Sałatka polna (wiosenna)

Nasza żywność nie musi pochodzić w 100% ze sklepu. Część jedzenia możemy próbować sobie samodzielnie wyhodować (nawet na balkonie), a część możemy znaleźć na łące. Zainspirowany niedawno opisywaną książką Łukasza Łuczaja Dzika kuchnia postanowiłem zrobić polną sałatkę.

Sałatka polna, Paleo SMAK

Dzika kuchnia to zielnik i książka kucharska opisujących ponad 60 dzikich i jednocześnie jadalnych polskich roślin. W Polsce są jeszcze rejony, gdzie można znaleźć dzikie pieczarki albo szpinak, ale mnie zainteresowały rośliny, których nie kupi się w sklepie, a które rosną powszechnie, wokół każdego polskiego domu. Stąd pomysł na sałatkę z mniszkiem i stokrotkami.

Sałatka polna (wiosenna) – z mniszkiem i stokrotkami – przepis:

  • mięso albo ryba – dowolne (ja użyłem wędzonej makreli)
  • marchewka
  • mieszanka zielonych sałat
  • liście i kwiaty mniszka
  • kwiaty stokrotek
  • oliwa z oliwek

Żeby ta sałatka stanowiła posiłek, a nie małą przekąskę, użyłem wędzonej ryby, ale dowolne mięso da radę. Starta marchewka i sałaty bardzo dobrze się razem komponują. Do tego świeżo zerwane stokrotki i mniszek, oliwa z oliwek, sól – i gotowe!

Mniszek, znany też jako mniszek lekarski albo dmuchawiec to tak naprawdę ponad 1000 gatunków w Europie, z czego około 200 występuje w Polsce – wszystkie podobne do siebie i jadalne. Wszystkie części rośliny można jeść – liście, łodygi, korzenie i kwiaty, ja użyłem liści i kwiatów.

Mniszek bywał jadany ma całym świecie, od Indian w Ameryce Północnej poprzez Europę nawet do Japonii. W Polsce czasem na przednówku jadało się liście albo korzenie mniszka, a do tej pory używa się go do produkcji tzw. miodku majowego, czyli substytutu miodu. Mniszek ma także zastosowanie w ziołolecznictwie.

Liście mają nieco gorzkawy posmak, więc sałatka tylko z nich miałaby dość trudny smak, ale mniszek dobrze komponuje się z innymi liśćmi (szpinak, sałata).

Stokrotki występują powszechnie na każdej łące. O ile pierwsza myśl o jadaniu ich przez ludzi może się wydawać dziwna, to pomyśl, że stokrotki to bliskie kuzynki rumianku – powszechnie używanej rośliny zielnej.

W Polsce występuje tylko jeden gatunek stokrotek, za to jest całkiem sporo podobnych roślin (w tym już wspomniany rumianek) i wszystkie są jadalne. Świeże liście albo kwiaty można zjeść, z suszonych robi się napar.

Czy jedzenie kwiatków jest dziwne? Na pierwszy rzut oka może tak, ale przecież kalafior i brokuł to także kwiaty 🙂

Pamiętaj tylko, że o ile mniszek i stokrotki rosną pod każdym blokiem w Polsce, to zdecydowanie polecam wybrać się dalej, żeby zdobyć je z czystszego miejsca, bez psich kup. Najwięcej tych kwiatów występuje w maju, ale można je znaleźć nawet do wczesnej jesieni.

Opisana wyżej sałatka doskonale się komponuje w dietę paleo, niskowęglowodanową, SCD/GAPS, FODMAP i protokół autoimmunologiczny. Oczywiście można ją rozszerzyć, ale nie wszystkie dodatki będą dozwolone na wszystkich dietach, np. pomidory nie są wskazane przy chorobach autoimmunologicznych, a cebula na diecie FODMAP.

Smacznego!

Dieta paleo
i samuraja
Dieta LCHF/
niskowęglo-
wodanowa
Dieta
FODMAP
Dieta SCD
i GAPS
Protokół
autoimmu-
nologiczny
Smacznego!Smacznego!Smacznego!Smacznego!Smacznego!

Podyskutuj o tym i innych przepisach: polskie forum paleo. Zadaj pytanie albo pochwal się swoimi potrawami, podziel doświadczeniami i pomóż innym!

Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.


Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

3 myśli nt. „Sałatka polna (wiosenna)”

  1. ekstra! ja dopiero zakupiłam książkę Pana Łukasza, szczerze mówiąc nie wiem jak ją czytać bo mam ochotę po prostu „wchłonąć” i od razu wszystko wiedzieć 🙂 i wymyślać nowe przepisy.

    swoją drogą jak tak patrzę na Twoje zdjęcie to pierwsze skojarzenie takie, że można taką sałatkę postawić na środku stołu tak jak się stawia bukiet kwiatów. 2 w 1 🙂

    pytanie – jakoś myłeś kwiaty? ja mniszka próbowałam raz, ale faktycznie takiego miastowego (to największy problem – na co dzień takie rzeczy odpadają jak się mieszka w mieście 🙁 ) i był pełen piachu 😛 co nieco popsuło smak i nie dowiedziałam się czy mi będzie smakować 😉

    1. Niestety takie kwiaty błyskawicznie więdną, to było moje któreś podejście do zdjęcia, bo zanim wróciłem do domu, to było wszystko przywiędłe. Specjalnie szedłem dalej w takie miejsca, gdzie miałem pewność, że psów nie było (przynajmniej nie za często). Umyłem wszystko potem, a raczej opłukałem, bo same kwiaty ciężko umyć. Piachu nie było – nie wiem, jak je zbierałaś 🙂

      1. nie zbierałam, po prostu szłam drogą, zerwałam sztuk 1 i do buzi 😀 poszukam lepszych okazów jak będę mieć chwilę czasu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *