Archiwum kategorii: Różne

Wpis bez wyraźnej kategorii

Węglowodany a Alzheimer i stwardnienie rozsiane

Węglowodany, występujące w olbrzymich ilościach we współczesnym pożywieniu, osądzamy o wiele chorób, w szczególności te cywilizacyjne (czytaj więcej: Węglowodany). Ostatnio pojawiły się jednak informacje, że możemy węglowodany obarczyć także wywoływaniem lub sprzyjaniem takim chorobom jak Alzheimer, demencja (otępienie), czy stwardnienie rozsiane.

Otyłość paleo smak, Boris Kustodiev
Słodycze – martwa natura, Boris Kustodiev

Dr David Perlmutter, autor książki Grain Brain (co można dosłowanie przetłumaczyć na polski jako: Zbożowy mózg) o wyjątkowo szkodliwym wpływie węglowodanów na mózg, uważa, że skoki poziomu cukru w krwi stymulują procesy zapalne. To właśnie stany zapalne są przyczyną chorób takich jak cukrzyca, demencja (otępienie), choroby serca czy rak, a teraz do grona tych chorób możemy dopisać ADHD i chorobę Alzheimera. Doktor Perlmutter skutecznie zatrzymał postępy tych chorób, a w niektórych przypadkach nawet uzdrowił chorych tylko przez przestawienie ich na bezglutenową dietę niskowęglowodanową Czytaj dalej Węglowodany a Alzheimer i stwardnienie rozsiane

Reklama wspiera rozwój strony:

Cukrzyca – pierwsze objawy

W Polsce na cukrzycę typu II leczy się około dwóch milionów ludzi, a według lekarzy nawet drugie tyle choruje, ale o tym nie wie. Cukrzyca typu II, w przeciwieństwie do typu I, nie ma znaczącego podłoża genetycznego i wszyscy ci ludzie sobie na nią zapracowali dietą i trybem życia. Zakładając dla łatwych obliczeń, że w Polsce mieszka 40 milionów ludzi, to spośród nich nawet 2 miliony chorują na cukrzycę, a o tym nie wiedzą – wychodzi jedna osoba na 20.

nadciśnienie paleo smak

Drogi czytelniku, czytelniczko, jeśli czytasz te słowa w biurze, rozejrzyj się wokół – jest bardzo duża szansa, że dwie z osób, które widzisz, chorują na cukrzycę, ale tylko jedna o tym wie. Szczęściem w nieszczęściu jest to, że niektóre z pierwszych objawów cukrzycy są widoczne także dla osób, z którymi spędzamy dużo czasu. Niestety pierwsze objawy nie są tak bardzo uciążliwe i łatwo je zlekceważyć, czy wytłumaczyć sobie czym innym, dlatego też wielu ludzi latami nie wie, że choruje.

Czytaj dalej Cukrzyca – pierwsze objawy

Trzeźwi wegetarianie mają kiepską spermę

Pod tym prowokującym tytułem chciałbym przedstawić opublikowane niedawno wyniki badań nad związkiem jakości spermy z odżywianiem. Wynika z nich jasno, że dieta wegetariańska z ograniczeniem alkoholu jest najgorszym pomysłem dla mężczyzny, który ma problemy ze spłodzeniem potomka.

Ojciec, tata, dziecko, jakość spermy, dieta, Paleo smakIronicznie, właśnie to doradzają lekarze – na słabe wyniki badań spermy polecają „zdrową dietę” – czyli dużo zbóż, strączków, warzyw i owoców, mało mięsa, szczególnie czerwonego i ograniczenie spożywanego alkoholu.

Badania przeprowadzone przez różne instytucje są raczej jednoznaczne – plemniki preferują mięso (tłuszcz i białko) i umiarkowane ilości alkoholu. Mądra natura dobrze zadbała o to i nas, mężczyzn, podświadomie ciągnie do pożywienia zapewniającego nam najlepszą spermę (mięcho z grilla i piwo). Czytaj dalej Trzeźwi wegetarianie mają kiepską spermę

Chcesz podwyżkę? Schudnij!

