Archiwum kategorii: Przepisy paleo

Przepisy na dietę paleo i samuraja

Chleb dyniowy AIP (paleo, bez jajek)

Protokół autoimmunologiczny (restrykcyjna wersja diety paleo stosowana przy chorobach z autoagresją, np. Hashimoto) wyklucza między innymi jajka, które wchodzą w skład zdecydowanej większości przepisów na chleby paleo. Zastąpienie jajek żelatyną czy siemieniem lnianym nie zawsze się sprawdza.

Całe szczęście są przepisy na chleby AIP – chleby dozwolone przy chorobach autoimmunologicznych – bez jajek, zbóż, nabiału (laktozy i kazeiny), strączków, orzechów i wszelkich nasion – bez cukru i alergenów. Tak, można jeść chleb przy Hashimoto!

Chleb dyniowy AIP

Chleb z dyni jest bardzo smaczny i z powodzeniem zastąpi tradycyjne pieczywo. Przepis na chleb paleo bez jajek – chleb dyniowy AIP: Czytaj dalej Chleb dyniowy AIP (paleo, bez jajek)

Reklama wspiera rozwój strony:

Purée z dyni

Purée z dyni, zwane też musem albo przecierem dyniowym, to doskonała metoda wstępnego przygotowania dyni, która otwiera drogę do wykorzystania jej w wypiekach, zupach, sosach, zapiekankach, dżemach i innych daniach. Purée z dyni można długo przechowywać w zamrażarce albo zawekowane w słoikach.

Puree z dyni

Do sporządzenia purée nadaje się dowolna odmiana jadalnej dyni (poza dynią makaronową), ja najczęściej używam najpopularniejszej chyba w Polsce pomarańczowej odmiany, zwanej dynią Hokkaido (ang. pumpkin), choć czasem wykorzystuję też dynię piżmową (ang. butternut squash), jak się ją uda dostać. Często pod ogólną nazwą „dynia” można znaleźć w sklepach różne odmiany dyni zwyczajnej albo olbrzymiej. Czytaj dalej Purée z dyni

Chleb bananowy AIP (paleo, bez jajek)

Czy można jeść chleb przy Hashimoto? Czy można jeść chleb przy innych chorobach z autoagresją? Ścisły protokół autoimmunologiczny – sposób odżywiania stosowany w takich przypadkach – wyklucza jajka, orzechy, zboża i nabiał.

Można! Jest chleb zgodny nawet ze ścisłym protokołem autoimmunologicznym – chleb bezglutenowy, bez jajek, orzechów, zbóż, pseudo-zbóż, nabiału – chleb bez alergenów i cukru, chleb dozwolony na Hashimoto.

Chleb bananowy AIP (paleo, bez jajek)

Chleb bananowy AIP jest nieco słodki, ale bardzo smaczny i ma wygląd i konsystencję chleba. Przepis na bezglutenowy chleb bez jajek – chleb bananowy AIP: Czytaj dalej Chleb bananowy AIP (paleo, bez jajek)

Chleb paleo (z ziemniaków i lnu)

Wiele chlebów paleo jest dość wilgotnych i ciężkich, mają też wyraźny posmak omleta albo kokosa (z mąki kokosowej). Chleb paleo z ziemniaków i lnu jest lekki i dość suchy – bezglutenowy, bez mąki kokosowej, zbóż i nabiału (laktozy i kazeiny).

Chleb paleo z ziemniaków i lnu

Smakiem ten chleb odpowiada nieco pszenicznemu razowemu albo pełnoziarnistemu, choć nie ma w składzie pszenicy ani żadnych innych zbóż. Doskonale nadaje się na kanapki, tosty, zapiekanki albo nawet do takich dań jak bruschetta.

Przepis na chleb paleo z ziemniaków i siemienia lnianego:
Czytaj dalej Chleb paleo (z ziemniaków i lnu)

Spaghetti z dyni makaronowej

Dynia makaronowa, mało znane w Polsce warzywo, to prawdziwy skarb, z którego można wyczarować cuda. Dynie i ziemniaki przywędrowały do nas z Ameryki i choć obie te grupy roślin doskonale udają się w naszym klimacie, to dynie nie zdobyły dużej popularności. A szkoda.

Dynia makaronowa nie bez powodu nosi taką nazwę (po angielsku spaghetti squash), można z niej bowiem przygotować warzywny makaron spaghetti, który, przynajmniej w moim odczuciu, jest dużo smaczniejszy od pszenicznego oryginału. A o ile zdrowszy! Tak, można przyrządzić makaron z dyni.

