Archiwum kategorii: Różne

Wpis bez wyraźnej kategorii

Dieta wegańska dla dzieci – badanie

Coraz więcej rodziców za namową mediów próbuje karmić swoje dzieci wegetariańsko albo wegańsko. Myślą, że robią dobrze, a tymczasem niestety krzywdzą dziecko. Niedawno pojawiło się badanie nad zdrowiem dzieci wegańskich.

Najgorsze i przerażające jest to, że lekarze i dietetycy uważają, że jest całkowicie w porządku, gdy dziecko nie dostaje niezbędnych substancji do życia i wzrostu. Zamiast wybić rodzicom takie pomysły z głowy, to im jeszcze przytakują.

Wegańskie dzieci, badanie

Omawiane badanie zostało przeprowadzone niedawno w Finlandii na grupie 40 dzieci w średnim w wieku 3,5 roku uczęszczających do tego samego przedszkola Czytaj dalej Dieta wegańska dla dzieci – badanie

Reklama wspiera rozwój strony:

Czy nadmiar białka tuczy?

Popularni dietetycy z kolorowych czasopism i telewizji pomijają białko. To znienawidzony składnik odżywczy i można od nich usłyszeć o tym, że jemy za dużo białka, niektórzy mówią o „przebiałczonych dzieciach”. Czy nadmiar białka tuczy?

Czerwone mięso

Mamy też inne obozy walczące z białkiem, posługują się one najróżniejszymi teoriami, które niby to mają pokazywać, że nadmiar białka szkodzi. Chodzi tu o IGF-1, TMAO, Neu5GC i podobne hipotezy.

Te wszystkie teorie opierają się na wnioskowaniu postaci: Neu5GC stymuluje stany zapalne, TMAO „zatyka żyły”, IGF-1 tuczy i napędza raka itp itd. Nie powołują się one jednak na żadne badania naukowe dotyczące spożywanego białka. Czytaj dalej Czy nadmiar białka tuczy?

Dlaczego według badań tłuszcze nasycone szkodzą?

Te szkodliwe tłuszcze nasycone – to chyba jedno z najdłużej powtarzanych kłamstw. Jest z nami ono już od 2-3 pokoleń i miliony w to święcie wierzą. Co ciekawe, mamy także całkiem nowe, aktualne badania, które mają ten sam wynik. Dlaczego?

Tak naprawdę praktycznie nikt nie je 100% czystych tłuszczów nasyconych (choć olej kokosowy składa się z nich w około 87%). Zawsze zjadamy je z czymś albo w czymś. I tu mamy rozwiązanie zagadki.

Tłuszcze nasycone

Powyższa grafika pokazuje, jakie są źródła tłuszczów nasyconych w diecie przeciętnego Amerykanina, bo to właśnie w USA wykonuje się najwięcej badań. Czytaj dalej Dlaczego według badań tłuszcze nasycone szkodzą?

Dlaczego badania pokazują, że mięso wywołuje raka

Co chwilę media alarmują, że mięso wywołuje raka i możemy poczytać takie bzdury, jak że każdy plasterek kiełbasy skraca nam życie o dzień. Czy mięso wywołuje raka? Dlaczego te badania tak pokazują?

Czerwone mięso

Jeśli nie chcesz czytać całości, to odpowiem już teraz – mięso nie powoduje raka. A dlaczego badania to pokazują, to odpowiedź jest dłuższa. Czytaj dalej Dlaczego badania pokazują, że mięso wywołuje raka

BMI i talia a długość życia

Internet jest pełen opisów, jak zmierzyć wskaźnik BMI swojego ciała albo stosunek talii do wzrostu i jakie są najlepsze wartości. Czy rzeczywiście dietetycy mówią prawdę? Co pokazuje statystyka? Z jakim BMI i jakim obwodem talii będziemy żyć najdłużej?

Bardzo lubię takie statystyczne badania, bo otwierają nam oczy i pokazują, że nie zawsze dietetycy i lekarze zalecają nam to, co najlepsze. Nauka pokazuje, że wmawiane nam jako zdrowe poziomy cholesterolu są tak naprawdę szkodliwe i skracają życie!

Zobacz więcej na ten temat: Jaki jest średni cholesterol? Jaki poziom jest najlepszy? oraz Jaki jest średni cukier w krwi? I jak zmienia się z wiekiem?

BMI a długość życia - mężczyźni

Powyższa grafika pokazuje wyniki badań kilku tysięcy Brytyjczyków (niepalący mężczyźni) pod kątem ich BMI w wieku 30, 50 albo 70 lat i długości życia wyrażanej jako ilość straconych lat (przypomnijmy, że BMI wyliczamy dzieląc wagę w kg przez kwadrat wzrostu w m). Czytaj dalej BMI i talia a długość życia

Inhibitory pompy protonowej i cukrzyca

O szkodliwości popularnych „lekarstw” sprzedawanych bez recepty napisać można wiele książek. Kilka miesięcy temu pojawiło się badanie wiążące stosowanie inhibitorów pompy protonowej (IPP) i cukrzycy.

Tabletki

Nazywanie IPP lekami to przesada, bo są to preparaty łagodzące objawy chorób górnego układu pokarmowego. One niczego nie leczą i nikogo jeszcze nie wyleczyły. Masz zgagę, bierzesz tabletkę i na kilka godzin masz spokój. Jednak potem zgaga wraca. Czytaj dalej Inhibitory pompy protonowej i cukrzyca

Długość snu i zdolności poznawcze

Jedną z najważniejszych rzeczy, jaką możesz zrobić dla swojego zdrowia, jest zadbanie o dobry sen. Sen jest wyjątkowo ważny i problemy z jego jakością i ilością wpływają na to, co i ile jemy, stany zapalne, nastrój i podejmowanie decyzji oraz (nie)równowagę hormonalną.

Niedawno pojawiło się ciekawe badanie, korelujące długość snu z tempem spadku zdolności poznawczych u starszych ludzi {1}. Badanie objęło ponad 20.000 pacjentów z Wielkiej Brytanii (powyżej 50 lat) i Chin (powyżej 45 lat), którzy mieli przez kilka kolejnych lat mierzone zdolności poznawcze.

Długość snu a zdolności poznawcze
Źródło: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2770743

Badani, którzy spali 7h na dobę zostali uznani za grupę kontrolną i wszyscy pozostali byli do nich porównywani. Okazuje się, że naukowcy trafili w sedno, bo to właśnie 7h wydaje się być optymalną wartością, a sen krótszy i dłuższy źle na nas wpływa. Czytaj dalej Długość snu i zdolności poznawcze

Jaki jest średni cholesterol? Jaki poziom jest najlepszy?

Niedawno pisałem o badaniu 13 mln Koreańczyków i wyciągniętych z tego wnioskach dotyczących glukozy (cukru) w krwi: Jaki jest średni cukier w krwi? I jak zmienia się z wiekiem?

To badanie Koreańczyków jest naprawdę imponujące – prawie 13 mln osób! Rzadko się zdarza, byśmy mogli śledzić wyniki badań krwi tak dużej grupy. Więcej na temat tego badania możesz się dowiedzieć, klikając w link powyżej.

Mamy także dane dotyczące cholesterolu tej 13-milionowej grupy {2}. Jaki jest więc średni cholesterol w krwi? I jaki jego poziom wydaje się najzdrowszy?

Średni poziom cholesterolu w krwi
Źródło: https://www.nature.com/articles/s41598-018-38461-y

Zacznijmy od średniego poziomu cholesterolu w krwi. Jak widać z grafiki powyżej, zależy on bardzo od wieku i płci. U nastolatków zaczynamy z wynikami 160-170 mg/dl, po czym całkowity cholesterol rośnie z wiekiem (szybciej u panów).

W wieku około 50 lat obie płcie spotykają się przy wartości 200 mg/dl, po czym panom od tego czasu cholesterol powoli spada, a paniom przez kolejne 10 lat jeszcze rośnie powyżej 210 mg/dl, a potem także spada. Czytaj dalej Jaki jest średni cholesterol? Jaki poziom jest najlepszy?

COVID-19 i cynk

Od dawna wiemy, że cynk jest jednym z kluczowych minerałów dla naszego układu odpornościowego, można się więc było spodziewać, że będzie szczególnie ważny w czasach koronawirusa. Niedawno pojawiło się badanie o tym, jak poziom cynku w krwi wpływa na przebieg choroby COVID-19.

Jeszcze zanim pojawiły się konkretne badania, to naukowcy dokonali przeglądu dostępnej literatury i na tej podstawie stwierdzili, że poziom cynku w krwi może mieć istotne znaczenie dla rokowań chorych {3}. Czytaj dalej COVID-19 i cynk

Subway: czy chleb to chleb, a kurczak to kurczak?

Chyba wszyscy znają sieć fast-food Subway. Jak każda duża firma borykają się oni od dawna z niezadowolonymi klientami, a to że kanapka za krótka {4} albo że w chlebie są podejrzane chemikalia {5}. Nie wiem, jak to wygląda teraz, ale kilka lat temu Subway miał więcej barów na świecie niż McDonalds {6}.

Przed kilkoma tygodniami irlandzki sąd najwyższy ustalił, że „chleb” sprzedawany przez tamtejszego Subway’a nie jest z prawnego punktu widzenia chlebem {7}. Dlaczego to, czy coś jest chlebem, czy nie, jest zdefiniowane w prawie? Czytaj dalej Subway: czy chleb to chleb, a kurczak to kurczak?