Gdy zaczynamy piec bez mleka, zbóż, jajek, orzechów i innych popularnych alergenów, to najczęściej sięgamy po proste ciasta. Sernik, torty i podobne wypieki wymagają nieco więcej wprawy. Całe szczęście jest bardzo prosty spód do ciasta, który uda się każdemu.
Czasem pizza pozostaje niespełnionym marzeniem, gdy nie jadasz zbóż ani nabiału. Całe szczęście okazuje się, że można zrobić pyszną pizzę bez zbóż i sera!
Z serem sprawa jest prosta – w sklepach mamy „oszukane” wegańskie sery na bazie oleju kokosowego i skrobi. Jak nie możesz nabiału, to taka wegańska mozzarella powinna wystarczyć.
A co ze spodem na pizzę? Tu właśnie ten przepis wchodzi w grę – niskowęglowodanowy spód na pizzę bez glutenu!
Czy na protokole autoimmunologicznym (ścisła wersja diety paleo stosowana przy chorobach autoimmunologicznych) można jeść pierniki? Oczywiście, da się zrobić pierniki bez jajek, glutenu, orzechów i nabiału!
Nie są to typowe polskie pierniki, takie jak np. toruńskie. Mają bardziej suche ciasto, tak jak angielskie ginger bread, niestety w języku polskim nie ma innego słowa na korzenne ciasteczka. Czytaj dalej Pierniczki AIP (bez jajek i orzechów)→
Pyszne śniadanie paleo, z którego będą zadowolone przede wszystkim dzieci – naleśniki z mąki z migdałów ziemnych (orzechów tygrysich). Łatwe i szybkie do przyrządzenia i odżywcze!
Co to są migdały ziemne? To bulwy rośliny tropikalnej o wielu nazwach (cibora jadalna, migdały ziemne, orzechy tygrysie albo chufa), które pomimo nazwy nie mają nic wspólnego z orzechami ani migdałami.
Mieliśmy zapas mąki kasztanowej i szukałem dla niej zastosowania. W rezultacie znalazłem chyba najlepsze ciasto na świecie!
Przepysznie orzechowe, genialne – chleb paleo bananowy z mąką kasztanową i orzechami. Jak każdy chleb bananowy jest on słodki i w pełni zasługuje na miano ciasta 🙂
Moje nowe ulubione ciasto – przepysznie pomarańczowe i sycące! Ciasto bez mąki, które wcale nie ma smaku ciecierzycy. Do tej pory uwielbiałem ciasta czekoladowe, ale teraz ich pozycja jest zagrożona, odkąd znam pomarańczowe ciasto z ciecierzycy.
Chodziło za mną ostatnio jakieś nowe ciasto czekoladowe. Już tyle różnych brownie robiłem (nawet z kiszoną kapustą!), ale chciałem coś nowego. Szukałem i w końcu znalazłem – ciasto czekoladowe z musem jabłkowym!
Siedzimy w domu i z nudów pieczemy ciasta. Z czego jeszcze nie robiłem ciasta czekoladowego? Czerwona fasola? Spróbujmy! Efekt znakomity – to chyba najsmaczniejsze ciasto czekoladowe, jakie jadłem! Wilgotne, bardzo czekoladowe, sycące – brownie z czerwonej fasoli.
Fasole i inne strączki są w szarej strefie żywienia paleo. Z jednej strony jadamy je od zarania dziejów (o wiele dłużej niż zboża), a z drugiej mamy teraz świadomość tego, że mogą one także zaszkodzić (czytaj więcej: Rośliny strączkowe nie takie zdrowe).
Z czerwonej fasoli można zrobić niesamowite ciasto czekoladowe – obłędnie smaczne! Brownie (ciasto czekoladowe) paleo z czerwonej fasoli – bezglutenowe (bez zbóż) i bez nabiału (laktozy i kazeiny) – sprawdzony przepis: Czytaj dalej Brownie z czerwonej fasoli (ciasto czekoladowe paleo)→
Uwielbiam ciasta czekoladowe. Niedawno uświadomiłem sobie, że jeszcze robiłem brownie z ciecierzycy, postanowiłem więc to naprawić. Efekt wyszedł wyśmienity!
Uwielbiam ciasta czekoladowe. Choć nie mam problemu z węglowodanami, to od jakiegoś czasu staram się ograniczać skrobię. Czy da się upiec ciasto czekoladowe bez glutenu i nabiału i z małą ilością skrobi? Okazuje się, że tak! Brownie paleo z buraków i awokado!