ciasto czekoladowe bezglutenowe, bez zbóż, nabiału i orzechów.

Paleo brownie z batatów, Paleo SMAK

Jak zrobić takie pyszne ciasto, w dodatku łatwe i szybkie do przyrządzenia? Czytaj dalej Brownie z batatów (ciasto czekoladowe paleo)

Szpik – masło bogów

Nie ma nic bardziej paleo od jedzenia szpiku – na długo zanim nasi przodkowie nauczyli się polować, szpik kostny ze znalezionej padliny oraz zwierząt upolowanych przez inne drapieżniki był pierwszym łatwo dostępnym źródłem tłuszczu zwierzęcego – bombą energetyczną i witaminową. To właśnie skoncentrowana energia zawarta w szpiku zwierząt pozwoliła nam rozwinąć mózg, zacząć sprawnie myśleć i w końcu polować samodzielnie.

Szpik 1, Paleo SMAK

Dwa miliony lat temu malutki Homo Habilis nie był w stanie samodzielnie zabić większości dużych zwierząt. Podpatrując inne drapieżniki i padlinożerców, próbował dostać się do szpiku wewnątrz znalezionych kości. Czytaj dalej Szpik – masło bogów

Chleb niskowęglowodanowy paleo (z warzyw)

Czy z warzyw można zrobić chleb? Oczywiście, w dodatku chleb bezglutenowy, bez zbóż, nabiału i niskowęglowodanowy, a także ze zdrowym profilem tłuszczów wielonienasyconych. Chleb, który jest przy tym bardzo smaczny, sycący i szybko się go przygotowuje.

Chleb paleo, niskowęglowodanowy, Paleo SMAK

Jak zrobić taki pyszny i zdrowy chleb? Przepis na chleb paleo, niskowęglowodanowy, bez zbóż, nabiału (laktozy i kazeiny) i bezglutenowy: Czytaj dalej Chleb niskowęglowodanowy paleo (z warzyw)

Pralinki paleo

Żywiąc się paleo, nie musisz do końca rezygnować ze słodyczy i pysznych deserów. Pralinki paleo są bardzo smaczne i łatwe do zrobienia – nie trzeba ich piec, wystarczy tylko blender. Są idealnym bezglutenowym, choć dość słodkim deserem i mimo iż (w umiarkowanych ilościach) są paleo, to zachwycać się nimi będzie każdy, więc świetnie się nadają na poczęstunek dla gości.

Pralinki Paleo SMAK

Jak zrobić te pyszności? Czytaj dalej Pralinki paleo

Sałatka z endywii z awokado, jajkiem i pomidorem

Pyszna i bardzo syta sałatka, która idealnie nadaje się na śniadanie. Mimo iż bezmięsna, to zapewnia poczucie sytości na długo. Dzięki małej ilości składników czas przyrządzenia jest krótki, co jest szczególnie istotne rano.

Jak zrobić taką sałatkę? Przepis dla jednej osoby:

  • garść drobno poszatkowanej endywii (albo mieszanki sałat)
  • 1-2 jajka ugotowane na twardo
  • 1-2 pomidory
  • pół awokado
  • kilka orzechów włoskich

Jajka, pomidory i orzechy kroimy i mieszamy z endywią, całość polewamy oliwą z oliwek – gotowe. Prawda, że proste i szybkie?

Sałatka z endywii z awokado, jajkiem i pomidoremDlaczego endywia? Czytaj dalej Sałatka z endywii z awokado, jajkiem i pomidorem