Archiwum kategorii: Przepisy paleo

Przepisy na dietę paleo i samuraja

Pralinki paleo

Żywiąc się paleo, nie musisz do końca rezygnować ze słodyczy i pysznych deserów. Pralinki paleo są bardzo smaczne i łatwe do zrobienia – nie trzeba ich piec, wystarczy tylko blender. Są idealnym bezglutenowym, choć dość słodkim deserem i mimo iż (w umiarkowanych ilościach) są paleo, to zachwycać się nimi będzie każdy, więc świetnie się nadają na poczęstunek dla gości.

Pralinki Paleo SMAK

Jak zrobić te pyszności? Czytaj dalej Pralinki paleo

Reklama wspiera rozwój strony:

Sałatka z endywii z awokado, jajkiem i pomidorem

Pyszna i bardzo syta sałatka, która idealnie nadaje się na śniadanie. Mimo iż bezmięsna, to zapewnia poczucie sytości na długo. Dzięki małej ilości składników czas przyrządzenia jest krótki, co jest szczególnie istotne rano.

Jak zrobić taką sałatkę? Przepis dla jednej osoby:

  • garść drobno poszatkowanej endywii (albo mieszanki sałat)
  • 1-2 jajka ugotowane na twardo
  • 1-2 pomidory
  • pół awokado
  • kilka orzechów włoskich

Jajka, pomidory i orzechy kroimy i mieszamy z endywią, całość polewamy oliwą z oliwek – gotowe. Prawda, że proste i szybkie?

Sałatka z endywii z awokado, jajkiem i pomidoremDlaczego endywia? Czytaj dalej Sałatka z endywii z awokado, jajkiem i pomidorem

Chleb paleo (z mąki migdałowej)

Chleb paleo z mąki migdałowej wyglądem i smakiem bardzo zbliżony jest do zwykłego chleba pełnoziarnistego, można z niego także zrobić pyszne kanapki. Wiele chlebów paleo bazuje na mące kokosowej i smakiem bardziej przypominają ciasto, za to ten chleb ma lekki posmak orzechowy dzięki mące migdałowej, ale poza tym smakuje jak prawdziwy chleb. To chleb bezglutenowy, bez zbóż, paleo.

Chleb paleo, kanapka, PaleoSMAK

Kanapka prezentuje się bardzo apetycznie, ale osobie na początku żywienia paleo, bardzo stęsknionej za smakiem chleba, chyba bardziej będzie smakowała zwykła kromka z masłem. Ten chleb paleo także świetnie nadaje się na grzanki czy tosty, można go też go zapiec z plasterkiem żółtego sera, o ile oczywiście jadasz sery.

Chleb paleo, PaleoSMAK

Jak więc zrobić taki smakowity i bezglutenowy chleb? Czytaj dalej Chleb paleo (z mąki migdałowej)

Panierka paleo (bezglutenowa)

Czym zastąpić bułkę tartą? To chyba jedno z częstszych pytań ludzi przechodzących na żywienie paleo. Sam muszę ze wstydem przyznać, że łatwo zrezygnowałem z chleba i mąki, ale rozstanie się z bułką tartą zajęło mi dużo więcej czasu. Jak osiągnąć więc efekt jak na zdjęciu poniżej? Panierka paleo – panierka bezglutenowa – co i jak?

Słoneczne kotlety, panierka paleo, Paleo SMAK

Panierka paleo może być albo dwuskładnikowa (rozbełtane jajko i sucha posypka) albo w postaci ciasta (jajko, przyprawy i suche składniki wymieszane razem).

Panierka paleo (bezglutenowa) – niektóre pomysły: Czytaj dalej Panierka paleo (bezglutenowa)

Bigos z wątróbką

Bigos z wątróbką? Co to za herezje, jak można dać wątróbkę do bigosu? Nikt przecież nie słyszał o bigosie z wątróbką! No to pora zmienić ten stan, bo bigos z wątróbką jest bardzo smaczny!

Bigos z wątróbką, Paleo SMAK

Bigos to jedno moich ulubionych dań tradycyjnej kuchni polskiej i tak się świetnie składa, że bez modyfikacji jest to potrawa paleo i niskowęglowodanowa. Staram się także jeść wątróbkę i włączać ją do różnych przepisów, dlatego robię np. pasztet z wątróbką. Stąd naturalnie wziął się też pomysł dodania wątróbki do bigosu.

Czytaj dalej Bigos z wątróbką

Czekoladowe naleśniki (paleo)

Czekoladowe naleśniki są świetnym śniadaniem albo deserem paleo. Są pulchne, polane miodem dość słodkie i smakują dzieciom. Są też świetną metodą na przejrzałe banany, za miękkie, żeby je normalnie zjeść.

Czekoladowy naleśnik, Paleo SMAK

Przepis na czekoladowe naleśniki paleo – bezglutenowe, bez nabiału (laktozy i kazeiny) i bez cukru (ilości na dwa naleśniki): Czytaj dalej Czekoladowe naleśniki (paleo)

Bigos

Tradycyjna polska kuchnia jest pełna mącznych potraw, które nie mają miejsca w diecie paleo. Jest jednak jedno bardzo tradycyjne danie, które bez żadnych modyfikacji można uznać za 100% paleo – bigos. To wspaniałe polskie danie jest paleo, niskowęglowodanowe, bez glutenu, zbóż, nabiału i roślin strączkowych oraz bardzo łatwe w przygotowaniu.

Bigos, Paleo SMAK

Z bigosem nasi przodkowie strzelili w dziesiątkę, bo jest to bardzo zdrowe i pożywne danie, szczególnie jeśli uwzględnimy wiedzę medyczną z XXI wieku. Bigos dostarcza nam dużo białka, tłuszczu i błonnika, razem z wieloma mikroelementami, a prawie w ogóle węglowodanów. Bigos nie zawiera żadnych uczulających składników i może być spożywany nawet przez osoby na protokole autoimmunoloicznym (patrz uwagi na końcu tekstu).

Czytaj dalej Bigos

Pasztet z wątróbką

Zawsze miałem słabość do pasztetów, jednak niestety większość z nich zawiera bułkę, zarówno zwykłą jak i tartą. Dodatkowo kupne pasztety są robione z najtańszych i najgorszych rodzajów mięsa, najczęściej z odpadków przy produkcji wędlin. Staram się jeść nie tylko mięso jako mięśnie, ale także wątróbkę, jednak wiem, że są osoby nieprzepadające za jej smakiem. Pasztet z wątróbką nie ma jej typowego smaku i uzupełniony warzywami stanowi fantastyczne śniadanie paleo. I nie potrzebujesz maszynki do mielenia mięsa!

Pasztet z wątróbką, Paleo smak

Przepis na paleo pasztet z wątróbką: Czytaj dalej Pasztet z wątróbką