Spaghetti z dyni makaronowej

Dynia makaronowa nie ma typowego smaku dyni, który sam z siebie jest trochę nijaki i wymaga przypraw i dodatków. Dynia makaronowa ma delikatny smak o wyraźnie wyczuwalnej słodkiej nucie. Makaron z dyni sam z siebie stanowi pyszne danie, doskonale też komponuje się z wieloma dodatkami. Czytaj dalej Spaghetti z dyni makaronowej

Kruche ciasteczka rodzynkowe paleo (z foremek)

Kto nie lubi ciasteczek – ręka do góry! Nie widzę 🙂 Chyba wszyscy lubimy dobre, nie za słodkie ciasteczka, a szczególnie dzieci! Do tej pory na tej stronie pojawiały się dość miękkie ciastka, tym razem przepis na kruche ciasteczka rodzynkowe z foremek – paleo, bez zbóż, cukru, nabiału (czyli też bez laktozy i kazeiny).

Kruche ciasteczka są niezastąpione, jeśli lubisz zamaczać je w kawie lub herbacie, możesz też je podać z owocami albo domową konfiturą. Myślę, że dzieci jednak docenią je niezależnie od dodatków 🙂

Kruche ciasteczka paleo z foremek

Jak zrobić kruche ciasteczka rodzynkowe z foremek – paleo, bez zbóż, cukru, nabiału (laktozy i kazeiny)? Czytaj dalej Kruche ciasteczka rodzynkowe paleo (z foremek)

Naleśniki orzechowe

Naleśniki należą do ulubionych pokarmów wielu z nas, szczególnie dzieci. Tradycyjne naleśniki mają dużo węglowodanów (i są z mąki pszennej), ale całe szczęście są zdrowsze alternatywy. Choć nie jestem fanem naleśników, to ten przepis przypadł mi do gustu. Oto naleśniki orzechowe – niskowęglowodanowe, bezglutenowe, bez nabiału (laktozy i kazeiny), paleo.

Naleśniki orzechoweWiększość naleśników paleo ma charakterystyczny smak omletu i bananów i nie wszystkim to pasuje. Te naleśniki, choć mają w składzie jajka i banany, mają delikatny orzechowy smak. Nadają się na śniadanie albo deser, choć dzieci zjedzą je także na kolację 🙂

Naleśniki orzechowe – przepis: Czytaj dalej Naleśniki orzechowe

Sałatka polna (wiosenna)

Nasza żywność nie musi pochodzić w 100% ze sklepu. Część jedzenia możemy próbować sobie samodzielnie wyhodować (nawet na balkonie), a część możemy znaleźć na łące. Zainspirowany niedawno opisywaną książką Łukasza Łuczaja Dzika kuchnia postanowiłem zrobić polną sałatkę.

Sałatka polna, Paleo SMAK

Dzika kuchnia to zielnik i książka kucharska opisujących ponad 60 dzikich i jednocześnie jadalnych polskich roślin. W Polsce są jeszcze rejony, gdzie można znaleźć dzikie pieczarki albo szpinak, ale mnie zainteresowały rośliny, których nie kupi się w sklepie, a które rosną powszechnie, wokół każdego polskiego domu. Stąd pomysł na sałatkę z mniszkiem i stokrotkami.

Sałatka polna (wiosenna) – z mniszkiem i stokrotkami – przepis: Czytaj dalej Sałatka polna (wiosenna)

Brownie z cukinii (ciasto czekoladowe paleo)

Moimi ulubionymi ciastami były serniki i ciasta czekoladowe. O ile z sernikami pożegnałem się bez żalu, to wciąż czasem mam ochotę na dobre czekoladowe ciasto. Kiedyś robiłem brownie z batatów, jednak miało ono trochę za dużo węglowodanów. Zacząłem więc testować brownie z cukinii i okazało się, że jest całkiem smaczne!

Brownie z cukinii (ciasto czekoladowe paleo)

Brownie z cukinii – ciasto czekoladowe paleo – bezglutenowe, bez zbóż, bez nabiału (laktozy i kazeiny), bez orzechów i bez cukru: Czytaj dalej Brownie z cukinii (ciasto czekoladowe paleo)

Owsianka paleo – bez zbóż, nabiału, nasion

Owsianka jest tradycyjną potrawą śniadaniową przyrządzaną z płatków owsianych i mleka. Żywienie paleo oraz protokół autoimmunologiczny stosowany między innymi przy Hashimoto wykluczają zboża i nabiał. Całe szczęście można przyrządzić „owsiankę” paleo bez owsa, nabiału, orzechów, strączków, cukru.

"Owsianka" paleo z kalafiora
„Owsianka” paleo, bezglutenowa, wegańska, bez nabiału (laktozy i kazeiny), orzechów i zbóż, dozwolona na protokole autoimmunologicznym – ilości na dwie porcje: Czytaj dalej Owsianka paleo – bez zbóż, nabiału, nasion