Badacz Uniwersytetu Stanowego w Ohio w USA o swojsko brzmiącym nazwisku – Jay Zagorsky – odkrył ścisły związek pomiędzy wagą i majątkiem. Według jego badań (link przestał działać 30-06-2017) Amerykanie, którzy tracili na wadze, zyskiwali na majątku. Badacz nie wie, czy jedno jest przyczyną drugiego, czy też może tylko występują razem, ale powiązanie jest bardzo wyraźne.

węglowodany tuczą a nie tłuszcz

Co ciekawe, ta zależność była najbardziej widoczna u białych. Ciemnoskóre kobiety też były bogatsze po utracie wagi, ale nie tak bardzo jak białe, z kolei u czarnych mężczyzn ten związek nie był widoczny. Po obniżeniu swojego indeksu BMI o 10 punktów przeciętna biała kobieta, była bogatsza o 11.880, a mężczyzna o 12.720 dolarów.

Jak powstały te badania? Skąd dane? Czytaj dalej Chcesz podwyżkę? Schudnij!

Zbożowe pranie mózgu

W świecie pełnym kłamstw o rzekomych zdrowych zbożach mało co może zrobić na mnie wrażenie, jednak zszokowało mnie pranie mózgu jakim poddawane są najmłodsze dzieci. Dorośli to dorośli – sami odpowiadają za siebie – jak chcą palić i jeść chleb, to ich sprawa, jednak bardzo smutne jest to, że dzieci, które ledwie nauczyły się chodzić, wpadają już w sidła machiny zbożowej, która zrujnuje ich zdrowie.

Pierwsze pokarmy paleo, Paleo smak, Pierre-Auguste RenoirPrzez przypadek znalazłem sprawozdanie z realizacji projektu – Akademia zdrowego przedszkolaka – „Zboża zjadamy – energię z nich mamy” (niestety oryginalny artykuł jest już niedostępny, ale są podobne, np. TU. Dokument ten pochodzi z jednego tylko przedszkola, jednak dobrze pokazuje skalę prania mózgu, z jaką spotykają się dzieci w przedszkolach. Nawet 3-letnie dzieci są indoktrynowane, nic dziwnego więc, że później, jako dorosłym, przez głowę im nie przejdzie niejedzenie chleba.

Czytaj dalej Zbożowe pranie mózgu

Jedzenie i kolor skóry

Czy jedzenie wpływa na kolor skóry? A jeśli tak, to czy ma pozytywny czy negatywny wpływ? Badacze z dwóch uniwersytetów w Nottingham postanowili to zbadać. Badania miały miejsce w Szkocji, gdzie słońca jest jak na lekarstwo i bladość jest na porządku dziennym. Która z poniższych pań podoba wam się bardziej?

Jedzenie a kolor twarzy, Paleo SMAK

Pani po środku jest naturalnie bladą Szkotką, po lewej jest ta sama pani, ale bardziej opalona, a po prawej ta pani jadła pokarmy, które zabarwiły ją na żółtawo. Większość ankietowanych odpowiadała, że najmniej im się podoba blada wersja, a najbardziej ta żółtawa.

Jak pożywienie może wpływać na kolor skóry? Czytaj dalej Jedzenie i kolor skóry

Amerykanie boją się mleka

Wciąż obecna histeria tłuszczowo-cholesterolowa pochodzi z USA i niestety rozprzestrzeniła się na prawie cały świat. Amerykanie czasem coś sobie ubzdurają, a niestety dużo krajów bezmyślnie to naśladuje, w końcu stoją za tym „amerykańscy naukowcy”. Nie tak dawno, bo w 2012, rząd USA uchwalił Standardy żywieniowe dla szkół powszechnych. Jest to dość długi dokument, którego lektura jest smutna i przerażająca i sprowadza się do jednego: zero tłuszczu i jak najwięcej cukru. Jeden z przykładów dotyczy mleka.

