Archiwum kategorii: Różne

Wpis bez wyraźnej kategorii

Czytaj etykiety produktów spożywczych

Według prawa każdy produkt spożywczy musi na etykiecie zawierać dokładne informacje o składzie, a wszystkie składniki muszą być uporządkowane według ich ilości, zaczynając od tych, których jest najwięcej. Lista składników z reguły jest wydrukowana bardzo małymi literami i umieszczona w takiej części opakowania, na którą często nie zaglądamy (np. pod spodem).

węglowodany tuczą a nie tłuszcz

Według Federacji Konsumentów tylko 30% z nas czyta etykiety produktów żywnościowych, a spośród czytających tylko połowa je rozumie. Tymczasem warto je czytać! Amerykańscy naukowcy odkryli, że osoby czytające opakowania produktów spożywczych są chudsze. Wpływ ten jest szczególnie widoczny u kobiet – panie czytające etykiety ważą średnio 4 kg mniej i mają wskaźnik masy ciała BMI niższy o 1,48 od ich koleżanek niezwracających uwagi na drobne literki na opakowaniach.

Czytaj dalej Czytaj etykiety produktów spożywczych

Reklama wspiera rozwój strony:

Skład: cukier

Wiecie, że większość ludzi w ogóle nie czyta drobnych literek na opakowaniu, choć skład jest często opisany dość zrozumiałym językiem? Jako przykład weźmy batonik rozdawany w pociągach ekspresowych w Polsce:

skład cukier

Batonik nazywa się „Wafle z kremem kakaowym (73%)”. Nie wiem, czego tyczą się te procenty, ale na pewno nie zawartości kakao. Składniki muszą być uporządkowane według ich ilości – im wcześniej na liście, tym więcej go jest. Sprawdźmy niektóre z nich: Czytaj dalej Skład: cukier

1 na 3 dzieci ma za wysokie cholesterol i trójglicerydy

Amerykański Texas Children’s Hospital opublikował niedawno swoje własne badania, z których wynika, że 1/3 przebadanych przez nich dzieci w wieku 9 do 11 lat ma za wysoki poziom cholesterolu. Badacze tak naprawdę nie wykonywali testów krwi u dzieci, tylko zebrali razem i przeanalizowali wyniki badań krwi z lat 2010-2013 wykonanych u 12.712 dzieci.

otylosc-dzieci-paleo-smak-La_monstrua_desnuda-Juan_Carreno_de_Miranda
La monstrua desnuda, Juan Carreño de Miranda, 1680

Oczywiście badanie dotyczy tylko dzieci w USA, ale przypuszczam, że inne zachodnie cywilizacje nie miałyby znacząco różnych wyników. Oto kilka spostrzeżeń naukowców Czytaj dalej 1 na 3 dzieci ma za wysokie cholesterol i trójglicerydy

Wegetarianie częściej chorują

Najnowsze badania Uniwersytety w Grazu (link do badań) wskazują, że wegetarian częściej trapią choroby dotyczące zarówno ich ciał jak i umysłów. Pewnie zauważyliście, że niektórzy z wegetarian z obsesją i czasem nawet histerią głoszą poglądy o umierającej planecie i o tym, jak my, mięsożercy, ją niszczymy. Być może ma to związek z ich niskim ogólnym stanem zdrowia i szczęścia.

Mięso, Paleo SMAK

Według badaczy z Grazu wegetarianie częściej chorują i mają obniżoną jakość życia, częściej także zapadają na choroby układu krążenia, cukrzycę i raka, co nie powinno dziwić, bo we wszystkich tych przypadkach najważniejsze są węglowodany (czytaj więcej: Cholesterol nie taki zły | Cukrzyca | Rak żywi się cukrem), których wegetarianie jedzą bardzo dużo. Czytaj dalej Wegetarianie częściej chorują

Jedzenie dla dzieci w Polsce i innych krajach

Każdy zna sklepy Ikea – te same meble dla wszystkich na całym świecie niezależnie od kultury, kontynentu czy koloru skóry. Po dokładnym przyjrzeniu się jednak widać, że są drobne różnice w asortymencie w zależności od kraju. A czym różni się oferta restauracji Ikea pomiędzy poszczególnymi krajami?

ikea-jedzenie-dla-dzieci-paleo-smak

Powyżej porównanie zestawów dla dzieci z kilku krajów, od góry: Holandia, Polska, Niemcy i Wielka Brytania. W Holandii są to frytki z klopsami albo paluszkami rybnymi razem z lodami i chemicznym soczkiem. W Polsce kilka zestawów, o ile dobrze identyfikuję, są to: gotowany na parze albo pieczony łosoś z ryżem i brokułem, klopsy z ziemniakami i marmoladą oraz frytki z czymś panierowanym i głęboko smażonym. Niemieckie menu to makaron z sosem pomidorowym, soczek, jabłko i słodki deser (niemal identyczny zestaw można też dostać w Polsce), a angielskie śniadanie dla dzieci (nie znalazłem tam zestawu obiadowego dla dzieci) to tradycyjna fasola, omlet i coś dziwnego, co Brytyjczycy chyba nazywają mięsem.

Czytaj dalej Jedzenie dla dzieci w Polsce i innych krajach

80% „żywności” w sklepach nie istniało 100 lat temu

Niedawno Internet obiegły informacje, że około 80% tego, co nazywamy żywnością i znajdujemy na półkach naszych sklepów, nie istniało 100 lat temu. Niestety nie mam żadnych miarodajnych źródeł na poparcie tej tezy, ale krótki spacer pomiędzy sklepowymi półkami upewnia mnie, że jest w tym dużo racji.

80% żywności nie istniało 100 lat temu

Nie wiem, jak to się stało, ale jakoś większość społeczeństwa wciąż wierzy, że to, co natura nam dała i jedliśmy przez setki pokoleń (masło), jest niezdrowe, a sztuczny i chemiczny produkt z fabryki powstały przy dziesiątkach skomplikowanych procesów (margaryna) jest zdrowy. O ile warzywa takie jak kalafior czy sałata niewiele się zmieniły w ciągu ostatnich 100 lat, to dzisiejsze zboża są prawdziwymi mutantami. Nie potrzeba było żadnej inżynierii genetycznej, żeby wyhodować zboża-potworki. Obecne awantury wokół GMO to tylko temat zastępczy, żeby odwrócić uwagę od tego, co zrobiliśmy z naszą żywnością.

Czytaj dalej 80% „żywności” w sklepach nie istniało 100 lat temu

Zboża szkodzą także zwierzętom

Czy można mówić o diecie paleo w przypadku zwierząt? Nawet jeśli to pojęcie jest lekkim nadużyciem, możemy zwracać uwagę na to, co podajemy zwierzętom do jedzenia. Niestety zwierzęta zarówno domowe jak i hodowlane jedzą coś zupełnie odmiennego od swojego naturalnego pożywienia.

Zwierzęta hodowlane, głównie drób i wieprzowina, karmione są przede wszystkim zbożami (pszenica, żyto, kukurydza…) i strączkowymi (soja), bo to tania, efektywna i praktyczna pasza. Pasza ta wpływa negatywnie nie tylko na zdrowie tych zwierząt, ale niestety także na nasze, gdy spożywamy ich jaja czy mięso. Produkty pochodzące od zwierząt żywionych zbożami zawierają dużo mniej kwasów tłuszczowych omega-3 (zdrowych) i dużo więcej omega-6 (niezdrowych) w porównaniu do mięsa dzikich zwierząt i są pozbawione większości wartości odżywczych.

Żywność naszych zwierząt domowych jest nie lepsza, oto skład popularnej karmy Pedigree (ze strony producenta): Czytaj dalej Zboża szkodzą także zwierzętom

Gluten zamiast mięsa

Przeglądając napisaną wcześniej stronę Gluten – nie tylko celiakia, zobaczyłem z boku reklamę… glutenu. Okazuje się, że gluten jest sprzedawany w postaci proszku (mąka zawierająca prawie czysty gluten) albo gumowatego ciasta.

seitan gluten paleo smak

Zdjęcie powyżej przedstawia plaster pieczeni z mięsa, tak? Otóż nie, jest to czysty gluten, który może być tak przyrządzony i przyprawiony, że strukturą i smakiem do złudzenia wręcz przypomina mięso. Gluten jako zamiennik mięsa jest często stosowany w kuchniach wegetariańskich i azjatyckich, dlatego nazywa go się także z japońskiego seitan. Istnieją także batony składające się z niemal czystego glutenu z niewielkimi dodatkami smakowymi. Czytaj dalej Gluten zamiast mięsa

Znani ludzie na diecie paleo

Uma Thurman photographed by Jiyang ChenDieta paleo jest nie tylko dla jaskiniowców, okazuje się, że także spora grupa tzw. celebrytów zdrowo się odżywia. Kiedy wyczytałem, że jedna z moich ulubionych aktorek, Uma Thurman, prowadzi styl życia paleo, postanowiłem sprawdzić, kto jeszcze ze znanych z telewizji ludzi zmienił swój sposób odżywiania się na paleo.

Okazuje się, że całkiem sporo aktorów, piosenkarzy i sportowców żyje zgodnie z dietą i stylem życia paleo. Poniżej kilka ciekawszych i bardziej znanych przypadków ze świata popkultury, filmu, muzyki i sportu Czytaj dalej Znani ludzie na diecie paleo

Gwyneth Paltrow przestawiła swoją rodzinę na paleo

Tytuł postu jest małym nadużyciem, bowiem aktorka nie użyła słowa „paleo”. Aczkolwiek poinformowała, że jej rodzina jest na diecie niskowęglowodanowej i bezglutenowej. Gwyneth Paltrow, jej mąż i dzieci (6 i 8 lat) nie jedzą zbóż, krowiego nabiału oraz kurzych jajek.

Gwyneth Paltrow avp Iron Man 3 ParisGwyneth Paltrow pomimo rygorystycznych ćwiczeń fizycznych wciąż miała różne problemy zdrowotne, aż w końcu w 2011 roku, podczas jednego z przyjęć dopadł ją potworny ból głowy, nie mogła wydać z siebie słowa i miała problemy z oddychaniem. O mało nie umarłam – sama przyznała. Mimo iż aktorka od jakiegoś czasu interesowała się żywieniem i wydała kilka książek poświęconych kuchni i gotowaniu, to postanowiła jeszcze bardziej zgłębić temat.

Okazało się, że jej organizm jest nadwrażliwy między innymi na gluten, nabiał z mleka krowiego, białko jaja kurzego i skorupiaki. Gwyneth Paltrow także dowiedziała się o szkodliwości zbóż i węglowodanów i przestawiła swoją rodzinę na odpowiednią dietę. Wygląda na to, że trafiła w dziesiątkę, bo nie tak dawno wydała nową książkę: It’s All Good: Delicious Easy Recipes That Will Make You Look Good and Feel Great. Czytaj dalej Gwyneth Paltrow przestawiła swoją rodzinę na paleo