Pyszna, kremowa i łatwa do przyrządzenia zupa o charakterystycznej goryczce musztardy. Z jajkiem i opcjonalnie boczkiem jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, w sam raz na zimową porę.
Przepis na kremową zupę musztardową:
- warzywa na zupę (np. 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 cebule, por…)
- opcjonalnie kawałek kości
- 4 ziemniaki
- 4-8 łyżek musztardy (im więcej, tym bardziej goryczkowa i pikantna zupa) – może być jeden typ, możesz zmieszać musztardy dijon, sarepską, rosyjską itp.
- 3 jajka
- 200 ml śmietany 30%
- sól (kłodawska lub himalajska), pieprz, majeranek, liść laurowy…
- opcjonalnie kilka plasterków boczku
Warzywa na zupę kroimy na drobne kawałki. Cebulę i por można przesmażyć chwilkę na oliwie z oliwek albo tłuszczu zwierzęcym. Warzywa (z kością, jak masz) gotujemy około 30-40 minut, następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i przyprawy i gotujemy kolejne 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Teraz dodajemy musztardę, śmietanę, jajka ugotowane na twardo i opcjonalnie podsmażony boczek. Wszystko ucieramy na krem blenderem i gotowe! Zupę na talerzu można udekorować świeżą lub suszoną pietruszką.
Zupa ta, szczególnie z boczkiem, jest bardzo sycąca i spokojnie wystarczy sama za cały obiad. Zawiera także dość sporo węglowodanów, więc najlepiej nie łączyć jej z innymi bogatymi w węglowodany posiłki. Choć może zabrzmi to dziwnie, taka zupa nadaje się także na pożywne śniadanie (jak masz dość jajecznicy czy sałatek).
Ze względu na ziemniaki i inne warzywa, zupa ta nie jest niskowęglowodanowa i nie mieści się w diecie SCD, choć jeśli zamiast ziemniaków użyjesz więcej selera, marchwi i podobnych warzyw, to będzie mieć dużo mniej węglowodanów i będzie też dozwolona na diecie SCD. W przypadku diety FODMAP raczej nie używaj cebuli. Potencjalnie uczulające składniki:
- śmietana – jak nie jesz nabiału, to można zupę zagęścić np. dwoma żółtkami (zobacz więcej: Czy śmietana jest paleo?).
- ziemniaki, pieprz, gorczyca – ziemniaki to psiankowate, a pieprz i gorczyca (główny składnik musztardy) to nasiona – niedozwolone na protokole autoimmunologicznym
- jajka – zupa będzie także smaczna bez nich
Smacznego!
Dieta paleo i samuraja | Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa | Dieta FODMAP | Dieta SCD i GAPS | Protokół autoimmu- nologiczny |
---|---|---|---|---|
Smacznego! | Zmodyfikuj przepis | Smacznego! | Zmodyfikuj przepis | Niestety nie |
Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo
Smietana nie jest PALEO
Śmietana może być paleo, tu masz odpowiedź: https://paleosmak.pl/smietana-paleo/
JK,
musztardę możesz zrobić sam:
– gorczyca
– kolendra
-ocet
-woda
– ew przyprawy.
Przepisów jest multum w sieci. Nakład pracy znikomy a efekt przerasta oczekiwania 🙂
pozdr,
Dzięki za odpowiedzi.
Duran, a jak długo można przechowywać taką musztardę własnej roboty?
Pozdrawiam
U mnie stała max ok 3 tyg w lodówce w otwartym pojemniku – i się zeschła:) Zmieniła się w twardą bryłkę, ale bez śladów zepsucia czy pleśni. W każdym razie była bezużyteczna.
Myślę, choć nie mam niczego na poparcie, że jakby jakby ją trzymać w zamkniętym pojemniku to ok 2 tyg będzie sie nadawać do spożycia.
Zazwyczaj po 3 dniach to co zrobiłem jest już zjedzone – więc tyle na pewno wytrzymuje.
Wszystko ładnie pięknie, ale skąd wytrzasnąć musztardę bez całego tego chemicznego szajsu – konserwantów, zagęszczaczy, przeciwutleniaczy, syropu glukozowo-fruktozowego itd.
Większość musztard na rynku rzeczywiście zawiera cukier, ale prawdziwa musztarda Dijon ma tylko wodę, gorczycę, ocet, kwas cytrynowy i disiarczyn potasu (albo pirosiarczyn potasu). Ten ostatni składnik to przeciwutleniacz/konserwant i to dzięki niemu musztarda może leżeć tygodniami w słoiku – cena wygody, niestety.
A oczywiście, jak Duran zauważył – musztardę możesz zrobić także samodzielnie.