Coraz więcej ludzi dowiaduje się o szkodliwości chleba i węglowodanów. O ile jeszcze 10 lat temu ciężko było spotkać kogoś niejedzącego chleba, to teraz wielu zna co najmniej jedną taką osobę. Popularność diety paleo cały czas rośnie (czytaj więcej: Popularność diety paleo), więc można zadać sobie jedno pytanie: czy ludzie kiedyś przestaną jeść chleb?
Po chwili zastanowienia się wydaje się jednak, że miliony wciąż będą jadły chleb. Dlaczego?
- za dużo ludzi – na naszej planecie mieszka ponad 7 miliardów ludzi i zboża są najefektywniejszym sposobem ich wyżywienia
- cena – zboża należą do najtańszego pożywienia i dla wielu ludzi jest to bardzo ważne
- niewiedza – obecnie wiedza o żywieniu jest minimalna, ludzie nie wiedzą, co szkodzi, a co nie i jedzą to, co im smakuje i co jest najwygodniejsze
- nałóg – tak, chleb uzależnia i wielu na pewno będzie trudno się z nim rozstać
Kilkadziesiąt lat temu jeszcze nie było powszechnej wiedzy o szkodliwości palenia tytoniu, a dziś, choć każdy już wie, że papierosy szkodzą, to wciąż w Polsce pali mniej więcej 1/3 populacji, a nawet w najbardziej rozwiniętych krajach odsetek palaczy nie schodzi poniżej 20%.
Skoro od co najmniej jednego pokolenia wiemy o szkodliwości papierosów (i pewnie szkodzą one bardziej niż chleb), a wciąż pali 1/3 społeczeństwa, to można zaryzykować tezę, że nawet za 50 lat, kiedy wiedza o szkodliwości chleba będzie już powszechna, to wciąż większość go będzie jeść. Biorąc jeszcze pod uwagę czynniki takie jak cena, lenistwo, wygoda, dostępność i podobne, można dojść do wniosku, że nawet w dość odległej od nas przyszłości, chleb i zboża wciąż będą podstawą wyżywienia, nawet w najbogatszych i najbardziej rozwiniętych krajach.
Popularność diety paleo i podobnych będzie jednak stale rosła i o ile teraz wegetarianizm i niejedzenie mięsa nie dziwi nikogo, tak w nieodległej przyszłości niejedzenie zbóż także nie powinno dziwić. Żadna nisza na rynku nie pozostanie długo niezagospodarowana, więc pewnie pojawią się sklepy i restauracje paleo. Ale wciąż większość i tak będzie jadła chleb, makaron i kaszę, więc piekarze i młynarze mogą spać spokojnie 🙂
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
Pewnie, że, wygodniej jest w drodze do pracy kupić kanapkę, albo drożdżówkę niż kombinować w domu z posiłkami, ale od tego wpadałam w depresję, miałam bóle głowy i stany zapalne. Całkowite odstawienie zbóż pomogło.
Niestety musiałam odstawić też nabiał, pomidory i jajka, czyli najbardziej mi służy aip.