Węglowodany, występujące w olbrzymich ilościach we współczesnym pożywieniu, osądzamy o wiele chorób, w szczególności te cywilizacyjne (czytaj więcej: Węglowodany). Ostatnio pojawiły się jednak informacje, że możemy węglowodany obarczyć także wywoływaniem lub sprzyjaniem takim chorobom jak Alzheimer, demencja (otępienie), czy stwardnienie rozsiane.
Dr David Perlmutter, autor książki Grain Brain (co można dosłowanie przetłumaczyć na polski jako: Zbożowy mózg) o wyjątkowo szkodliwym wpływie węglowodanów na mózg, uważa, że skoki poziomu cukru w krwi stymulują procesy zapalne. To właśnie stany zapalne są przyczyną chorób takich jak cukrzyca, demencja (otępienie), choroby serca czy rak, a teraz do grona tych chorób możemy dopisać ADHD i chorobę Alzheimera. Doktor Perlmutter skutecznie zatrzymał postępy tych chorób, a w niektórych przypadkach nawet uzdrowił chorych tylko przez przestawienie ich na bezglutenową dietę niskowęglowodanową Czytaj dalej Węglowodany a Alzheimer i stwardnienie rozsiane