Dieta paleo to zagrożenie dla zdrowia?

Dieta paleo to zagrożenia dla zdrowia, przynajmniej tak twierdzi T. Colin Campbell w swojej nowej książce „The Low-Carb Fraud” (Niskowęglowodanowe oszustwo). Byłaby to nawet ciekawa lektura, gdyby nie to, że książka jest pełna błędów, kłamstw i sprzeczności.

Colin Campbell - The Low-Carb FraudPraktycznie na każdej stronie można znaleźć jakieś nieścisłości, co zresztą wyraźnie widać w ocenach tej książki na Amazonie. Colin Campbell nie zająknie się o przyczynach depresji, otyłości, chorób układu krążenia, autoimmunologicznych, nowotworów i wszystkich innych schorzeń, które zwiemy cywilizacyjnymi i które to są głównymi przyczynami śmierci w krajach rozwiniętych. Dla niego ten temat nie istnieje, a choroby te nie mają w ogóle związku z jedzeniem węglowodanów. Po co więc napisał tę książkę? Nie wiadomo.

Co twierdzi Campbell o dietach niskowęglowodanowych, w tym diecie paleo?

  • za tymi dietami nie ma naukowców, tylko marketing – tymczasem tak naprawdę diety te zostały stworzone przez prawdziwych naukowców, a nie szarlatanów jak Campbell
  • diety te eliminują większość warzyw z diety – niestety nie wiadomo, skąd Campbell wziął te dane, bo twórcy diet paleo i niskowęglowodanowych zachęcają do jedzenia wielu warzyw, eliminując lub ograniczając tylko strączkowe i ziemniaki (być może dr Campbell nie zna innych warzyw?)
  • diety te składają się wyłącznie z mięsa – znów nie wiadomo, skąd Campbell to wziął, bo jadłospisy paleo są pełne warzyw, poza tym Campbellowi już wielokrotnie udowodniono nieścisłości i kłamstwa w jego twierdzeniach o naszych „wegetariańskich” przodkach. Paleolit czasem nazywany jest „epoką kamienia łupanego”, a większość ze znalezionych narzędzi kamiennych służyła do obróbki mięsa, skór i kości oraz do wyrobu broni na polowania, a mimo to Campbell twierdzi, że nie wychowaliśmy się na mięsie, a nasi przodkowie widocznie robili te narzędzia dla zabawy, żeby zmylić archeologów żyjących setki tysięcy lat później 🙂
  • niejedzenie zboża to pozbawianie się wielu składników odżywczych – niestety znów Campbell nie identyfikuje tych magicznych substancji zawartych tylko w zbożach, których nikt poza nim nie odkrył
  • jadłospisy paleo są gorsze niż „współczesna dieta” – bez komentarza, z takimi twierdzeniami nie da się niestety rzeczowo polemizować

Co ciekawe, w książce „The Low-Carb Fraud” jest też dużo bardzo wartościowej i słusznej treści, która jednak sprowadza się do jednego: jedz warzywa. Pozostaje mi się z tym tylko zgodzić, tylko że Campbell rozumuje, że skoro warzywa są dobre, a są roślinami, to zboża też muszą być dobre, bo też są roślinami.

Colin Campbell popisał się przed laty książką „China Study”, w której nawet studenci znaleźli rażące błędy. Ta książka to pełna manipulacji i przekłamań zabawa ze statystyką postaci „99% ofiar wypadków samochodowych jadło mięso na dobę przed wypadkiem, oznacza to więc, że jedzenie mięsa powoduje wypadki”.

Całe szczęście nie potrzebujemy książek, żeby wiedzieć jak jeść. Praktycznie wszyscy, którzy przestaną tymczasowo jeść zboża, widzą tak dramatyczną poprawę swojego zdrowia, że tkwią w tym postanowieniu do końca życia.

Nie wierz książkom, sprawdź sam. Jedz jeden miesiąc według Campbella, a potem jedz jeden miesiąc według paleo – twoje ciało udzieli właściwej odpowiedzi.


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

13 komentarzy do “Dieta paleo to zagrożenie dla zdrowia?”

    1. Campbell tak, ale Greger to dość mądry facet. Davisów może być kilku, nie wiem, o którym mówisz.

      1. Chodzi mi o to,że jest grono lekarzy promujących weganizm i niby.. mają oni badania na temat że 90% pożywienie roślinne i max 10% zwierzęce jet najoptymalniejsze dla zdrowia.

  1. Hej. Jestem na pełnoziarnistej diecie roślinnej, ale chętnie zapoznaję się z innymi poglądami na zdrowie, czytam masę różnych książek, twojego bloga i nie „zaboksowuję się” tylko w swojej diecie. Mówisz o Campbellu jako o szarlatanie, możesz mi polecić jakieś książki o paleo stworzone wg ciebie przez „prawdziwych naukowców”?

    1. Po prawej masz linka do kategorii „Książki” i tam masz kilkanaście pozycji opisanych.

        1. No to źle szukałaś, bo całkiem sporo z nich jest napisanych przez ludzi z tytułami co najmniej doktora.

        2. Magda, a co rozumiesz prze pojęcie "naukowiec"? Bo za takiego uważam Norę Gedgaudas, autorkę książki "Pierwotne ciało, pierwotny umysł", którą zresztą bardzo polecam, jest potężną i rzetelną dawką wiedzy. Natomiast książka "życie bez pszenicy" zostało napisane przez lekarza kardiologa, doktora W. Davisa, który sam odżywiał się przez wiele lat wg "oficjalnych" zaleceń (w tym kariologicznych), czyli pełne ziarno i unikanie tłuszczy, a skończyło się to u niego m.in dużą nadwagą. Widzę, że obie pozycje są u Grzegorza w zakładce "książki".

  2. „Dieta niskowęglowodanowa nie powoduje cofania się chorób, jak to ma miejsce w przypadku diety roślinnej…” lol co on pisze..

  3. „Campbell twierdzi, że nie wychowaliśmy się na mięsie, a nasi przodkowie widocznie robili te narzędzia dla zabawy, żeby zmylić archeologów żyjących setki tysięcy lat później” 🙂 ha, ha, ha, ha!!!! świetne 🙂

  4. A jeśli chodzi o książki o diecie paleo to dla mnie Robb Wolf „paleo dieta” to podstawa. Ogrom wiedzy.

  5. Dzięki, że ostrzegasz przed książką. Życie jest za krótkie żeby marnować czas na nierzetelne książki.
    Mnie za to zaskoczyła pozytywnie książka „Serwuj, aby wygrać. Plan 14 dni bez glutenu, dzięki któremu osiągniesz mistrzowską formę ciała i umysłu” by Novak Djoković. A jestem pod wrażeniem bo widzę ile pracy włożył w zdobycie wiedzy, którą przekazuje (wiem ile czasu zajmuje mi studiowanie badań aby dopasować dietę do zdrowia).
    Książka jest oparta na jego przykładzie jak reagował na gluten, nabiał i jak uczył się swojego ciała żeby być zdrowym, utrzymać formę. Sam sobie przygotowuje posiłki. W to wszystko wplata jeszcze naloty na Belgrad, wychowanie w komunistycznym kraju, i otwartość na świat czego nauczyła go jego trenerka.

Skomentuj Grzegorz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *