Mijają ostatnie dni roku 2016, za chwilę zaczynamy 2017. Tradycyjnie jest to czas podsumowań minionych 12 miesięcy i tak jak rok temu zamierzam wymienić co ciekawsze (moim zdaniem) badania naukowe roku 2016.
W ramach medycyny funkcjonalnej wciąż jedne z najważniejszych odkryć dotyczą bakterii jelitowych oraz ich wpływu na cały organizm i nasze zdrowie – w tym nasz umysł. Ale mamy też sporo badań dotyczących cholesterolu oraz potwierdzających, że tłuszcze nasycone i masło są dobre dla serca.
Oto najciekawsze badania naukowe minionego roku:
- naukowcom udało się odwrócić starzenie się u myszy i komórek ludzkich (źródło)
- jedzenie codziennie czerwonego mięsa nie ma nic wspólnego z chorobami serca (źródło), podobnie jak jedzenie masła (źródło)
- ograniczenie kaloryczności jedzenia o 25% u zdrowych ludzi z prawidłową wagą podnosi komfort życia i sprawność seksualną (źródło)
- probiotyki zwiększają przyswajanie polifenoli (przeciwutleniaczy) z pożywienia (źródło), zmniejszają otyłość i BMI (źródło) oraz prawdopodobnie pomagają leczyć cukrzycę typu II {1}
- witamina D chroni nicienie przed starością i Alzheimerem (źródło), redukuje ataki astmy u ludzi (źródło) oraz pomaga przy mukowiscydozie (źródło)
- dodatkowa godzina snu koreluje z wyższymi zarobkami o 1% w krótkiej perspektywie i o 5% w dłuższej (link zniknął z internetu we wrześniu 2020)
- dieta wysokobiałkowa pomaga otyłym pozbyć się insulinooporności, podczas gdy dostarczająca dokładnie tyle samo energii dieta wysokowęglowodanowa tak nie działa (źródło)
- przeszczep kału może wyleczyć celiakię (źródło)
- badanie obejmujące 42 kraje nie wykryło żadnego powiązania pomiędzy tłuszczami nasyconymi a chorobami serca – okazało się, że najzdrowsi są ci, co jedzą tłuszcze zwierzęce i mięso, a najbardziej narażeni zawałem ci, którzy jedzą przetworzone węglowodany (źródło), dlatego też dieta paleo jest dobra dla serca (źródło)
- zaburzenia flory bakteryjnej jelit jedną z przyczyn otyłości i insulinooporności (źródło)
- jest co najmniej 15 rodzajów raka, przed którymi chronią ekspozycja na promieniowanie UVB i wysokie poziomy witaminy D (źródło)
- jedzenie tłustych serów w porównaniu do serów odtłuszczonych nie podwyższa cholesterolu LDL i markerów chorób metabolicznych (źródło)
- im więcej antybiotyków u dzieci, tym więcej alergii pokarmowych (źródło), a 1/3 przepisywanych w USA antybiotyków jest zupełnie niepotrzebna (źródło)
- mamy tyle samo bakterii w jelitach i na skórze, co komórek w naszym ciele (źródło)
- kolejne badanie (oparte na podwójnej ślepej próbie) potwierdza, że niezwiązana z celiakią nadwrażliwość na gluten istnieje naprawdę (źródło)
- tłuszcze omega-6 zmniejszają przechodzenie tłuszczów omega-3 do komórek, a tłuszcze nasycone chronią nas przed tym efektem (źródło)
- wśród ludzi powyżej 60 lat ci z wyższym cholesterolem LDL żyją dłużej (źródło)
- u większości ludzi zmniejszenie ilości spożywanej soli zwiększa ryzyko chorób serca (źródło)
- błędy lekarzy są trzecią najczęstszą przyczyną śmierci w USA (źródło)
Najczęściej czytane treści na stronie Paleo SMAK to: Dieta paleo (385.000 wejść), Paleo dla początkujących (235.000) oraz Protokół autoimmunologiczny (120.000 odwiedzin).
Jeśli chodzi o przepisy na stronie Paleo SMAK, to niezmiennie najpopularniejszy był przepis na Chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy) – miał do tej pory dokładnie 100.000 wyświetleń.
Inne popularne wpisy to: Naleśniki bananowe (paleo, z mąki kokosowej) – prawie 50.000 wyświetleń i Rok bez jedzenia, który w ciągu 8 miesięcy miał ponad 36.500 wejść.
Miałem dużo frajdy pisząc dla Was w roku 2016, dużo się przy tym nauczyłem i mam nadzieję, że tyle samo efektów mi dostarczy nowy rok 2017.
Wszystkim Czytelniczkom i Czytelnikom życzę wszystkie dobrego w roku 2017 i samych zdrowych wyborów żywieniowych 🙂
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
- Samah S, Ramasamy K, Lim SM, Neoh CF. Probiotics for the management of type 2 diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis. Diabetes Res Clin Pract. 2016 Aug;118:172-82.
DOI/Crossref: 10.1016/j.diabres.2016.06.014 [PubMed] [Google Scholar]
"badanie obejmujące 42 kraje nie wykryło żadnego powiązania pomiędzy tłuszczami nasyconymi a chorobami serca – okazało się, że najzdrowsi są ci, co jedzą tłuszcze zwierzęce i mięso, a najbardziej narażeni zawałem ci, którzy jedzą przetworzone węglowodany (źródło)"
Wchodzę na odnośnik i nie mogę znaleźć tego badania. Mógłbyś sprawdzić i ewentualnie podać dobry link? DziękI!
Link się zmienił, poprawiłem, powinno działać.
Panie Grzegorzu, życzę Panu wszystkiego najlepszego w 2017 roku ! Choć rzadko tutaj piszę i nie zawsze się z Panem zgadzam (Coca-cola light, kuchenki mikrofalowe) to naprawdę WIELKI szacun za prowadzenie tej strony, za czas jaki Pan na to poświęca i wysiłek, aby informacje tutaj zawarte były jak najbardziej rzetelne. Naprawdę świetna strona dla tych, którzy szukają prawdy o tym, jak człowiek powinien się odżywiać aby zachować zdrowie. Proszę się nie poddawać i dalej trzymać ten poziom a pomoże Pan wielu ludziom. Ja też znalazłem tutaj wiele cennych informacji i pomysłów. Dziękuję za Pana zaangażowanie i serdecznie pozdrawiam.
Rewelacyjne strony i komentarze. Nic dodać nic ująć. Tak trzymać.
Tobie również życzę wszystkiego najlepszego w zbliżającym się roku. Twoje treści są porywające, niezmiernie ciekawe, dające do myślenia i jednocześnie burzące schematy, kontrowersyjne, rodzące mętlik w głowie. Oby przyszły rok przyniósł jeszcze więcej wartościowej wiedzy Tobie i nam – czytelnikom
Dziękujemy i my, czytelnicy!
Strona naprawdę godna polecenia każdemu, kto chce podchodzić do kwestii odżywiania się z większą refleksją popartą solidną dawką wiedzy.
Uwielbiam tu zaglądać i cieszę się, że masz zapał i energię do kontynuowania tego bloga w przyszłym roku. Trzymam kciuki!
Wszystkiego najlepszego w 2017!