Mleko, Paleo SMAK

Cała mocarstwowość Stanów Zjednoczonych załamuje się z powodu zwykłej krowy. We wspomnianym wyżej dokumencie dotyczącym mleka czytamy: Czytaj dalej Amerykanie boją się mleka

Czy dieta bezglutenowa jest droga?

Kilka dni temu strona natemat.pl opublikowała artykuł: Drogie życie bez glutenu. Czy dieta bezglutenowa jest faktycznie „tylko dla bogatych”? Jak to z reguły w mediach bywa – coś piszą, ale nie wiadomo, o czym i po co, a poziom przekazu jest niezbyt wysoki.

Piekarnia, Paleo SMAK

Autor artykułu pochwalił się alergią na gluten i zaczął wyliczać, jaki on to biedny teraz jest, bo chleb bezglutenowy kosztuje prawie 10 zł, a on na śniadanie zjada nawet pół bochenka. Bułeczki bezglutenowe także są drogie, płatki zbożowe bezglutenowe również, a mleko bezglutenowe kosztuje kilka razy więcej niż zwykłe. Następnie autor wylicza ceny makaronów, spodów do pizzy, słodyczy, ciastek, paluszków, czipsów, herbatników, biszkoptów, a nawet keczupu bezglutenowego.

Zaintrygowało mnie to mleko bezglutenowe i zastanawiam się, co poeta miał na myśli. Autor nie wspomniał niestety nic o bezglutenowej wodzie mineralnej, bezglutenowych jabłkach, ani bezglutenowych pomidorach, widać więc, że jest dopiero na początku drogi do bezglutenowego świata, w którym nawet spodnie i buty są bezglutenowe.

Czytaj dalej Czy dieta bezglutenowa jest droga?

Krótkowzroczność i węglowodany

Krótkowzroczność jest najczęściej spotykaną wadą wzroku, coraz częściej także występuje u dzieci. Lekarze „rozwiązują” problem przepisując okulary, co jednak tak naprawdę go nie rozwiązuje, a jedynie maskuje. Jakie są przyczyny krótkowzroczności? I czy węglowodany mają z nią coś wspólnego?

Okulary do czytania, zapobieganie krótkowzroczności, Paleo SMAK

Na pewno przyczyną krótkowzroczności jest obecny tryb życia. Nasi przodkowie większość czasu spędzali na otwartej przestrzeni, patrząc na obiekty daleko od siebie. Jednak my teraz przez wiele godzin dziennie patrzymy na książki, ekrany komputerów i komórek, położonych zaledwie kilkadziesiąt centymetrów od naszych oczu. Znamy też genetyczne predyspozycje do krótkowzroczności. Krótkowzroczność zależy także od grupy etnicznej, aż 70-90% Azjatów jest krótkowzrocznych, 30-40% Europejczyków i Amerykanów i tylko 10-20% Afrykanów.

Czytaj dalej Krótkowzroczność i węglowodany

Najzdrowsze warzywa i owoce

Amerykańska instytucja CDC (Center for Disease Control and Prevention) wydała niedawno badanie zestawiające różne owoce i warzywa pod kątem ich wartości odżywczych.

najzdrowsze warzywa, Paleo smakBadacze sprawdzali zawartość aż 17 składników odżywczych: potas, błonnik, białko, wapń, żelazo, cynk oraz witaminy: A, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B6, B9 (kwas foliowy) i B12 (kobalamina). Przedmiotem badań było 47 owoców i warzyw, które oceniano na podstawie dość skomplikowanego algorytmu badającego ich udokumentowany wpływ na nasze zdrowie, zawartość składników odżywczych (także w przeliczeniu na kalorie) i ich różnorodność. Na końcu powstał z tego ranking.

Jakie są więc najzdrowsze owoce i warzywa? Czytaj dalej Najzdrowsze warzywa i owoce