Zupa musztardowa krem

Pyszna, kremowa i łatwa do przyrządzenia zupa o charakterystycznej goryczce musztardy. Z jajkiem i opcjonalnie boczkiem jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, w sam raz na zimową porę.

Zupa musztardowa krem, Paleo SMAK

Przepis na kremową zupę musztardową:

  • warzywa na zupę (np. 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 cebule, por…)
  • opcjonalnie kawałek kości
  • 4 ziemniaki
  • 4-8 łyżek musztardy (im więcej, tym bardziej goryczkowa i pikantna zupa) – może być jeden typ, możesz zmieszać musztardy dijon, sarepską, rosyjską itp.
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól (kłodawska lub himalajska), pieprz, majeranek, liść laurowy…
  • opcjonalnie kilka plasterków boczku

Warzywa na zupę kroimy na drobne kawałki. Cebulę i por można przesmażyć chwilkę na oliwie z oliwek albo tłuszczu zwierzęcym. Warzywa (z kością, jak masz) gotujemy około 30-40 minut, następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i przyprawy i gotujemy kolejne 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Teraz dodajemy musztardę, śmietanę, jajka ugotowane na twardo i opcjonalnie podsmażony boczek. Wszystko ucieramy na krem blenderem i gotowe! Zupę na talerzu można udekorować świeżą lub suszoną pietruszką.

Zupa ta, szczególnie z boczkiem, jest bardzo sycąca i spokojnie wystarczy sama za cały obiad. Zawiera także dość sporo węglowodanów, więc najlepiej nie łączyć jej z innymi bogatymi w węglowodany posiłki. Choć może zabrzmi to dziwnie, taka zupa nadaje się także na pożywne śniadanie (jak masz dość jajecznicy czy sałatek).

Ze względu na ziemniaki i inne warzywa, zupa ta nie jest niskowęglowodanowa i nie mieści się w diecie SCD, choć jeśli zamiast ziemniaków użyjesz więcej selera, marchwi i podobnych warzyw, to będzie mieć dużo mniej węglowodanów i będzie też dozwolona na diecie SCD. W przypadku diety FODMAP raczej nie używaj cebuli. Potencjalnie uczulające składniki:

  • śmietana – jak nie jesz nabiału, to można zupę zagęścić np. dwoma żółtkami (zobacz więcej: Czy śmietana jest paleo?).
  • ziemniaki, pieprz, gorczyca – ziemniaki to psiankowate, a pieprz i gorczyca (główny składnik musztardy) to nasiona – niedozwolone na protokole autoimmunologicznym
  • jajka – zupa będzie także smaczna bez nich

Smacznego!

Dieta paleo
i samuraja
Dieta LCHF/
niskowęglo-
wodanowa
Dieta
FODMAP
Dieta SCD
i GAPS
Protokół
autoimmu-
nologiczny
Smacznego!Zmodyfikuj
przepis
Smacznego!Zmodyfikuj
przepis
Niestety nie

Podyskutuj o tym i innych przepisach: polskie forum paleo. Zadaj pytanie albo pochwal się swoimi potrawami, podziel doświadczeniami i pomóż innym!


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

7 komentarzy do “Zupa musztardowa krem”

  1. JK,
    musztardę możesz zrobić sam:
    – gorczyca
    – kolendra
    -ocet
    -woda
    – ew przyprawy.
    Przepisów jest multum w sieci. Nakład pracy znikomy a efekt przerasta oczekiwania 🙂

    pozdr,

    1. Dzięki za odpowiedzi.

      Duran, a jak długo można przechowywać taką musztardę własnej roboty?
      Pozdrawiam

      1. U mnie stała max ok 3 tyg w lodówce w otwartym pojemniku – i się zeschła:) Zmieniła się w twardą bryłkę, ale bez śladów zepsucia czy pleśni. W każdym razie była bezużyteczna.
        Myślę, choć nie mam niczego na poparcie, że jakby jakby ją trzymać w zamkniętym pojemniku to ok 2 tyg będzie sie nadawać do spożycia.
        Zazwyczaj po 3 dniach to co zrobiłem jest już zjedzone – więc tyle na pewno wytrzymuje.

  2. Wszystko ładnie pięknie, ale skąd wytrzasnąć musztardę bez całego tego chemicznego szajsu – konserwantów, zagęszczaczy, przeciwutleniaczy, syropu glukozowo-fruktozowego itd.

    1. Większość musztard na rynku rzeczywiście zawiera cukier, ale prawdziwa musztarda Dijon ma tylko wodę, gorczycę, ocet, kwas cytrynowy i disiarczyn potasu (albo pirosiarczyn potasu). Ten ostatni składnik to przeciwutleniacz/konserwant i to dzięki niemu musztarda może leżeć tygodniami w słoiku – cena wygody, niestety.
      A oczywiście, jak Duran zauważył – musztardę możesz zrobić także samodzielnie.

Pozostaw odpowiedź JK Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *