Węglowodany a Alzheimer i stwardnienie rozsiane

Węglowodany, występujące w olbrzymich ilościach we współczesnym pożywieniu, osądzamy o wiele chorób, w szczególności te cywilizacyjne (czytaj więcej: Węglowodany). Ostatnio pojawiły się jednak informacje, że możemy węglowodany obarczyć także wywoływaniem lub sprzyjaniem takim chorobom jak Alzheimer, demencja (otępienie), czy stwardnienie rozsiane.

Otyłość paleo smak, Boris Kustodiev
Słodycze – martwa natura, Boris Kustodiev

Dr David Perlmutter, autor książki Grain Brain (co można dosłowanie przetłumaczyć na polski jako: Zbożowy mózg) o wyjątkowo szkodliwym wpływie węglowodanów na mózg, uważa (link), że skoki poziomu cukru w krwi stymulują procesy zapalne. To właśnie stany zapalne są przyczyną chorób takich jak cukrzyca, demencja (otępienie), choroby serca czy rak, a teraz do grona tych chorób możemy dopisać ADHD i chorobę Alzheimera. Doktor Perlmutter skutecznie zatrzymał postępy tych chorób, a w niektórych przypadkach nawet uzdrowił chorych tylko przez przestawienie ich na bezglutenową dietę niskowęglowodanową (czytaj więcej: Gluten – nie tylko celiakia | Dieta niskowęglowodanowa | Dieta GAPS).

Od niedawna istnieje także  zdobywająca coraz większe uznanie hipoteza nazywająca chorobę Alzheimera „cukrzycą typu 3″, bo choroba ta bardzo przypomina zwykłą cukrzycę i łączy się z insulinoopornością, jednak dotyczy głównie zmian w mózgu (czytaj więcej: Cukrzyca – fakty i mity).

Dr Terry Wahls, profesor medycyny na uniwersytecie stanowym Iowa, skupiła całą swoją pracę na stwardnieniu rozsianym, od kiedy zdiagnozowano u niej tę właśnie chorobę. Dzięki niskowęglowodanowej diecie paleo udało jej się zatrzymać i nawet wycofać postępy choroby. Terry Wahls na początku wierzyła współczesnej medycynie, przez kilka lat miała najlepszą opiekę i brała najnowsze lekarstwa, ale choroba tylko się pogłębiała. W końcu, gdy wylądowała na wózku inwalidzkim, znalazła w Internecie informacje o wpływie zbóż i węglowodanów na mózg.

Już po kilku miesiącach na diecie paleo doktor Wahls wstała z wózka i zaczęła znów jeździć na rowerze i konno. Napisała książkę, w której wprost pisze, że dieta paleo pomogła jej pokonać stwardnienie rozsiane. Terry Wahls opowiada o swojej chorobie i swojej diecie podczas wystąpienia na TED, bardzo polecam obejrzenie, choć niestety nie ma polskich napisów:

To kolejne powody, żeby przestać jeść chleb i zacząć wreszcie być zdrowym. Coraz więcej mamy dowodów, że choroby neurodegeneracyjne (Parkinson, Alzheimer, stwardnienie rozsiane, stwardnienie zanikowe boczne itp) są jeśli nie wywoływane, to na pewno napędzane spożywaniem zbóż i węglowodanów.


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Co to jest dieta paleo? | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Węglowodany tuczą a nie tłuszcz | Czy dieta paleo jest dietą odchudzającą? | Dieta niskowęglowodanowa | Paleo dla dzieci?Styl życia paleo

Podyskutuj o zdrowiu i jedzeniu: polskie forum paleo. Zadaj pytanie albo podziel się doświadczeniami i pomóż innym!


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

5 komentarzy do “Węglowodany a Alzheimer i stwardnienie rozsiane”

  1. Święte słowa, tylko, że doktor Jan Kwaśniewski doszedł do podobnych wyników już w latach siedemdziesiątych a opisał w książce „Dieta optymalna” z 1997 roku. Tego jakoś nikt nie pamięta. Ale wystarczy, że coś przyjdzie zza oceanu to jest już prawdą objawioną. Przestańmy wreszcie ślepo kopiować innych bo sami mamy ogromne dokonania na tym polu ! Zresztą najważniejsze aby wreszcie do ludzi dotarło jak bardzo szkodliwy jest cukier.

    1. Wydań książki „Dieta optymalna” było sporo w różnych latach. O Janie Kwaśniewskim piszemy na https://paleosmak.pl/dieta-paleo/historia/ – choć nie przypominam sobie, żeby pisał on on chorobach neurodegeneracyjnych. Dieta Kwaśniewskiego zresztą poprzez ograniczenie ilości spożywanych białek nie jest taka idealna.

      1. To prawda, o chorobach neurodegeneracyjnych Kwaśniewski nie wspomina, miałem na myśli wymieniane też: cukrzyca, choroby serca czy rak. Co do ilości białka, Kwasniewski wyjaśnia skąd to się wzięło (+przykład eskimosów jedzących go bardzo dużo). Sam przez siedem lat jej stosowania nie odczułem negatywnych skutków zbyt małej ilości białka.

        Przeczytałem też zakładkę „Historia” , gdzie fajnie pokazujecie, że zwolenników diet niskowęglowodanowych w różnych wydaniach (wysoko i niskobiałkowych) było sporo. Brakuje mi tam jedynie doktora Lutza.

        A sama idea obniżania ilości zjadanych węglowodanów, zwłaszcza prostych to niezależnie od wydania dobry pomysł, zwłaszcza, że żywność bogata w cukry jest przy okazji bogata w dodatki chemiczne. Dlatego życzę wielu sukcesów w jej popularyzowaniu.

    2. Cenna uwaga o Wolfgangu Lutzu, dopisałem fragment o nim. Sam mam w domu jego książkę Life without bread 🙂

      1. Jak to dr Kwaśniewski nie pisał o chorobach neurodegeneracyjnych? Przecież poświęcił całe rozdziały w różnych książkach na temat stwardnienia rozsianego, opisywał też jak pomógł wyleczyć Alzheimera polskiej śpiewaczce operowej. Chwalił się nawet spektakularnymi wynikami w leczeniu dietą SLA.

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *